Hazirmatična i komforna adaptacija stana u Španiji

Savremena renoviranja mogu u velikoj meri da promene tok stvari u jednom prostoru.

Na primeru stana do kog vas danas vodimo, vidi se da je do savršenstva dug ali isplativ put. Naime posle obnove ovog zdanja, vlasnik nije bio zadovoljan rezultatima, nakon čega je usledilo ponovno renoviranje do krajnjeg prefektnog izgleda. Lab House je naziv zdanja koje je nedavno adaptirano a čiji izgled nije oduševio vlasnika. Tada je na scenu stupio Laura Ortin Arquitectura studio pretvarajući prosečen enterijer u ekskluzivan.

Svi materijali koji su korišćeni pri prvoj obnovi predstavljali su izazov pri novom preuređenju jer bi bilo previše rasipno uklanjanje svega i kupovina novih stvari. U tom pogledu renoviranje je uključilo oko 60 % doma, što se odnosilo na dnevnu sobu i glavnu spavaću sobu, dok su kuhinja, manja spavaća sba i kupatilo ostali netaknuti.

Nova dnevna soba dizajnirana je u pogledu prilagođavanja hobijima vlasnika, i sadrži u sebi masivnu modularnu sofu koja se po potrebi može postaviti u prostoru u drugačiji položaj. Lakirani pregradni zid prekriven je drvenim polukružnim daskama koje menjaju nijanse u toku dana u zavisnosti od intenziteta svetlosti koja na njih pada. Takođe one imaju i dodatnu funkciju u vidu apsorbovanja zvuka pri gledanju filmova. Uopšteno gledano, ovaj otvoren životni prostor deluje vrlo dramatično sa svim svojim belim površinama, upečatljivim zidom i geometrijskom sofom.

Iza rebrastog pregradnog zida nalazi se glavna spavaća soba koja odiše jednostavnim savremenim osećajem. Drvene podne obloge u njoj prekida plavi mikrocement koji imitira protok vode, što predstavlja savršen način definisanja prostora koji pripada kupatilu. Pregrada na prednjem delu ormara u vidu zavese i zakrivljena staklena vrata u kupatilu prate kružni arhitektonskim element na plafonu.

Nakon ponovnog renoviranja prostor deluje vrlo šik i dopadljivo sa detaljima koji odražavaju karakter vlasnika.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

Povezane teme