Maleni stan u Tokiju podeljen paravanima

Hiroyuki Ogawa Architects studio, renovirao je prostor unutar građevine od armiranog betona u Tokiju, kako bi kreirao garsonjeru od 34 m2, podeljenu kliznim, drvenim paravanima…

Smešten u stambenom delu Tokija između Šibuje i Daikanajama, ovaj maleni stan podeljen je na dva dela serijom interesantnih kliznih paravana – u jednom delu stana nalazi se veliki prostor sa velikodušnom visinom plafona, koji se može koristiti kao dnevna soba, trpezarija ili spavaća soba, dok se u drugom delu nalazi glavna spavaća soba, kuhinja i malo kupatilo, koje može biti delimično ili u potpunosti odvojeno od ostatka prostora.

“Kada je povezano sa glavnom prostorijom, mogućnost za aktivnosti kao što su čitanje, gledanje filma ili ispijanje čaja pretvaraju taj prostor u “dnevno kupatilo”, što je definitivno jedna od najintrigantnijih osobina ovog prostora”, rekle su arhitekte.

Nivo mezanina koji se nalazi iznad prostora spavaće sobe i kuhinje unutar kupolaste porcije stana, ima funkciju lofta. Stan ima dva velika prozora koji dozvoljavaju prodiranje dovoljne količine dnevne svetlosti u glavni prostor i deo namenjen glavnom kupatilu.

Donekle monotona paleta bež, belih i tonova svetlo obojenog drveta takođe karakterišu ovaj stan. Zidovi u glavnom prostoru imaju gipsane završne detalje, jer na taj način nežno, ali funkcionalno reflektuju prirodnu svetlost.

Pored toga, svaka prostorija, uključujući i pomoćne, imaju podne pločice koje potiču od lokalnog studija, a kako oni kažu, domu pružaju “osećaj zajedništva i prostranosti”.

“Na samo deset minuta hodom od svog uzbuđenja koje nudi centralna Šibuja, sa ogromnim, otvorenim glavnim kupatilom gde čitav dan možete uživati u kadi, kreirali smo prostor koji će vam dozvoliti da opustite svoju dušu i svoje telo”, rekao je Hirojuki Ogava.

N.Đ.

Izvor: Dezeen

Foto: Kaku Ohtaki.

Povezane teme