Sat koji nam pokazuje vreme putem boja

Vreme predstavlja pojam koji nam daje slobodu, ali nas u isto vreme i ograničava

“Imati sve vreme ovog sveta” ili “sat koji otkucava” su zapravo naše poimanje vremena, u zavisnosti iz kojeg ugla želimo da posmatramo. Da li da se prepustimo vremenu i zaboravimo da nam sekunde lete, ili ipak da budemo obazrivi kako ne bismo dolazili u neprijatne situacije da negde zakasnimo?

Kako biste uvek i u svakom trenutku znali koliko je sati, neophodno je da u svojoj blizini na ruci, telefonu, u uglu računara, na zidu ili slično, imate naravno sat, bilo digitalni ili analogni.

Inovacija na polju satova je sat koji nam saopštava ne samo vreme, već smenom tonova nam govori i koje je doba dana. Budući da su u modernom svetu, klasični satovi gotovo pali u zaborav, što se pokazivanja vremena tiče i više postali dekoracija u prostoru, ovo osveženje je i više nego rado dočekano.

Sat koji vam ovom prilikom predstavljamo zapravo je pametno rešenje koje se uklapa u savremeno uređen dom. Dizajniran od strane čuvenog Lu Yicong-a, ovaj nesvakidašnji sat će nam pokazati ne samo tačno vreme već i doba dana. Menjajući boje od najsvetlije ka najtamnijoj kako se bliži smiraj dana, ovaj sat nam olakšava orijentaciju s vremenom. Na suptilan način čini da naše okruženje izgleda toplije.

Lice sata se sastoji od dva diska polarizovanog akrilnog stakla, koji se okreću i s vremenom postaju tamniji kako polarizacija počinje izbijati. Završavajući punu rotaciju svaka 24h, diskovi prelaze iz prozirnih u neprozirne na osnovu njihove orijentacije na smer polarizacije.

I mada se pojedinci trude da i dalje “žive slobodno”, bez osvrta na vreme, možda je ipak zgodno znati koliko je sati.

Ž.J.

Izvor: DigsDigs

Povezane teme