Opremiti stan od 30 kvadrata nikad nije bilo lakše

Mnoge ljude užasava i sama pomisao na ovakvu minijaturu od stana.

Dnevni boravak, dodatna soba i kupatilo je sve što je domaćinu na raspolaganju kada je uređivanje prostora u pitanju. To, priznaćete, ipak ima svojih prednosti. S druge strane, konstantno traženje novih načina da se isti taj prostor poveća ne samo vizuelno već i funkcionalno definitivno predstavlja najveću manu sa kojim se većina vlasnika redovno susreće.

Možda u vašem stanu nema dovoljno prostora ali to ne znači da trebate nužno žrtvovati stil zarad funkcionalnosti. Pronalaženje prave ravnoteže između ove dve stavke najvažnije je za stvaranje prostora u kojem će vam biti ugodno za život.

Usredsredite se na to da svoj dom napunite predmetima koji odgovaraju vašim potrebama, ali koji istovremeno ističu i vaš osećaj za estetiku. Prvi korak u uređenju malog stana predstavlja sam “osećaj” u vezi prostora, odnosno pažljivo razgraničenje i odvajanje teritorije. To se postiže definisanjem odvojenih područja tako da se svakom od njih nađe određena namena. Manji regali i cipelarnici će uvek dobro popuniti prostor oko ulaza u dom, švedski sto ili šank sa stolicama može popuniti deo između kuhinje i dnevne sobe, a efektan kauč iskoristite kao neku vrstu “pregrade” kako biste odmah privukli pogled u svoj dnevni boravak.

Potrudite se da investirate u višenamenski nameštaj – krevet koji se može sklopiti u sofu, fotelju na rasklapanje, šuplji orman koji se može iskoristiti i kao mesto za odlaganje kabastih stvari, kao i trpezarijski sto sa dodatnom daskom koja se može uvlačiti/izvlačiti u zavisnosti od toga da li ste sami ili očekujete goste.

S vremena na vreme preispitajte neiskorišćene prostore unutar svog stana. To što vam jedne sezone odgovara jedan ugao, ne mora značiti da vam već naredne neće prijati totalni opozit. Premestite svoj nameštaj, napravite novi raspored, iskoristite prostore koje inače nikada ne biste – poput prozorske daske koju možete pretvoriti u savršen deo za čitanje dodavanjem udobne fotelje, mekog ćebeta i neke originalne lampe.

I za kraj – svetlost kao žila kucavica svakog malog prostora. Ovo se odnosi na sve, od boje zidova, do izbora nameštaja pa i kućnog tekstila. Prednost uvek dajte vertikalnom iskorišćenju prostora, pa tako svoje (po mogućstvu bele ili bež) zidove osvežite policama različitog dizajna, boje i veličine.

Povezane teme