KOMFORAN STAN U BEOGRADU

Svi projektovani elementi ovog nesvakidašnjeg stana u Beogradu dizajnirani su tako da naglašavaju vizuelni komfor koji ovaj prostor poseduje...

Na fotografijama prikazane su vizure koje okupljaju tri prostora: kuhinju, trpezarijski deo i dnevni boravak. Osim adekvatne prostorne komunikacije, osunčanost stana predstavlja izuzetan kvalitet. Ideja da se sruše zidovi potekla je od želje da se blistava svetlost, u kojoj se nekada „kupao“ samo dnevni boravak, unese i u ostale delove stana, sve do samog ulaza.

Za opremanje stana izabran je nameštaj jednostavnih, neutralnih linija, koji je u kombinaciji dizajniranih komada i elemenata od bojenog medijapana pravljenih po meri. Reper ovog prostora je Foscarini podna lampa Twiggy.

Sa samih ulaznih vrata pruža se pogled na dobru arhitekturu koja vam pruža fantastičan osećaj nesputanosti. Veliki kvadratni trpezarijski sto za koji, po potrebi, može da se smesti i 8 osoba, nalazi se ispred kuhinje od bojenog medijapana u visokom sjaju. Zanimljivo je grafitno ogledalo na mestu zidne ploče kod kuhinje, kao i gornji elementi u dve dubine i njihova maksimalna iskorišćenost. U sivom bloku koji se nastavlja na kuhinju su skrivena vrata iza kojih se nalazi neophodan špajz, tako da je pored atraktivnog izgleda obezbeđena maksimalna funkcionalnost prostora.

Potpuno nesvakidašnje rešenje sa staklenim zidom, odvaja prostor spavaće sobe od ostalog dela stana. Roletna u celoj širini stakla se po potrebi spušta i podiže i tako ne narušava prostorni volumen.

Sve izmene koje su sprovedene, rađene su da bi se dobio praktičan, što bolje iskorišćen prostor. Na račun ukidanja hodnika proširene su spavaće sobe, a smeštanjem garderobera u nekadašnji prostor kuhinje, ceo prostor je rasterećen od suvišnih plakara. Dnevni boravak sada ima odličnu komunikaciju sa svim prostorijama i predstavlja jezgro doma ove četvoročlane porodice.

Od sporednih prostorija ne treba zanemariti zanimljiv višefunkcionalni kubus kod ulaza. Sam "antre" je formiran između ulaznih vrata i tog garderobera. Veliko ogledalo koje se pruža celom visinom i širinom međuprostora vizuelno proširuje taj kutak i daje mu da "diše".

Beli, niski, istaknuti deo pored funkcije klupice za obuvanje ima sakrivene fioke za smeštanje obuće. Iza vrata sa vertikalnim podelama u toj zoni su smešteni čiviluci i prostor za jakne i kapute. Iza poslednjih sivih vrata krije se špajz sa vešarnicom. Zanimljive visilice iznad klupice unose vedrinu pri prvom susretu sa stanom.

Svakodnevnica je izuzetno dinamična i kao epilog toga javlja se potreba za adekvatnim životnim prostorom koji u nama budi zadovoljstvo, prostorom koji ne opterećuje, već konstantno inspiriše, poput ovog projekta...

Autor: Biljana Turanjanin Pujo

Foto: Srđan Bosnić

Izvor: www.ministudio.rs

Povezane teme