Mali stan bogate istorije

Tokom vremena, nekoliko loše izvedenih projekata renoviranja i dodataka, ovaj, inače pametno dizajniran stan, pretvoren je u ruinu lošeg rasporeda...

Smešten u zgradi kreiranoj pre više od jednog veka, ovaj stari, mali stan u Barseloni, ne poseduje više od 45 m2 u celokupnoj površini i svim segmentima. Bespotrebno podeljen, enterijer ovog stana posedovao je i tamne zidove, koji su mu pružali tmurnu vibraciju, pre nego što je Adrian Elizalde Architecture studio kompletno promenio ambijent.

Renoviranje ovog potkrovlja u barselonskom naselju Font Honrada, koristi dva prozora kako bi unelo prirodnu svetlost u enterijer na efikasan način i distribuiralo je putem upotrebe neutralnih paleta svetlih boja, koje stvaraju veoma gostoljubivu atmosferu. Adaptivan i savremen, novi enterijer deluje veoma šarmantno i efikasno.

Sa rešavanjem pitanja pregradnih zidova, došlo je do povećanja prostora u celokupnom enterijeru, što mu je ujedno pružilo i bolji vizuelnu pojavu, obeleženu izloženim površinama od cigle ofarbanim u beloj boji, gredama na plafonu, vraćenim u prvobitno stanje originalnim finišima i modernim dodacima bele boje u formi garderobera i celokupnog kupatila.

Najistaknutije karakteristike ovog stana predstavljaju njegovi drveni zidovi na sklapanje, smešteni između spavaće sobe i centralnog životnog prostora, omogućujući obilje višestrukih kompozicija sa lakoćom. Nudeći fleksibilnost i balans između privatnosti i otvorenog dizajna, drvene sobne pregrade definitivno kradu svu pažnju.

Dizajneri su potpuno skinuli boju sa drvenih greda kako bi osigurali da deluju u kontinuitetu sa plafonom. Kutijasti plakarni elementi namenjeni odlaganju stvari ugrađeni su u površine od modernih cigli bez dodatnih slojeva, tako da njihove teksture pružaju kontrastan izgled starim zidovima od izložene cigle koje možemo videti u celokupnom stanu.

N.Đ.

Izvor: DigsDigs

Povezane teme