Proširenje malog suterena spojilo različite stilove dekoracije enterijera

Proširenje malog suterena stvorilo je izdašniji i funkcionalniji životni prostor, a istovremeno pomešalo japansku jednostavnost sa opuštenim mediteranskim stilom uređenja.

Ukoliko i vi u okviru svoje kuće imati neki manji prostor koji (iz nekog razloga) ne koristite onako kako ste zamislili, predlažemo vam da pogledate ovaj interesantan projekat preuređenja suterena koji sada predstavlja najfunkcionalniji deo kuće. Optimizacija prizemlja stare kuće u osnovi je značila pronalaženje izdašnijeg i manje raštrkanog životnog prostora koji bi bio više u skladu sa svakodnevnim životom domaćina.

Za početak, dizajneri su rešili da se cirkulacija, koja se u prošlosti najviše odvijala u sredini prostora i time na neki način znatno usporila funkcionalnost, sada premesti uz samu fasadu kako bi bila u direktnoj vezi sa ulazom i stepeništem na spratu. Stara kuhinja sa rustikalnim dekorom bila je ograničena na malu površinu, dok se između kuhinje i dnevne sobe nalazio otvor za posluživanje sa malim šankom. Novi kuhinjski deo je zadržao svoju prvobitnu lokaciju, ali je uvećan i potpuno redizajniran, posebno da bi se u njemu smestio pravi trpezarijski sto.

Domaćini su zapravo insistirali na poluotvorenoj kuhinji bez pregrada kako bi svetlost prolazila kroz celu dnevnu sobu. Metalni prozori, koji podsećaju na stare pariske radionice, rađeni su po meri kako bi kuhinji dali onaj poseban, gotovo industrijski šmek.

Udoban dnevni boravak sa klupom i bibliotekom je opremljen u drugom delu suterena koji je ostao slobodan. Ovaj deo prostora ima šik seoski izgled, naglašavajući prirodne materijale. Kauč prekriven platnom se kombinuje sa prozračnom visećom lampom od morske trave i dva svetla drvena stolića za kafu kako bi se stvorila meka i topla atmosfera.

Japan je u ovom domu ilustrovan jednostavnošću oblika i linija, bez ikakvih bespotrebnih, kitnjastih detalja. Industrijski stil se ogleda u korišćenim materijalima, posebno staklenim krovovima i cementnim pločicama. Što se tiče Mediterana, on se otkriva u zidanoj kuhinji, ravnim bojama i prijatnoj i toploj strani dekoracije.

izvor: createursdinterieur

Povezane teme