Kako pomoći dnevnoj sobi da izgleda veće?

Kada je dnevna soba u pitanju, sve je stvar pametnih proporcija.

Prosto rečeno - ogroman nameštaj nema šta da traži u malenoj sobi, kao ni obrnuto. Koliko god vam primamljivo zvučalo da sve svoje veće komade nameštaja gurnete tik uz zidove, to vam neće omogućiti da postignete željeni efekat. Više podne površine u centralnom delu sobe obično ne znači i njen veći izgled.

Bolje preispitajte raspored nameštaja i odlučite se za malenu sofu i stočić radije nego za raskošnu ugaonu garnituru ili trosed. Izdignuti nameštaj, odnosno nameštaj sa nogarama mnogo je pogodniji izbor za mali dnevni boravak iz prostog razloga što vizuelno otvara prostor, a isti cilj imaju i visoke police koje možete “pustiti” čak i do plafona.

Koliko god čudno zvučalo, kada je mala soba u pitanju uvek je dobro bar jedan element iskoristiti kako bismo naglasili vertikalni prostor i povećali osećaj otvorenosti. Dobro raspoređen nameštaj omogućava svetlosti i vazduhu da struje ne samo preko već i ispod i oko njega, a od pomoći mogu biti i niski a dugački komadi nameštaja.

Kao što smo već puno puta ponovili – svetlost, svetlost i samo svetlost je imperativ kada je vizuelno uvećanje prostora u pitanju. Stoga se uvek radije opredelite za belu, nežne nijanse žute, krem, tople svetlo narandžaste kao i boju peska. Ovo važi kako za zidove tako i za sam nameštaj.

Kad ponestane kvadrature, utehu pružaju zidovi, pa neka rešenje budu i police, “viseće” biljke, neko efektno umetničko delo, kao i neizostavno ogledalo.

Povezane teme