Enterijeri koji su svom snagom prigrlili prirodnu svetlost

Više slika

Više slika

Zašto je dobro osvetljenje enterijera tako važna stvar?

Kreiranje projekta enterijera bez dizajnera osvetljenja je kao da izađete na večeru i jedete samo ono što je servirano u korpi za hleb. Hleb je možda odličan, ali propuštate mnoga zanimljivija jela. Stručno postavljeno osvetljenje dodaje još jednu dimenziju prostoru, oživljavajući vaš projekat enterijera.

Odlično osvetljenje stvara dubinu i visinu, udobna mesta i skreće pažnju na vaša najimpresivnija područja. Sve je u balansu svetlosti i senke i unošenju nove energije u enterijer. Primera radi, arhitekta ili dizajner enterijera može samo da nacrta mrežu donjeg svetla u planove za vaš enterijer, ali to neće opravdati očekivanja. Pozivanje stručnjaka za osvetljenje koji će raditi u skladu sa vašim dizajnerom enterijera ili arhitektom će maksimalno povećati uticaj vašeg prostora.

Osvetljenje je jednako važno kao i svaki drugi element dizajna. Dobro osvetljenje menja i transformiše prostor. Stručnjaci u ovoj oblasti koriste svetlost i senku da bi prostoriju učinili udobnom, ali i dramatičnom i originalnom. Vešto kombinovanje podnog i plafonskog osvetljenja sa zidnim svetiljkama, integrisanim arhitektonskim svetlom i podnim lampama doneće dubinu i lep izgled svakom delu vašeg doma.

Dobro osvetljen enterijer u nežnim neutralnim nijansamaphoto: hiepler, brunier

Dnevna svetlost je ključni faktor za sve dizajnere. Dizajneri enterijera i dizajneri osvetljenja će pratiti kako dnevna svetlost ulazi u svaki prostor u kome rade – to će uticati na to gde je sve pozicionirano. Primera radi, u životnom prostoru sa mnogo stakla, dnevna svetlost će se lako uliti u enterijer i načiniti da se prostor oseća svetlijim i otvorenijim.

Arhitektonska svetla i dalje igraju svoju ulogu bez obzira na količinu dnevne svetlosti koju dobija vaš enterijer tokom dana. Koristite ih da osvetlite tamne tačke na policama, dodajte sjaj radnoj zoni ili kućnoj kancelariji, ili ih jednostavno upotrebite da biste istakli svoja umetnička dela. Ključno rešenje je upravljanje opcijama osvetljenja za različita doba dana gde se vešto kombinuje dnevno i veštačko svetlo kako bi se postigli optimalni rezultati.

Veštačko svetlo stvara vizuelnu stimulaciju – uvek smo privučeni najsvetlijom tačkom u prostoriji, tako da ovakvo osvetljenje najčešće koristimo kada želimo da naglasimo specifične karakteristike u prostoru. Na primer, u kuhinji to može biti cveće na kuhinjskom ostrvu ili trpezarijskom stolu. Takođe se možemo fokusirati na ivice sobe kako bismo proširili perspektivu. Možemo dodati suptilno svetlo vertikalnim površinama koristeći opcije koje će stvoriti reflektovanu svetlost od tih površina.

Dobro osvetljena trpezarija sa privesnim osvetljenjem u crnoj bojiphoto: hiepler, brunier

Od vitalnog je značaja i pravilno funkcionalno osvetljenje (da se pripremi obrok, napravi piće ili jednostavno vidi šta se nalazi u ormarima). S druge strane, difuzno svetlo će odmah uneti toplotu i udobnost u prostor koji želimo da osvetlimo. Jednom rečju, dobro dizajnirana raznovrsna šema veštačkog osvetljenja će enterijeru dodati osvetljenost, trenutke drame, slojeve i dubinu.

