Kad se zaželite komfora: moderno potkrovlje sa etno motivima

Više slika

Više slika

Kako u malom potkrovlju možete dobiti osećaj da se zapravo nalazite u planinskoj kućici?

Tačnije, kako stvoriti osećaj da se nalazite negde na kraju sveta, a da pritom ne izgubite polaznu tačku modernog dizajna? Dizajnerski studio Fimera daje briljantan odgovor na ovo pitanje sa enterijerom koji razigrano i precizno kombinuje sirovi seoski dekor, bugarske etno motive i čist urbani stil života. Tajna dobre kombinacije je u pravom balansu stroge geometrije, pragmatičnih rešenja i dubljih dekorativnih elemenata koji ne samo da krase dom, već ujedinjuju i daju smisao prostoru.

Zahtev domaćina bio je dizajn bez neke veće rekonstrukcije, i izbor nameštaja koji bi u isto vreme bio i moderan ali i neverovatno udoban, funkcionalan i praktičan. Uzimajući u obzir njihove želje ali i celokupan kontekst, dizajnerski studio je stvorio modernu viziju koja neverovatno podseća na planinsku kolibu sa sofisticiranim bugarskim etničkim elementom, koji se kao tanka crvena nit provlači kroz unutrašnjost.

Moderno i dobro osvetljeno potkrovlje ispunjeno etno motivimaphoto: Alexander Novoselski

Rezultat je dom drugačiji od standardne hotelske estetike, koji ostavlja prijatno sećanje na odmor. Skoro sav nameštaj u ovom ljupkom potkrovlju je posebno dizajniran i napravljen od punog drveta. Dnevni boravak kombinuje prostor za odmor, trpezariju i kuhinju. U unutrašnjosti se koristi puno prirodnog drveta ali i kože, jer su upravo to materijali koji su tradicionalno povezani sa estetikom bugarske kolibe.

Prostor je eklektičan, što donosi osećaj različitih geografskih širina. Koža na podu ima pažljivo odabran uzorak: klasik koji se savršeno uklapa u koncept enterijera. Jedan od ukrasnih akcenata je razigrano stilizovana glava losa koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. Štaviše, motiv sa stilizovanim jelenom se ponavlja na više mesta u kući.

Etnički obrazac se nalazi i u spavaćoj sobi - počinje od uzglavlja kreveta i prelazi u mrežu ormara. Noćna lampa je autorski projekat bugarske dizajnerke Denice Bojadžijeve koja svojim ručnim radom donosi osećaj autentične zanatske proizvodnje. Trpezarijski sto predstavlja kombinaciju hrastove ploče i metalne osnove sa belim nogama, dok su niski pomoćni stolovi zapravo moderna interpretacija tradicionalnog bugarskog stola "paralija".

Moderno opremljen dnevni boravak sa etno motivima u potkrovljuphoto: Alexander Novoselski

U glavnoj spavaćoj sobi, tradicionalne tronožne stolice se koriste kao noćni ormarići. Oplata od belog bora donosi osećaj da se ne nalazite u modernom potkrovlju već u kući na planini. Drvo je tretirano samo uljem, što odaje utisak već "proživljenog" prostora, što je ujedno i direktna veza sa prošlošću.

Etno motiv, koji je kao crvena nit u dizajnu stana, ponovo se uvlači i u dečiju sobu. U stanu se koriste slike mladih umetnika naručene sa licenciranih grafičkih sajtova. Oplata je rešenje kojim se postiže osećaj toplog prostora. Prednost stana su velike mansarde, kroz koje ulazi mnogo svetlosti i donose zadivljujući pogled na okolne planine.

Etno šare su jedan od diskretnih, ali veoma jakih akcenata u enterijeru. Čiste, savršeno stilizovane i izvezene na tkanini, one govore da je trebalo mnogo truda da bi se postigla savršena kombinacija boja i materijala.

Nameštaj od punog hrasta i vuneni tepih pomažu da potkrovlje deluje toplijephoto: Alexander Novoselski

Povezane teme

17.05.2024 Enterijer

Svetlost, prostranost i optimizam: sve zahvaljujući belom enterijeru

Možda zvuči kao najjednostavnije ukrašavanje sobe, ali dobijanje potpuno belog enterijera zapravo predstavlja pravu malu umetnost.

15.05.2024 Enterijer

Jednostavni, funkcionalni i korisni: minimalistički enterijeri

Izvan njegovih čistih linija i nezagušenih prostora, minimalizam se takođe odnosi na funkcionalnost - filozofiju koja promoviše ideju da "manje znači više" ne samo u smislu vizueln...

13.05.2024 Enterijer

Enterijer koji opušta i umiruje

Kreiranje enterijera koji umiruje i opušta je zapravo stvaranje utočišta od svakodnevnih stresova, i to onog koje promoviše opuštanje, obnavljanje energije i osećaj blagostanja.

11.05.2024 Enterijer

Ideje za sivi i beli izgled spavaćih soba

Ovi neutralni tonovi donose sa sobom ne samo estetsku privlačnost već i funkcionalnost, omogućavajući vam da stvorite prostor koji odražava vašu ličnost i stilski senzibilitet.

09.05.2024 Enterijer

Kreiranje životnog prostora koji odražava vašu ličnost i stil

Stvaranje životnog prostora koji je u skladu sa vašom ličnošću i stilom nije samo praćenje najnovijih trendova u uređenju kuće; radi se o stvaranju okruženja koje se čini jedinstve...

07.05.2024 Enterijer

Kreativne ideje za personalizaciju stana bez velikih troškova

Pristupačne ideje za dizajn enterijera ne moraju da budu ograničavajuće, a svakako imaju potencijala da budu i jako kreativne i originalne.

05.05.2024 Enterijer

Moderni i elegantni stanovi u potkrovlju – i razlozi zašto ih volimo

Stanovi u potkrovlju postali su standard u urbanim sredinama. Osim činjenice da su jedino moguće rešenje u već prenatrpanim gradovima, oni su ujedno i savršeno mesto za stvaranje i...

03.05.2024 Enterijer

Nordijski dizajn može učiniti svaki mali stan velikim

Nordijski dizajn stvara prozračan prostor u kome se njegovi stanovnici mogu osećati opušteno, a gosti biti dočekani širokogrudom dobrodošlicom.

01.05.2024 Enterijer

5 saveta za luksuzniji izgled dnevnog boravka bez velikog troška

Sa strateškim planiranjem i pažnjom na detalje, možete transformisati svoj prostor u sofisticirano utočište koje izražava eleganciju bez velikih troškova.

29.04.2024 Enterijer

Trendovi u dizajnu enterijera: da li ih ponekada treba zanemariti?

Iako je primamljivo pratiti najnovije modne trendove, uključivanje elemenata koji održavaju svoju privlačnost tokom godina osigurava da dom ostane funkcionalan i moderan.

27.04.2024 Enterijer

Osvetlite svoj enterijer sa stilom: saveti za stvaranje udobnijeg doma

Bez obzira da li se trenutno bavite uređenjem malog stana ili jednostavno želite da poboljšate prirodno svetlo u svom domu, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da postignete sve...