Kako da odaberete stil enterijera

Magija je u atmosferi.Da li ste se ikada zapitali živite li u enterijeru koji vam odgovara? Enterijeru koji je refleksija vaše ličnosti i stila. Koji jednostavno ljudi prepoznaju. Da li živite u prostoru koji vam prija?

Ukoliko ne možete da se prepoznate u prostoru koji zovete vašim domom, morate da znate da to nije nikako dobro.  Ali otkrićemo vam tajnu. Sve to može da se popravi i promeni.

Ukoliko se osvrnete po vašem domu i shvatite da ste tokom godina sakupili toliko predmeta koji zajedno nikako ne čine harmoničan dom i kuću vrednu stilske pohvale, vreme je da krenete od početka.

Evo predloga i saveta kako da odaberete i uredite dom prema ličnim afinitetita. Magija je u atmosferi. Svaki dom mora imati atmosferu. Tajna nije u količini novca koji imate. Možete angažovati najbolje dekoratere i enterijeriste, i ulupati neverovatne svote novca da drugi za vas postignu ono što želite, ali ako taj dom nema dušu, onda niste postigli ništa i ponovo ste na početku.

Najinteresantniji prostori na svetu tj. enterijeri su kombinacija više pomešanih stilova, koji u završnici pričaju jednu harmoničnu priču.

Na početku se zapitajte da li ste tradicionalni tip, minimalistički tip, kantri tip, ljubitelj industrijskog dizajna… Otkrijte koji stil volite. Takođe, veoma je važno da pogledate sve stvari, kako nameštaj tako i dekorativne predmete i da se zapitate kakve emocije određeni predmet u vama izaziva. Da li volite neki komad nameštaja ili biste voleli da ga se otarasite? Ukoliko poželite da ga se otarasite, obavezno ga ili nekome poklonite ili ga izbacite iz svog doma.

To će doduše iziskivati dosta razmišljanja, donešenja odluka i pravljenja kompromisa sa samim sobom ili ukućanima, ali morate malo kopati po sopstvenim mislima, kako biste pronašli rešenje.

Morate doći do jasne definicije šta želite i nemojte neke stvari zadržavati samo zato što ih volite. Možemo voleti mnogo stvari, ali to ne znači da ih trebamo zadržati po svaku cenu.

Ukoliko ne možete u glavi taksativno da nabrojite šta je sve to što treba da uradite, možete uzeti papir i olovku i napisati pitanja:

-          Zbog čega volite prostor?

-          Koja je vaša omiljena stvar u prostoru?

-          Koji su vaši omiljeni komadi nameštaja?

-          Šta im je zajedničko( stil, tekstura , materijal, boja)

-          Da li je boja koja dominira prostorom vaša omiljena boja?

-          Da li je ima dosta ili malo?

-          Da li vam se dopadaju teksture i materijali koji su zastupljeni u prostoriji?

-          Postoji li nešto u sobi što biste voleli da izbacite?

Napišite odgovore na svako pitanje, a to će vam pomoći da na kraju podvučete crtu i vidite šta preovladava. Naprimer, odgovori vas mogu dovesti do toga da vam u sobi dominiraju neutralne nijanse, da je nameštaj jasnih i čistih linija  i da jednostavno volite taj prostor.

Poenta je da shvatite šta volite, ali je isto tako važno da definišete i šta ne volite. Ne dozvolite da vam drugi govore čega da se rešite, a šta da zadržite pošto o ukusima ne treba raspravljati. Kada jednom definište kom stilu najviše inklinirate, odatle će vam sve biti mnogo lakše.

Kreirajte neku vrstu inspirativnog fajla. Ličnog stila. Postoji više načina kako to da uradite. Prvi predlog može biti naprimer Pinterest board koji je veoma dobar jer na njemu možete pronaći pregršt  ideja i predloga. Ukoliko niste ljubitelj tehnologije, mogu vam poslužiti časopisi za uređenje odatle ćete iseći sve fotografije koje vam se dopadaju stilski i inspirišu vas, pa ih zatim prikačite čiodama za neku  tablu od plute. Zapamtite, kačite samo apsolutne favorite!

