Ne može od babe devojka, ali od stare farme moderan dom itekako može!

Poenta ovog projekta je od starta bila zadržavanje ruralne lepote ali i stvaranje jednog modernog i praktičnog doma koji će domaćinu omogućiti beg iz Njujorka.

O kako spektakularnom imanju je ovde zapravo reč vidimo već iz podatka da se ono prostire na čak 50 hektara zemlje koja je ranije obuhvatala poljoprivredne strukture, štale i ostave. Klasična, stara farma sa svom svojom surovom i ruralnom lepotom trebala je biti transformisana u glavnu kuću, manju gostinjsku kuću, veliku radionicu, povrtnjak i bazen. Nimalo lak zadatak, morate priznati.

Baš kao i stara farma, i unutrašnjost kuće je neka vrsta apstraktne skulpturalne forme sa kosim zidovima koji simuliraju zidove štale spremne za pad. Paradoksalno, upravo taj prostor i jaz između svake ove strukture stvara intimno okruženje koje se sreće i kod obližnjih farmi.

No, ne dajte da vas zavara ovaj rustični deo priče, jer se ovde ipak radi o jednom krajnje modernom domu, potpuno opremljenom za sve izazove 21. veka. Naime, kuća ne samo da sadrži čak 13 velikih solarnih panela koji joj pružaju svu potrebnu električnu energiju, već ima i duboke geotermalne bunare koji joj pomažu u grejanju i hlađenju. Domaćin zapravo jednim pritiskom na dugme kontroliše sve u prostoru: od temperature, preko alarmnog sistema pa sve do osvetljenja.

Upotreba održivih materijala, zelenog dizajna, kao vrhunske tehnologije u kombinaciji sa jednostavnim strukturama nalik na kojekakve mahune umotane u drvo i kamen, ono su što ovu seosku kuću čini ne samo posebnom već i “pametnom”.

Izvor: architizer.com

Povezane teme