Predivan i vrlo funkcionalan stan od svega 23m2 u Varšavi

Mali, manji i gotovo minijaturni stanovi postaju sve viđeniji u našem okruženju.

Ono što je još fascinantnije od njihove kvadrature je zapravo činjenica da neko može da funkcioniše u 20-30 kvadrata. Zapravo reč je o svega 23m2 u Varšavi, koliko zauzima savremeni mali dom uređen sa stilom i iznad svega protkan funkcionalnošću. Neverovatno je koliko kreativnosti i umeća leži u dizajnerima enterijera kada od tako malo kvadrata mogu da stvore dovoljno prostora za život.

Na primeru ovog stana, možemo da vidimo da kvadratura zapravo nije problem. Problem je pretpostavka da je nešto nemoguće. Teško je istina poverovati da je u tako malom prostoru moguće stvoriti sve potrebne atribute u jednom stanu. Dizajneri poljskog studija Morr učinili su – nemoguće. Glavnu prostoriju u ovom domu zahvata dnevna soba u kojoj se smestila mala sofa. Pored nje se nalazi radni sto koji je zapravo produžetak prozorske daske. Na zidu naspram njega nalazi se veliki ormar za odlaganje stvari, u belom koloru koji ne remeti sklad u prostoru.

Budući da nema više raspoloživih prostorija, soba u potkrovlju je nastala kako vi vlasnik dobio spavaći prostor. Na ovaj način eliminisana je opcija spavanja na sofi na razvlačenje i iskorišćeno je prisustvo visokog plafona. Štaviše zahvaljujući ovom konceptu u ovom stanu ima čak mesta i za goste. Međutim nije samo funkcionalnost ta koja je naglašena u pogledu ovog stana. I njegova estetika je čini se podjednako važna budući da se kroz ceo stan provlače lepa umetnička dela, što ga čini gostoljubivim i personalizovanijim.

Osim toga prisutnost color block tehnike u enterijeru zaslužna je za stvaranje vrlo atraktivnog životnog prostora, koji nije u klasičnom belom koloru koji tradicionalno koriste mali stanovi. Mala kuhinja opisana je skandinavskim cvetnim tapetama pri čemu ističe istančan ukus vlasnika. Šarene podne pločice su takođe dominantan detalj u ovom malom prostoru, koje ga čine vedrijim. Pločice vas vode do malog kupatila u kom su tuš, lavabo i toalet.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

Povezane teme