Redizajn malog stana omogućio stvaranje udobnog životnog prostora za dvoje

Više slika

Više slika

Ova četvorospratna zgrada je prvobitno bila dvospratna taverna u viktorijanskom stilu izgrađena krajem 18. veka.

Tokom godina su dodata dva sprata na vrhu i pretvorena je u zgradu mešovite namene sa prodavnicama u prizemlju i stanovima na gornjim spratovima. Međutim, pre redizajniranja, tlocrt nije bio dobro osmišljen, što je stvorilo izazov za arhitekte koje su tražile kreativno rešenje za dizajn.

Da bi se izborile sa ovim problemom, arhitekte su donele odluku da sruše zid spavaće sobe kako bi omogućile prirodnom svetlu da prodre dublje u stan i udaljile kupatilo od ulaza. Takođe su otvorili kuhinju, dnevni i trpezarijski prostor, kombinujući ih u veći prostor koji se preklapa. Na ovaj način, stvoreno je okruženje koje odiše mirom i spokojem, a ujedno nudi i dovoljno mesta za nesmetano obavljanje svih aktivnosti.

Uvođenje drvene građe od poda do plafona stvorilo je spoljašnji osećaj i poboljšalo prirodan osećaj stana, zadovoljavajući zahtev klijenta da se stvori „jedinstveno stambeno iskustvo“. U predsoblju se nalazi niša za kačenje jakni i postavljanje ključeva, ispod koje se nalazi kutija za odlaganje cipela. U dnevnom boravku stvorena je plutajuća platforma u stilu tatamija koja takođe vodi do spavaće sobe, dok kuhinja ima mat crne elemente koji se susreću sa bronzanim ogledalima i daju ovom delu doma moderan, šik izgled.

U spavaćoj sobi se nalazi zen vrt sa bonsai drvetom koje izlazi iz zida i nalazi se iza staklenog zida koji se povezuje sa kuhinjom. Na drugoj strani bašte se nalazi prozirna zavesa koja dozvoljava svetlosti da prođe do spavaće sobe, ali takođe pruža privatnost. Pored dušeka, postoje dve male niše po meri koje služe kao noćni ormarići, iznad kojih su dve zidne lampe za noćni ambijent.

Pored spavaće sobe je prostor za meditaciju, a ispod spavaće sobe i sobe za meditaciju nalazi se prostor za skladištenje koji se može koristiti za odlaganje kabastih i sezonskih predmeta. Druga spavaća soba je skrivena sa druge strane glavnog ulaza, a iza produžetka predsoblja krije se mala, ali praktična kućna kancelarija.

Ukratko, ovaj simpatični redizajnirani stan od 52m2 ima dobro iskorišćen prostor i vešto kombinuje moderne i tradicionalne elemente kako bi njegovi stanari na svakom koraku osetili mir, spokoj i živeli život u skladu sa osnovnim zen - principima.

Povezane teme

12.02.2024 Enterijer

Za vašu inspiraciju: 15 prelepo dizajniranih spavaćih soba koje garantuju dobar san

Uređenje spavaće sobe je umetnost koja zahteva pažljivu kombinaciju udobnosti, funkcionalnosti i estetike. Ključ je pronaći ravnotežu između elemenata koji stvaraju mirnu atmosferu...

10.02.2024 Enterijer

Saveti za kohezivnu paletu boja u malim stanovima

Svi se možemo složiti da je uređenje malih enterijera zahtevno i teško u skoro svakom pogledu, ali odabir savršene palete boja (koja će učiniti da sve deluje povezano i srodno) je...

08.02.2024 Enterijer

Harmonija prirode u vašem domu: dnevne sobe u zemljanim tonovima

Ovi tonovi ne samo da pružaju estetsku ravnotežu prostoru, već i stvaraju osećaj dubine i stabilnosti, čineći ovaj deo doma prostorom u kojem se svako okupljanje pretvara u iskustv...

06.02.2024 Enterijer

Kreativne pregrade i paravani: savremeni dizajn za funkcionalnost i estetiku u enterijeru

Iako je primarna funkcija paravana arhitektonska, oni imaju i snažnu vizuelnu ulogu, te zavisno o dizajnu mogu uticati na celokupni utisak u enterijeru.

04.02.2024 Enterijer

Vodič za dizajniranje savršenog enterijera u potkrovlju

Dizajniranje enterijera stana u potkrovlju može predstavljati izazov, ali istovremeno pruža idealnu priliku za kreativnost i iskorišćavanje jedinstvenih karakteristika prostora.

02.02.2024 Enterijer

Moderna gotika: stil u dizajnu enterijera koji postaje sve traženiji

Zamislite crne zidove, tamni kožni nameštaj i mnogo resa - ako vam ovo zvuči kao zanimljiva kombinacija, onda je moderan gotički stil savršen za vas.

31.01.2024 Enterijer

Najlakši i najbrži načini da postignete željen izgled enterijera

Ono što nazivamo postepenim koracima za dizajniranje savršenog životnog prostora zapravo su samo provereni saveti koji vam mogu pomoći da lakše postignete željeni izgled doma.

29.01.2024 Enterijer

Saveti i ideje za uređenje dnevne sobe u atraktivnom industrijskom stilu

Definitivno bezvremenska ideja dekora prostora u kom živimo, donela nam je vrlo ćudljiv, hladan i odvažan način upotrebe materijala koji su nepravedno bili zanemareni, poput kamena...

27.01.2024 Enterijer

Beton kao ključni element u vašem enterijeru

Bilo da samo akcentujete svoju prostoriju betonskim zidovima ili pak konstruišete celu sobu, moraćete da se pridržavate nekih pravila dekorisanja kako biste izbegli osećaj preteran...

25.01.2024 Enterijer

Dosadila vam je vaša snežno bela dnevna soba? Evo 5 načina da je osvežite!

Zidovi okrečeni u belo mogu biti pravi melem za oči i osveženje u enterijeru, posebno ukoliko im dodate inovativne teksture i različite boje koje im daju karakter.

23.01.2024 Enterijer

Klasik koji ne mari za vreme: kombinacija crne i bele u enterijeru

U pitanju je klasičan spoj boja koji na prvi pogled može delovati jednostavno, ali ima duboke i kompleksne efekte na atmosferu i celokupan doživljaj prostora.