SAVETI ZA UREĐENJE DEČIJE SOBE

Više slika

Više slika

Dečije sobe su funkcionalni prostori u kojima treba obezbediti dobre uslove za spavanje, odmor, učenje i igru. 

Vrlo je važno uključiti decu u uređenje njihove sobe. Kada se radi o odabiru boja, oblika tj. stila nameštaja, likova njihovih heroje koje žele da uključe u dekoraciju sobe, poslušajte njihove želje. Iako ponekad nećete shvatiti sve njihove želje, prihvatite bar deo njihovih predloga, jer oni kreiraju prostor prema svojim potrebama. 

Dečije sobe mogu biti uređene tematski, zavisno od sklonosti vašeg deteta. Za mlade sportiste uredite sobu u sportskom stilu, za ljubitelje crtaća sa omiljenim likovima, koji se pojavljuju u obliku printa na nameštaju ili tapetama, itd. Budite maštoviti i kreativni, a u svemu tome neka vas navode vaša deca. 

Odaberite boje zidova koje će oslikavati temperament deteta. Plava, zelena i smeđa boja će smiriti prostor, dok će ga crvena, ljubičasta, narandžasta i žuta učiniti življim. Ukoliko se radi o živim bojama, koristite nežne tonove, kako prostor ne bi postao neprijatan. 

Osigurajte kvalitetnu zaštitu od sunca. Dečija soba mora da ima mogućnost zamračivanja, što je najlakše postići rolo zavesama. Uskladite ih sa bojama i motivima sobe, kako bi u svakom trenutku soba bila skladna celina. 

Potrudite se da sobu opremite fleksibilnim, mobilnim nameštajem, koji se lako nadograđuje i dopunjuje potrebnim elementima. Potrebe dece se menjaju, pa će ovakvi elementi, iako skuplji pojedinačno, na kraju doneti uštedu. 

Odaberite kvalitetan krevet i madrac. Kvalitet spavanja ima veliki uticaj na koncentraciju pri učenju i igri, a vrsta madraca na udobnost i pravilan položaj tela. Prilikom kupovine posavetujte se sa stručnim osobama, koje će vas uputiti u bitne detalje i preporučiti najbolje za vaše dete. 

Vodite računa o odnosu izvora svetlosti i radne zone. Svetlost mora da dolazi sa prednje ili leve strane za dešnjake, tj. desne za levoruke. Za večernje sate osigurajte stonu lampu, koju će dete prema potrebi jednostavno pomerati i prilagođavati trenutnim potrebama. 

Pravilno postavite radni sto. Važno je obratiti pažnju na njegov odnos sa ulaznim vratima. Idealan položaj je onaj u kojem dete sedeći za stolom ima kontrolu ulaza u sobu bez potrebe da se okreće. 

Postavite dovoljno polica i fioka za školske knjige i pribor. Postavite ih blizu radnog stola da dete ne mora za svaku novu knjigu ili potreban pribor da ustaje od stola. Dalje od radne zone možete postaviti garderobne ormare, police za igračke i ostale elemente, koji nisu vezani uz učenje. 

Obezbedite dovoljno slobodnog prostora na sredini ili u određenom delu sobe za igru vašeg deteta. Čak i u vrlo malim sobama, uz pravilan raspored moguće je napraviti igraonicu. Po potrebi podignite krevet na sprat, a ispod njega napravite slobodan prostor. 

Odvojite deo sobe koji će mališani kreirati prema svojim trenutnim željama ili raspoloženjima. To je kutak s panoom ili pločom po kojima mogu da pišu, crtaju, računaju ili da okače svoje likovne i literarne radove. Omogućite im izlaganje umetničkih radova u svakom trenutku kada požele da ih pokažu svim ukućanima. 

Uređenje dečje sobe je izazov, ali i uživanje, jer stvarate prostor koji će biti podsticajan, maštovit i prijatan za vaše dete!

Povezane teme

10.04.2024 Enterijer

Ukrasite svoj enterijer – odaberite zavese po svojoj meri

Kakve zavese potražiti kako bi enterijer našeg doma izgledao privlačno i pružao nam ugođaj koji zaslužujemo?

08.04.2024 Enterijer

Stan u kom dominiraju boje i teksture

Kada ste dizajner enterijera koji takođe dizajnira proizvode, vaš dom čini savršeno mesto za eksperimentisanje sa dekorom.

06.04.2024 Enterijer

Tamnoplava u enterijeru: inspirativne ideje i saveti za stilizovanje vašeg prostora

Tamnoplava je svestrani i vremenski testirani izbor boje za dizajn enterijera, sposobna da transformiše prostore u privlačne i stilizovane oaze.

04.04.2024 Enterijer

7 principa dobrog dizajna enterijera

Savladavanje ovih principa osnažuje dizajnere da transformišu prostore u inspirativne refleksije i stila i svrhe. Zašto i vi ne biste postali jedan od njih?

02.04.2024 Enterijer

Najbolje kombinacije boja za moderni enterijer

Odabir prave kombinacije boja ne odnosi se samo na njihovo mešanje i usklađivanje, radi se o stvaranju prostora koji odražava vašu ličnost uz održavanje ravnoteže između udobnosti...

31.03.2024 Enterijer

Narandžasta boja u dnevnom boravku: najbolji način da pozdravite proleće!

Zahvaljujući svojim živahnim tonovima, narandžasta se često koristi kao ključni element za dodavanje svetlosti i topline prostoru.

29.03.2024 Enterijer

Moderan dizajn enterijera: mali komadi koji imaju veliki uticaj

Uključivanjem elegantnih personalnih dodataka u vaše životne prostore, možete podići ukupni izgled i osećaj vašeg doma dok izražavate vaš jedinstveni stil i ličnost.

27.03.2024 Enterijer

Udobnost i stil: kako tkanine mogu transformisati vaš dom?

Pravi tekstil može da unese ličnost, toplinu i karakter u svaku prostoriju, pretvarajući obične prostore u udobna, prijatna utočišta.

25.03.2024 Enterijer

Najnoviji trendovi u luksuznom dizajnu enterijera: savršenstvo elegancije i stila

Sa fokusom na detalje, raspored prostora i elegantnu paletu boja, naš sveobuhvatni vodič pruža stručne uvide za stvaranje prostora koji odražavaju ekskluzivnost i prefinjen ukus.

23.03.2024 Enterijer

5 stvari koje dizajneri enterijera nikada ne rade u svojim domovima

Postoji intrigantna dinamika koja se dešava kada dizajneri enterijera postavljaju svoje lične izbore i estetske standarde nasuprot onima koje primenjuju u radnom okruženju.

21.03.2024 Enterijer

Udobnost i praktičnost u enterijeru: kreativni saveti za harmoničan dom

Bez obzira da li želite da unesete toplinu u svoj dom ili da maksimalno iskoristite prostor, ovi saveti će vam pomoći da stvorite idealan ambijent za svakodnevno uživanje.