Nikada ne zanemarujte moć boja u enterijeru

Više slika

Više slika

Boja može popraviti ili upropastiti životni prostor, a odabir odgovarajućih boja za dekoraciju doma je jedan od najvažnijih aspekata dizajna enterijera.

Boja je važan aspekt u dizajnu unutrašnjeg prostora. Upotreba boja u enterijeru je poput prevođenja apstraktnih šema, teorija i značenja u stvarne materijale i površine - one koji će vam obezbediti da se osećate udobno i prijatno u svom domu. Dobro korišćenje boja je složena stvar koja zahteva kreativnost, dobro rasuđivanje i često dolazi sa iskustvom.

Boje se grubo dele u dve kategorije: tople i hladne tonove. Topli tonovi poput crvene, narandžaste i žute mogu dati energiju prostoru i njegovim stanarima. S druge strane hladni tonovi kao što su plava, zelena i ljubičasta uglavnom stvaraju tihu, opuštajuću atmosferu. 

Udoban dnevni boravak sa neutralnom šemom bojaphoto: kate guinness

Odabir odgovarajućih boja za prostor objekta je važan aspekt dizajna enterijera i kućnog dekora. Osnovna ideja ili znanje o boji je važno za sve, mada najviše dolazi do izražaja u momentu kada odlučimo da angažujemo profesionalnog dizajnera enterijera u nadi da će nam ponuditi neka kreativna rešenja za bolju organizaciju prostora.

Važno je napomenuti da je pre izbora boja za zidove, podove, nameštaj i ostale detalje, važno razmotriti nešto što dizajneri nazivaju "ciljem uređenja" prostora. Ukoliko se radi o sobi koju želimo da načinimo energičnijom i dinamičnijom zonom, možda bi bilo dobro razmotriti tople, uzbudljive tonove. S druge strane, u područjima za odmor, hladni tonovi mogu biti prikladniji izbor jer podstiču opuštanje.

Udobna spavaća soba sa neutralnim bojama i crvenim akcentnim detaljimaphoto: kate guinness

Boja ima dubok uticaj na prostor i ljude koji borave u njemu. Važna je i onda kada želimo da maksimiziramo mali stan, ali i onda kada želimo da stvorimo mirnu oazu za druženje sa prijateljima i porodicom. Pomažu nam da stvorimo privlačan i produktivan prostor koji će biti u stanju da isprati naše svakodnevne navike. 

Ujedno, boja je i najbrži način da odmah promenite izgled svoje sobe. Samo jedno farbanje zida može dramatično promeniti unutrašnjost, kamuflirati male nedostatke koje želite da sakrijete od očiju javnosti ili jednostabno naglasi vaš omiljeni kutak.

Osim toga, dobra kombinacija boja u vašem stanu može značajno poboljšati vaše raspoloženje i smanjiti stres, povećati koncentraciju, pa čak i apetit. Zato dobro pazite koje boje birate za svoj enterijer!

udobna kućna kancelarija sa plavim zidovimaphoto: kate guinness

Povezane teme

14.02.2024 Enterijer

15 jednostavnih načina da ulepšate svoj mali stan

Uz toliko različitih stilova i opcija za dekoraciju, bila bi prava šteta kada ne biste odvojili malo vremena da pogledate zanimljive ideje koje vam svakako mogu biti od pomoći.

12.02.2024 Enterijer

Za vašu inspiraciju: 15 prelepo dizajniranih spavaćih soba koje garantuju dobar san

Uređenje spavaće sobe je umetnost koja zahteva pažljivu kombinaciju udobnosti, funkcionalnosti i estetike. Ključ je pronaći ravnotežu između elemenata koji stvaraju mirnu atmosferu...

10.02.2024 Enterijer

Saveti za kohezivnu paletu boja u malim stanovima

Svi se možemo složiti da je uređenje malih enterijera zahtevno i teško u skoro svakom pogledu, ali odabir savršene palete boja (koja će učiniti da sve deluje povezano i srodno) je...

08.02.2024 Enterijer

Harmonija prirode u vašem domu: dnevne sobe u zemljanim tonovima

Ovi tonovi ne samo da pružaju estetsku ravnotežu prostoru, već i stvaraju osećaj dubine i stabilnosti, čineći ovaj deo doma prostorom u kojem se svako okupljanje pretvara u iskustv...

06.02.2024 Enterijer

Kreativne pregrade i paravani: savremeni dizajn za funkcionalnost i estetiku u enterijeru

Iako je primarna funkcija paravana arhitektonska, oni imaju i snažnu vizuelnu ulogu, te zavisno o dizajnu mogu uticati na celokupni utisak u enterijeru.

04.02.2024 Enterijer

Vodič za dizajniranje savršenog enterijera u potkrovlju

Dizajniranje enterijera stana u potkrovlju može predstavljati izazov, ali istovremeno pruža idealnu priliku za kreativnost i iskorišćavanje jedinstvenih karakteristika prostora.

02.02.2024 Enterijer

Moderna gotika: stil u dizajnu enterijera koji postaje sve traženiji

Zamislite crne zidove, tamni kožni nameštaj i mnogo resa - ako vam ovo zvuči kao zanimljiva kombinacija, onda je moderan gotički stil savršen za vas.

31.01.2024 Enterijer

Najlakši i najbrži načini da postignete željen izgled enterijera

Ono što nazivamo postepenim koracima za dizajniranje savršenog životnog prostora zapravo su samo provereni saveti koji vam mogu pomoći da lakše postignete željeni izgled doma.

29.01.2024 Enterijer

Saveti i ideje za uređenje dnevne sobe u atraktivnom industrijskom stilu

Definitivno bezvremenska ideja dekora prostora u kom živimo, donela nam je vrlo ćudljiv, hladan i odvažan način upotrebe materijala koji su nepravedno bili zanemareni, poput kamena...

27.01.2024 Enterijer

Beton kao ključni element u vašem enterijeru

Bilo da samo akcentujete svoju prostoriju betonskim zidovima ili pak konstruišete celu sobu, moraćete da se pridržavate nekih pravila dekorisanja kako biste izbegli osećaj preteran...

25.01.2024 Enterijer

Dosadila vam je vaša snežno bela dnevna soba? Evo 5 načina da je osvežite!

Zidovi okrečeni u belo mogu biti pravi melem za oči i osveženje u enterijeru, posebno ukoliko im dodate inovativne teksture i različite boje koje im daju karakter.