Savremen stan nadahnut tradicionalnom islamskom arhitekturom

Svaka kultura donosi sa sobom pregršt specifičnosti i načina korišćenja boja, elemenata i nameštaja u enterijeru.

Danas vas vodimo do jednog zanimljivog stan, koji je inspiraciju prvenstveno našao u prirodi i njenoj paleti boja, a ujedno je i opisan islamskom arhitekturom. Predivan životni prostor delo je Flioe Arquitetura studija za dizajn, a nalazi se u Brazilu. Njegov dizajn izdvaja se iz više razloga, a prva stvar koja je primetna je niz kliznih zidova koji dele prostor na različite odeljke.

Sam koncept ovog stana je vrlo zanimljiv jer je u njemu fleksibilnost podignuta na maksimalan nivo. Svestranost dizajna omogućava povezivanje različitih prostorija i korišćenje određenih delova stana po želji, odnosno u skladu sa trenutnim potrebama. Ono što je posebno interesantno je dizajn datih kliznih zidova. Tradicionalna islamska arhitektura u kojoj su rezbarene drvene rešetke česta pojava, bila je motiv po kom su rađeni ovi zidovi. Najčešće ovakvi zidovi viđaju se na fasadama zgrada, obično na drugom spratu.

Pojednostavljena i modernija verzija ovih zidova korišćena je u ovom stanu a efekat koji ima na njegov koncept je zadivljujući. Pre svega klizni rešetkasti zidovi su praktični i odgovaraju potrebama savremenog životnog prostora. Takođe drvo i uzorak na njemu dodavaju toplinu i vizuelni interes prostoru, služeći kao jedinstven ukrasni element. U kombinaciji sa toplom zemljanom paletom materijala i boja, ovaj dom deluje vrlo prijatno.

Osim toga dodatna pogodnost je i u tome da ovi paneli ne blokiraju u potpunosti vezu između prostorija sa bilo koje strane. Kroz njih je moguće proviriti i videti apstraktne obrise onog što se dešava sa druge strane, bez otkrivanja detalja pri čemu je privatnost zadržana u doglednoj meri.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

Povezane teme