Nostalgičan stan u Barseloni odaje počast letu koje prolazi...

Samo 60 metara kvadratnih je dovoljno da posluži kao primer kako arhitektura i dizajn enterijera mogu biti čista poezija, ovoga puta ispisana u centru Barselone...

Ovaj ljupki stan inspirisan je prirodom a istovremeno osmišljen tako da svu svoju pažnju posvećuje i svim onim funkcionalnim aspektima koji su neizostavni deo svakog doma. Uravnotežena arhitektura, plemenita završna obrada i specifična kombinacija materijala - sve ovo je poslužilo kao neka vrsta odavanja počasti Mediteranu, njegovoj svetlosti, moru i nostalgiji leta kome je došao kraj.

Smešten u istorijskoj zgradi s kraja devetnaestog veka, ovaj stan je zahtevao potpunu reformu i morao je biti preraspoređen tako da obezbedi stvaranje otvorene kuhinje, ali i da stavi veći akcenat na glavni dnevni boravak i kupatilo. Najveći izazov bio je reanimirati stan tako da on postane sveže i smelo mesto za život.

Zakrivljeni oblici talasa bili su jedna od glavnih inspiracija prilikom izvođenja ovog projekta. Način postizanja ravnoteže između toplog, mediteranskog osećaja i savremenog, jedinstvenog i smelog dizajna je definisao prostor i od njega načinio savršeno mesto za život. Kuhinja je zamišljena kao tranzitno područje između dnevne sobe i trpezarije pa je u njoj sav nameštaj napravljen sa zakrivljenim uglovima, tako da podseća na unutrašnjost broda.

Ali ipak, prostorija koja najviše oduševljava kada je ovaj stan u pitanju jeste kupatilo za koje se slobodno može reći da već na prvi pogled asocira na banju. Plavičasto-zelena boja keramike podseća na tonove i dubinu morske vode i istovremeno je preslikana i u plafonu. Centralni deo ovog intimnog i mirnog prostora čini velika kada od bakra koja, blistajući u tajanstvenoj tami poput zlatne ribice, prosto poziva na kupanje u opuštanje!

Kupatilu je pridružena i spavaća soba u kojoj se ističe boja terakote odnosno lakirani ormari koji su, pogađate, takođe inspirisani zalascima sunca. Hrastov drveni pod samo dodatno podstiče toplinu ovog prostora pa se i za ovaj deo doma slobodno može reći kako predstavlja neku vrstu tačke na “i” kada je avantura zvana “kraj leta” u pitanju.

Izvor: revistaad.es

Povezane teme