Inovativni dom u Melburnu koji se oslanja na svestrani dizajn

Savremeni domovi više ne predstavljaju prostore sa isključivo uglačanim unutrašnjim površinama, ispunjene "usitnjenim" prostorijama, sa eklektičnom mešavinom nepotrebnih detalja.

Oni su danas mnogo slikovitiji, živopisniji i obiluju teksturom. Sa ciljem da odgovaraju specifičnim potrebama vlasnika oni spajaju lepotu te teksture sa prilagodljivošću i maksimalnim iskorišćenjem prisutnog nameštaja. Kuća koja nosi naziv Earl Street dizajnirana od strane Bloxas studija, je jedna od tih prelepih stambenih zdanja koja se mogu pohvaliti izuzetnim enterijerom.

Ona se nalazi u Melburnu u naselju po imenu Fitzroy i već na prvi pogled privlači pažnju svakog ko kraj nje prođe svojom crno-sivom spoljašnjošću. Zidovi od opeke i metalne konstrukcije prepliću se sa drvenim podnim oblogama, stvarajući vrlo zanimljiv prizor. Serija polikarbonatnih panela stvara u enterijeru prostor bez ugrožene privatnosti, dok zidovi od opeke čine potpunu suprotnost ovoj modernoj karakteristici, u svoj svojoj lepoti i gracioznosti.

Bela boja i drvo oblikovali su pozadinu u dnevnom boravku otvorenog plana. Prilagođene drvene kutije i jedinice za odlaganje definisale su izgled prostorija za rad i zabavu. Prelaz između dnevnog boravka, kuhinje i trpezarije je neprimetan, sa metalnim stepeništem koje vodi ka vrhu. Jedan deo plafona je takođe prekriven polikarbonatnim panelima što donosi unutrašnjosti još više svetla. Zahvaljujući njima i spavaće sobe koje su zavučene po uglovima kuće dobijaju dozu dnevne svetlosti.

Ž.J.

Izvor: Decoist

Foto: Peter Bennetts

Povezane teme