Kako bračni par dizajnera oprema svoj dom? Nesvakidašnje, svetlo, prostrano!

Nakon konzervativnog projekta restauracije, ovaj nesvakidašnji prostor postao je dom nesvakidašnjeg bračnog para...

A kada kažemo “nesvakidašnji” bračni par mislimo na ljude koji se već godinama uspešno bave upravo dizajnerskim poslom, pa su i u ovom projektu dali sve od sebe igrajući pritom uloge dizajnera i klijen(a)ta. Prva faza projekta izrodila je zanimljivu saradnju i obogatila stručnost obe strane, pa je tako stvoren konsenzus ali i plodno tlo za stvaranje kreativnih eksperimenata, posebno u fazi idejnog projektovanja.

Tako su se oblikovale neobične i neočekivane ideje ali su se revidirala i neka smela rešenja čiji je pun izražaj oslobođen u jedinstvenom i krajnje iznenađujućem finalnom dizajnu. Glavni fokus projekta bilo je osvetljenje koje je trebalo da omogući isticanje posebnih karakteristika ovog doma. Kako bi se tako nešto i ostvarilo odlučeno je da se prostori otvore kliznim panelima i staklenim podovima, dok su zasebni nivoi ostali povezani zahvaljujući kombinaciji čelika i stakla, ali na jedan mnogo suptilniji način.

photo: Giorgio Baroni

Svaki komad nameštaja posebno je dizajniran za ovu svrhu – od ormara sa specijalnim vratima obloženim pergamentom i gvozdenim detaljima, pa sve do gvozdene police za knjige sa namerno dekonstruisanom formom. U centru dnevnog boravka nalazi se liveni mesingani sto u obliku lista, dok gvozdeno stepenište vodi do trpezarijske i kuhinjske zone na gornjem nivou doma.

photo: Giorgio Baroni

Sto sa nepravilnim vrhom ima rezbarenu drvenu podlogu sa izlivenom bronzom, dok u kuhinji preovladava kombinacija fosilnog drveta, bronze i mermera. Zidovi spavaće sobe obloženi su sivim drvetom koje celom ambijentu daje poseban “istrošen look” a u ovom delu doma se posebno ističu ormari koji više podsećaju na nekakva tajna vrata koja vode u krajnje impresivan garderober.

Ne treba zaboraviti ni velike slike koje su fantastično pomešane sa kolekcijama staklenih i keramičkih vaza po kući, kao i originalnim predmetima koje su domaćini pribavljali na svojim putovanjima.

Izvor: archello

photo: Giorgio Baroni

Povezane teme