Preuređen dom u Londonu otkriva svoju novu baštu i opuštajući enterijer

Kada pogledamo većinu savremenih preuređenja životnih prostora, ona se svode na proširenja na račun bašte u zadnjem delu kuće.

U tim slučajevima vlasnici se zadovoljavaju dodatnim objektom koji je prikačen na postojeću kuću. Međutim, jedan dom u Londonu je pristupio svom preuređenju sa sasvim drugačijom orijentacijom. U rukama Turner Architects studija ovaj dom je dobio potpuno drugačiji izgled od svog prvobitnog, i danas predstavlja inspirativno moderno zdanje, vredno pažnje.

Pre svega prostor na otvorenom je pretvoren u mnogo mirnije dvorište u kom je prisutno bujno zelenilo koje služi kao savršen prostor za relaksaciju. Zid od opeke koji se nalazi spolja dodaje vernakularni element inače vrlo modernom okruženju sa kliznim staklenim vratima, koja povezuju novu površinu spolja sa životnim prostorom otvorenog plana. Prostor namenjen za kuhinju i trpezariju deluje kao prelazna zona između porodičnog područja i bašte koja vas očekuje spolja. Uzdignuti nivo poda koji se nalazi u dnevnom boravku razgraničava dve oblasti, i daje svakoj od njih zaseban karakter.

Veliki krovni prozor unosi prirodnu svetlost u kuhinju, trpezariju i susedni dnevni boravak. Sa belim zidovima koji oblikuju pozadinu, drvenim podom u obliku riblje kosti i funkcionalnim modernim kuhinjskim ostrvom u plavoj boji, kao i elegantnim dekorom ovaj dom u zapadnom Londonu predstavlja istinski vizuelni užitak.

Ž.J.

Izvor: Decoist

Foto: Adam Scott

 

Povezane teme