Ova raskošna vila vas poziva da eksperimentišete sa viktorijanskim stilom

Viktorijanski dizajn enterijera je nekada bio sinonim za raskoš, bogatstvo, visok status u društvu ali i dobar ukus...

Jednostavno rečeno – ukoliko vaš dom nije bio dovoljno ukrašen i luksuzan, odnosno ukoliko u sebi nije krio mešavinu različitih istorijskih stilova, onda se za vas s punim pravom moglo reći kako nemate nimalo ukusa. Viktorijanske sobe ispunjene su raskošnim nameštajem, tapiserijama, cvećem i sentimentalnim slikama, a odlikuje ih još i upotreba tapeta sa živopisnim šarama kao i boje koje prosto ostavljaju bez daha.

Zapravo, bogate tamne boje i obilje raskošnog dizajna su elementi koji ističu najvažnije elemente viktorijanskog dizajna enterijera. Rani viktorijanski period odlikovao se tamnijim, prigušenijim nijansama koje su bile neophodne u vremenskom periodu kada se većina domova grejala na ugalj. Ove nijanse služile su da prikriju tragove dima i pepela, pa su najistaknutije boje bile bordo, rubin crvena, šumsko zelena, tamno plava i tamno smeđa.

Kada je u pitanju odabir nameštaja, viktorijanski stil obično podrazumeva komade koji su ukrasno izrezbareni (bilo da se radi o sofama, foteljama ili otomanima) i obogaćeni propratnim detaljima – priborom i ukrasima koji su takođe istaknuti kako bi pokrili gotovo svaki delić životnog prostora. Ovde mislimo pre svega na galerijske zidove (sa gomilom uramljenih slika), izloženi porcelan, suvenire, vaze i čipkanu posteljinu koja je maksimalno kombinovana sa nameštajem kako bi naglasila svu raskoš doma.

Ne smemo zaboraviti da pomenemo ni zidove koji su obično bili prekriveni bogatim tamnim bojama epohe, ili tapetama sa smelim cvetnim motivima odnosno listovima. Prozore su krasile “teške” zavese, a uobičajen pod za ovo doba bio je parket odnosno brodski pod koji je takođe služio da naglasi svu posebnost ovakvih domova.

Izvor: shootfactory.co.uk

Povezane teme