Inspirativno malo potkrovlje u Milanu

Metalne grede, cilindrično stepenište i uske pregrade jednostavna su rešenja koja su korišćena za konfiguraciju ovog malog stana u Milanu.

Zauzimajući potkrovlje stambene zgrade, nekadašnja tamna i skučena unutrašnjost stana preuređena je od strane studija Untitled Architecture kako bi prikazala samo najbolje što ovaj prostor može da ponudi.

"Projekat je dizajniran da proširi unutrašnji prostor i promeni njegovu percepciju preoblikovanjem postojeće geometrije i povećanjem količine prirodne svetlosti", objasnio je studio. Tlocrt od samo 30 kvadratnih metara sada je uređen u jednostavnoj formaciji krsta, sa ključnim stambenim prostorima raspoređenim u četiri ugla stana. Centralna greda od nerđajućeg čelika deluje kao osa u prostoru, dok se pored nje nalazi i cilindrično stepenište koje vodi do spavaće sobe na nivou mezanina, gde je ispod spuštenog plafona postavljen samo jednostavan dušek.

Iako je većina stepeništa bela, teksturna intrigantnost je dodata sa prva dva stepenika koja su napravljena od bledog mermera i poslednja dva koja su napravljena od sivog drveta. "Zakrivljeni oblik stepenica stvara snažan kontrast u odnosu na krutu geometriju stana", stoji u saopštenju studija.

Radi optimizacije kvadrature, studio je zamenio samostalne delove nameštaja za integrisane ugradne delove koji su smešteni na obodu stana. Ovo je takođe primenjeno u kuhinji, izrađenoj od sjajnog nerđajućeg čelika i u dnevnom boravku. Površine u celom stanu su obrađene belim malterom kao savršena dopuna svetlim podovima od hrastovine, dok su u kupatilu zidovi obloženi pločicama sa kontrastnim plavim fugama, kao vizuelni pozdrav balustradi i cevima na stepeništu.

"Izbor materijala je veoma neutralan sa ciljem da se istakne nepravilna geometrija stana", rekao je studio. Dva postojeća svetlarnika su takođe proširena da bi omogućila prirodnije osvetljenje. Arhitektonski studio Untitled Architecture vode Bogdan Perić i Andrej Mikhalev, a koji uspešno pronalaze alternativne načine za organizovanje i uređenje malih domova.

N.V.T.

Izvor Dezeen

Foto:Giovanni Emilio Galanello

Povezane teme