Pametna prostorna rešenja obnovila potkrovlje na dva nivoa u Torontu

Svaka faza života sa sobom donosi svoj set novih zahteva.

Dom koji "raste" sa svim tim promenjivim potrebama je upravo ono što svi želimo. Ponekad jednostavna šema boja, celokupnog plana ukrašavanja ili zamene dekora može poslužiti kao dobro rešenje. U drugim prilikama potrebna je veća rekonstrukcija, sa poboljšanim enterijerom koji zamenjuje stari. Upravo to se desilo potkrovlju u Torontu koje se proteže na dva nivoa.

Studio za savremenu arhitekturu SOCA je redizajnirao ovaj dom, kako bi udovoljio novim potrebama mladog vlasnika. Novi enterijer pretvara otvoren prostor na nivou potkrovlja u dve spavaće sobe i toalet, sa donjim nivoom koji sadrži kuhinju, dnevni boravak i druge društvene prostore. Prerađeno stepenište sa crnim, metalnim gazištima i prilagođenom ogradom od hrasta povezuje donji nivo sa gornjim, na vrlosuptilan način. Stepenište je u savršenom kontrastu sa belom i sivom neutralnom pozadinom rezidencije, dok blistavo žuta niša iznad kuhinje krade svetla reflektora i predstavlja finalni dodir.

Prozračne, pragmetične i prilagodljive funckije, poput klupa sa delom za odlaganje u dnevnoj sobi, pregrada od drvenih letvica i pametnog kuhinjskog ostrva donose funkcionalnost novonastalom životnom prostoru. Praktičnost i forma nalaze zajednički jezik u ovom izvanrednom domu koji detaljno iskorišćava svaki svoj milimetar.

Ž.J.

Izvor: Decoist

Foto: Andrew Snow

Povezane teme