Garsonjera od 29 m2 u Hong Kongu

Kao i mnogi drugi veliki gradovi, Hong Kong je veoma skupo mesto za život...

Upravo iz tog razloga nije nikakvo čudo što stanari koji traže nekretninu u skupom, urbanom centu grada sa 7 miliona stanovnika, pokušavaju da se stisnu, koliko god da to mogu, u ponekada neverovatno male prostore.

Kada se jedan mladi bračni par zatekao u identičnoj situaciji, oni su iznajmili arhitektonsku firmu LAAB koja je iz ovog grada, i zamolio njene stručnjake da im pretvore njihov mali stan u prostor sa velikom kuhinjom, kadom za kupanje, kućnim bioskopom, teretanom i karakteristikama koje će njihovoj mački olakšati život. Ukupna veličina ove stambene jedinice je nepunih 29m2.

Magija se sastoji u onome što LAAB studio naziva "forma sledi vreme" filozofijom, u kojoj se stan transformiše u zavisnosti od doba dana, i njegove se funkcionalne površine mogu formacijski ukloniti, ili ponovo izneti kada se za njima ukaže potreba.

Uzmite kupatilo, na primer, koje može da bude aranžirano, ili sa kompletnom kadom, površinom za kupanje i odvojenom zonom u kojoj se nalazi umivaonik, tako da jedna osoba može da se kupa, dok druga istovremeno može, recimo, da pere zube, dok se takođe može veoma lako transformisati u mesta za sedenje prilikom formiranja kućnog bioskopa, ili gostinjske spavaće sobe.

U ovom mikro stanu, malo ne znači i uskraćeno u tehnološkom smislu. Prostor poseduje širok opseg pametnih kućnih tehnologija koje mogu biti kontrolisane putem mobilnih aplikacija,  kao što su sistem podešavanja snage osvetljenja i pametna brava, koja omogućava stanarima i njihovim gostima da olakšano ulaze i izlaze iz stana.

Za tri mačke ovog para, LAAB studio je dizajnirao površine koje su namenjene samo njima, uključujući trotoare za ljubimce oko plafona, posudu za nuždu vešto skrivenu ispod lavaboa u kupatilu, merdevine, činije za hranu smeštene u kuhinjskim elementima i skrivene odaje u kojima njihove mace mogu da spavaju.

N.Đ.

Povezane teme