Ove jeseni obojite svoj dom u šarenilo

Boje su poput slatkiša – najslađa hrana za dušu, ali ona koja ne izaziva zavisnost i pritom ne goji.

Ovo su reči čuvenog modnog dizajnera Mizrahija i naravno one nisu rezervisane isključivo za modnu pistu. Naprotiv, bilo da se radi o modi, dizajnu ili svakodnevnom životu, boje su moćno oružje koje se može koristiti za podsticanje emocija, stvaranje odgovarajućeg prostora ili jednostavno kontrolu raspoloženja. Terapija bojama prisutna je od davnina i uključuje balansiranje sedam čakri u telu odnosno ljudske energije pomoću određenih boja.

Verovatno se i sami već dobro upoznati sa činjenicom da one mogu znatno poboljšati vibracionu energiju vašeg životnog prostora – zato je unutar doma uvek dobro koristiti mnogo boja. Najčešća varijanta jesu živopisna umetnička dela na zidovima (koji uglavnom ostaju beli ili neutralni), dok se za nameštaj bira prirodno drvo i koža.

Za trenutno podizanje raspoloženja i brzinsko dodavanje boje uvek je dobro koristiti sveže cveće, knjige ili neki sličan deo kućnog dekora. U ovakvim slučajevima je dobro razmotriti koji se efekat uopšte želi postići. Primera radi, crvena boja u spavaćoj sobi pojačava energiju i strasti, ali i stimuliše čula. U ovom delu doma je uvek dobro poigrati se sa narandžastom, žutom i smeđom. Ipak, potreban je i pravi odabir tonova jer će hladne i neutralne kombinacije imati tendenciju da vas smire, dok će vas tople boje načiniti prijateljski nastrojenim i brbljivijim.

Svetle boje ulivaju nadu i poverenje pa se preporučuje upotreba sijalica u boju u uglovima kao i na posebnim mestima kako bi se podiglo raspoloženje. Na primer, slika osunčane žute kuhinje ne samo da asocira na veselje, već je ova boja zadužena i za bolje varenje i bolje misli. S druge strane, ružičasta se može koristiti za postizanje mira ili tokom meditacije, dok će narandžasta doprineti brzom isceljenju i pozitivno delovati na naše fizičko i mentalno zdravlje. Isto važi i za zlatne i srebrne detalje.

Mi vam danas donosimo neke zanimljive predloge koji vam mogu pomoći da oživite svoj dom, ali i unesete najpozitivniju moguću energiju tokom ovih septembarskih dana.

Izvor: anthonygeorgehome.com

Povezane teme