Zatim bacite pogled na tablu. Pogledajte koje boje dominiraju, koji stil vas najviše privlači, i postoji li tip nameštaja kojem gravitirate. Tako se rađaju ideje!

Pravilo je da svaki element koji se nađe na vašoj inspirativnoj tabli treba da bude estetski privlačan, funkcionalan i da u vama izaziva pozitivne vibracije.

Evo nekoliko predloga stilova koje možete odabrati: Tradicionalan ili klasičan, rustičan, industrijski/urban, modernistički, shabby šik, boho...

Tako tradicionalan ili klasičan nameštaj podrazumeva dosta nameštaja koji ima obline, zakrivljene rukohvate, zakrivljene nogare stolova. Neutralne tonove. Obično su beržere u paru ili dolaze u kombinaciji sa lampom koja se slaže. Moderan dekor podrazumeva dosta čistih i jasnih linija bez mnogo detalja. Nema mnogo tekstura. Za razliku od prethodna dva stila, industrijski dizajn se prepoznaje po korišćenju materijala kao što su kamen, drvo, metal… Izloženi elementi poput ogoljene cigle, vidljive instalacije, cevi takođe karakterišu ovaj stil. Shabby šik je stil koji za temu ima romantiku. Pomalo retro, jer uključuje dosta starinskog nameštaja ili onog koji izgleda pomalo ofucano, a koristi materijale kao što su čipka, vez, korpe, starinski sanduci, krevete i stolice koji su od kovanog gvožđa… Boemski- boho stil podseća na mešavinu rustike i shabby-ja, ali ga karakteristišu boje, ležernost, kombinacija različitih materijala i tekstura.

Na kraju, može se desiti da vam se od svakog ovog stila sviđa neki element. To je apsolutno normalno. Međutim, vratite se stilskom fajlu koji ste kreirali. Zapamtite da postoji mnoštvo varijacija na temu.

Pređite na sortiranje stvari koje posedujete u svom prostoru u tri kategorije - Stvari bez kojih ne možete da živite, stvari koje imaju određeni stilski pečat i bez kojih je postojeći prostor bezličan i stvari kojih se morate otarasiti.

Zapamtite, stvari koje ćete zadržati moraju se uklopiti u novi stajling koji ste odabrali za vaš enterijer!

Ukoliko se odlučite da pomešate stilove, znajte da je zlatno pravilo 80:20,  što znači da glavni stil mora dominirati u 80 % dok stil koji dodajete da začinite atmosferu treba da bude svega 20% zastupljen.

Balans je takođe važan. Vrlo je verovatno da će u jednom domu više ukućana imati različite ukuse.  Zamislite da stavite od svega po malo, opet bi se vratili na početak priče.

Zato odaberite jednu boju koja će naprimer dominirati u detaljima, drugu, komplementarnu boju koja će dominirati nameštajem. Kada birate drvenariju i podove trudite se da dominira jedna nijansa i boja drveta.

Otpočnite sa neutralnim tonom zidova, potom  pogledajte koji će komad nameštaja stilski dominirati. Naprimer, ako je sofa modernistička, onda se dalje vodite za modernističkim detaljima. Dakle, nakon sredjivanja zidova, birate nameštaj, pa se tek na kraju skoncentrišite na detalje.

Verujemo da smo vam bar malo pomogli i da će ovaj vodič kroz odabir stila koji vama najviše odgovaraju za enterijer, biti od koristi. U galeriji pogledajte različite stilove koji mogu biti inspirativni za vaš stilski fajl, kao i predloge kako da miksujete i pravite kombinacije.

N.V.T.

 

 

Povezane teme