SAVETI ZA UREĐENJE DEČIJE SOBE

Više slika

Više slika

Dečije sobe su funkcionalni prostori u kojima treba obezbediti dobre uslove za spavanje, odmor, učenje i igru. 

Vrlo je važno uključiti decu u uređenje njihove sobe. Kada se radi o odabiru boja, oblika tj. stila nameštaja, likova njihovih heroje koje žele da uključe u dekoraciju sobe, poslušajte njihove želje. Iako ponekad nećete shvatiti sve njihove želje, prihvatite bar deo njihovih predloga, jer oni kreiraju prostor prema svojim potrebama. 

Dečije sobe mogu biti uređene tematski, zavisno od sklonosti vašeg deteta. Za mlade sportiste uredite sobu u sportskom stilu, za ljubitelje crtaća sa omiljenim likovima, koji se pojavljuju u obliku printa na nameštaju ili tapetama, itd. Budite maštoviti i kreativni, a u svemu tome neka vas navode vaša deca. 

Odaberite boje zidova koje će oslikavati temperament deteta. Plava, zelena i smeđa boja će smiriti prostor, dok će ga crvena, ljubičasta, narandžasta i žuta učiniti življim. Ukoliko se radi o živim bojama, koristite nežne tonove, kako prostor ne bi postao neprijatan. 

Osigurajte kvalitetnu zaštitu od sunca. Dečija soba mora da ima mogućnost zamračivanja, što je najlakše postići rolo zavesama. Uskladite ih sa bojama i motivima sobe, kako bi u svakom trenutku soba bila skladna celina. 

Potrudite se da sobu opremite fleksibilnim, mobilnim nameštajem, koji se lako nadograđuje i dopunjuje potrebnim elementima. Potrebe dece se menjaju, pa će ovakvi elementi, iako skuplji pojedinačno, na kraju doneti uštedu. 

Odaberite kvalitetan krevet i madrac. Kvalitet spavanja ima veliki uticaj na koncentraciju pri učenju i igri, a vrsta madraca na udobnost i pravilan položaj tela. Prilikom kupovine posavetujte se sa stručnim osobama, koje će vas uputiti u bitne detalje i preporučiti najbolje za vaše dete. 

Vodite računa o odnosu izvora svetlosti i radne zone. Svetlost mora da dolazi sa prednje ili leve strane za dešnjake, tj. desne za levoruke. Za večernje sate osigurajte stonu lampu, koju će dete prema potrebi jednostavno pomerati i prilagođavati trenutnim potrebama. 

Pravilno postavite radni sto. Važno je obratiti pažnju na njegov odnos sa ulaznim vratima. Idealan položaj je onaj u kojem dete sedeći za stolom ima kontrolu ulaza u sobu bez potrebe da se okreće. 

Postavite dovoljno polica i fioka za školske knjige i pribor. Postavite ih blizu radnog stola da dete ne mora za svaku novu knjigu ili potreban pribor da ustaje od stola. Dalje od radne zone možete postaviti garderobne ormare, police za igračke i ostale elemente, koji nisu vezani uz učenje. 

Obezbedite dovoljno slobodnog prostora na sredini ili u određenom delu sobe za igru vašeg deteta. Čak i u vrlo malim sobama, uz pravilan raspored moguće je napraviti igraonicu. Po potrebi podignite krevet na sprat, a ispod njega napravite slobodan prostor. 

Odvojite deo sobe koji će mališani kreirati prema svojim trenutnim željama ili raspoloženjima. To je kutak s panoom ili pločom po kojima mogu da pišu, crtaju, računaju ili da okače svoje likovne i literarne radove. Omogućite im izlaganje umetničkih radova u svakom trenutku kada požele da ih pokažu svim ukućanima. 

Uređenje dečje sobe je izazov, ali i uživanje, jer stvarate prostor koji će biti podsticajan, maštovit i prijatan za vaše dete!

Povezane teme

30.11.2023 Enterijer

Šareni tonovi u kombinaciji sa drvetom unose toplinu, udobnost i poseban stil u svaki enterijer

Kombinacija šarenih tonova sa drvetom može rezultirati enterijerom koji je istovremeno bogat teksturama i paletom boja, pružajući prijatan kontrast i usklađenost.

28.11.2023 Enterijer

Mala spavaća soba može biti lepa ukoliko joj obezbedite ovih 5 stvari

Spavaće sobe su sjajni prostori za kreativnost sa dizajnom i dekoracijom. To je zato što postoji mnogo mogućnosti za igru sa bojama, šarama, nameštajem, osvetljenjem i razmerom. Al...

26.11.2023 Enterijer

Do luksuznijeg predsoblja u samo 7 jednostavnih koraka

Ulaz je neka vrsta najave za ostatak vašeg doma, pa ga samim tim ne smemo zanemariti već ga trebamo obogatiti upečatljivim elementima koji stvaraju ugodnu dobrodošlicu.

24.11.2023 Enterijer

Tamni podovi u enterijeru: savršen način da unesete malo drame u svoj dom

Oni koje se ne plaše eksperimentisanja, i odaberu taman pod, uživaće u sofisticiranom i elegantnom, ali i toplom izgledu svojih novouređenih prostorija.

22.11.2023 Enterijer

Stilizovanje enterijera za hladnije dane: saveti za stvaranje tople atmosfere

Stvaranje tople i ugodne atmosfere za hladnije dane je izuzetno važno kako biste se osećali prijatno i udobno u svom domu tokom zime. Zimski dekor enterijera donosi čarobnu atmosfe...

20.11.2023 Enterijer

Greške koje pravimo pri uvođenju skandinavskog stila u dizajn enterijera

Moderan, minimalistički i udoban – to je skandinavski kućni dekor. Njegove oštre linije i čiste ravne površine navode vlasnike kuća (pa čak i dizajnere) da ga prigrle svom snagom,...

16.11.2023 Enterijer

Praktični saveti za korišćenje ogledala u dizajnu enterijera

Ogledala mogu učiniti da soba izgleda veća. Strateški postavite ogledalo i ono može trenutno da „proširi“ prostoriju, stvarajući iluziju više prostora i unoseći više svetlosti. To...

14.11.2023 Enterijer

Ispunite svoj enterijer energijom: koristite tople boje za povećanje produktivnosti

Pokazalo se da tople boje, odnosno nijanse crvene, narandžaste i žute stimulišu čula, nudeći i udobnost i inspiraciju. Drugim rečima, dodavanje toplijih nijansi ima pozitivan učina...

10.11.2023 Enterijer

Ispoštujte ovih 7 pravila i enterijer će raditi za vas!

Dizajn enterijera je često shvaćen samo kao estetski aspekt našeg doma, ali njegova važnost seže mnogo dublje od toga. Ono što može izgledati kao jednostavan izbor boje zidova ili...

08.11.2023 Enterijer

Najtopliji trendovi u dizajnu enterijera 2024.godine

Pratili smo najbolje u industriji enterijera i primetili nekoliko ponavljajućih trendova u uređenju doma i uzbudljivih novih talasa koji dolaze! Svet dizajna enterijera će svakako...

06.11.2023 Enterijer

Beli hrast u službi osveženja enterijera

Vodimo vas u neverovatno udoban porodični dom koji je od glave do pete ispunjen elementima izrađenim od belog hrasta