Kako organizovati dnevnu sobu bez TV-a?

U stanovima i malim kućama, prostori za odmor i zabavu imaju tendenciju da dele isto okruženje, čineći dnevnu sobu potpuno orijentisanom ka televiziji.

Ali šta učiniti kada se televizija trajno ukloni iz dnevnog boravka? Da li ste nekada razmišljali o tome kako bi vaš dnevni prostor izgledao bez tv-a kao glavnog predmeta sobe? Dnevni boravak je višenamensko mesto u kući: tu primamo goste, opuštamo se uz omiljenu knjigu, muziku ili jednostavno odmaramo nakon stresnog dana na poslu.

No, kako su površine naših stanova postajale sve manje i manje, dnevna soba se skoncentrisala na TV kao centralni element čitavog prostora. Ipak, dobra vest je u tome što neki ljudi ipak više vole da ostave televizor u drugoj prostoriji i sačuvaju dnevnu sobu kao posebnu oazu mira. Kada se izgubi glavna referenca, dekorativni predmeti dobijaju na značaju i prostor zauzima širi izbor predmeta, kao što su fotelje i sofe, stočići, ugaoni stolovi, biljke i ukrasni predmeti.

Obično se dnevna soba postavlja u okruženja sa velikim prozorima koji omogućavaju sunčevoj svetlosti da uđe u prostor, ugrađujući se kao vodeći elementi okruženja. U nekim slučajevima moguće ih je integrisati u balkon ili dvorište, ako ih ima.

Pored sofa i fotelja, koje u dnevnim sobama dobijaju više ličnosti kao ukrasni predmeti, stočići za kafu i ugaoni stolovi su takođe neophodni u momentima dok ispijate svoju šolju kafe ili čaja. Isto tako, dnevne sobe su idealan prostor za izlaganje kućne biblioteke ili omiljenih ukrasa što dodatno unosi dinamiku u ovaj deo doma.

Na kraju, pomenimo i to da je za dnevnu sobu ponekad predviđen prilično skučen i mali prostor, ali to ne znači da se u tom slučaju treba zanemariti udobnost i estetika. Naprotiv, čak i tada je potrebno biti kreativan i iskoristiti sve raspoložive elemente kako bi se stvorilo prijatno mesto – položaj i veličina nameštaja su ovde prioriteti koje uvek treba imati na umu.

photo: studia-54

Povezane teme