I na kraju, ne zaboravimo takozvano dekorativno osvetljenje (dramatičan luster, zanimljiva zidna ili podna lampa). Naše oko može da privuče veliki i prijatan privezak iznad stola, ali rad nekoliko donjih svetiljki sa obe strane će zaista doprineti kvalitetu svetla. Dekorativno osvetljenje je važno, ali dobar dizajner osvetljenja će ga uvek kombinovati sa arhitektonskim osvetljenjem za najbolje rezultate.

Uostalom, pogledajte i sami kako su enterijeri koje danas delimo sa vama uspeli da maksimalno iskoriste ne samo prirodnu svetlost, već i sve ostale opcije za osvetljenje doma.

Povezane teme

12.02.2024 Enterijer

Za vašu inspiraciju: 15 prelepo dizajniranih spavaćih soba koje garantuju dobar san

Uređenje spavaće sobe je umetnost koja zahteva pažljivu kombinaciju udobnosti, funkcionalnosti i estetike. Ključ je pronaći ravnotežu između elemenata koji stvaraju mirnu atmosferu...

10.02.2024 Enterijer

Saveti za kohezivnu paletu boja u malim stanovima

Svi se možemo složiti da je uređenje malih enterijera zahtevno i teško u skoro svakom pogledu, ali odabir savršene palete boja (koja će učiniti da sve deluje povezano i srodno) je...

08.02.2024 Enterijer

Harmonija prirode u vašem domu: dnevne sobe u zemljanim tonovima

Ovi tonovi ne samo da pružaju estetsku ravnotežu prostoru, već i stvaraju osećaj dubine i stabilnosti, čineći ovaj deo doma prostorom u kojem se svako okupljanje pretvara u iskustv...

06.02.2024 Enterijer

Kreativne pregrade i paravani: savremeni dizajn za funkcionalnost i estetiku u enterijeru

Iako je primarna funkcija paravana arhitektonska, oni imaju i snažnu vizuelnu ulogu, te zavisno o dizajnu mogu uticati na celokupni utisak u enterijeru.

04.02.2024 Enterijer

Vodič za dizajniranje savršenog enterijera u potkrovlju

Dizajniranje enterijera stana u potkrovlju može predstavljati izazov, ali istovremeno pruža idealnu priliku za kreativnost i iskorišćavanje jedinstvenih karakteristika prostora.

02.02.2024 Enterijer

Moderna gotika: stil u dizajnu enterijera koji postaje sve traženiji

Zamislite crne zidove, tamni kožni nameštaj i mnogo resa - ako vam ovo zvuči kao zanimljiva kombinacija, onda je moderan gotički stil savršen za vas.

31.01.2024 Enterijer

Najlakši i najbrži načini da postignete željen izgled enterijera

Ono što nazivamo postepenim koracima za dizajniranje savršenog životnog prostora zapravo su samo provereni saveti koji vam mogu pomoći da lakše postignete željeni izgled doma.

29.01.2024 Enterijer

Saveti i ideje za uređenje dnevne sobe u atraktivnom industrijskom stilu

Definitivno bezvremenska ideja dekora prostora u kom živimo, donela nam je vrlo ćudljiv, hladan i odvažan način upotrebe materijala koji su nepravedno bili zanemareni, poput kamena...

27.01.2024 Enterijer

Beton kao ključni element u vašem enterijeru

Bilo da samo akcentujete svoju prostoriju betonskim zidovima ili pak konstruišete celu sobu, moraćete da se pridržavate nekih pravila dekorisanja kako biste izbegli osećaj preteran...

25.01.2024 Enterijer

Dosadila vam je vaša snežno bela dnevna soba? Evo 5 načina da je osvežite!

Zidovi okrečeni u belo mogu biti pravi melem za oči i osveženje u enterijeru, posebno ukoliko im dodate inovativne teksture i različite boje koje im daju karakter.

23.01.2024 Enterijer

Klasik koji ne mari za vreme: kombinacija crne i bele u enterijeru

U pitanju je klasičan spoj boja koji na prvi pogled može delovati jednostavno, ali ima duboke i kompleksne efekte na atmosferu i celokupan doživljaj prostora.