Enterijer sa modernim pogledom na tradiciju

Koliko god to nemoguće zvučalo, moderno se jako lepo može kombinovati sa tradicionalnim, a ovaj ljupki dom je idealan dokaz za to...

Ako bismo morali da osmislimo najbolju definiciju moderno-tradicionalnog enterijera, odlučili bismo se za onu koja kaže kako je ovo stil koji glorifikuje upotrebu istorijskih i tradicionalnih elemenata dizajna bilo koje vrste, koji su ponovo osmišljeni u svežem, modernom pristupu i to na različite načine.

Ovo zvuči kao prilično širok pojam, ali dom koji danas obilazimo zajedno sa vama će poslužiti kao savršen primer. Moderno u kombinaciji sa tradicionalnim se ne mora koncentrisati strogo na evropski inspirisanu arhitekturu, već bi u najboljem slučaju trebalo da se pozabavi klasičnim i reprezentativnim stilovima konkretnog područja.

Dakle, bilo da se nalazite na šarmantnom seoskom imanju ili ste negde u blizini planine – uvek postoji onaj originalan, poseban element karakterističan za to mesto oko koga možete izgraditi svoj stil. Pa ipak, mnogi koji se usude da zažele moderno-tradicionalan stil u svom enterijeru osećaju pritisak da neće uspeti u svojoj nameri. S jedne strane, postoji želja da se prostor učini aktuelnijim, a s druge strane i strah da će se taj poduhvat pretvoriti u lošu investiciju.

Moderno tradicionalno je jedna od onih stvari u kojima možemo da koristimo tradicionalni, arhitektonski omotač kuće, i reinterpretiramo elemente koji se obično koriste u tradicionalnom okruženju. Ovo se odnosi bukvalno na sve: od prozora, preko nameštaja i boja, do omiljenih šara i tekstura. Sve su ovo elementi koje možemo podesiti i kombinovati na suptilne načine kako bismo na kraju dobili enterijer koji se na prvi pogled ne čini tako tradicionalnim, ali već na drugi – otkriva hrpu tradicionalnih stvari. One se “osećaju” moderno ali ne previše moderno, razumete?

Primera radi, tradicionalni izbor bi bio da se koristi jako ofarbana stolarija ili detalji boje. Ali umesto toga, moderniji i „čistiji“ izbor bele, kao u ovom slulaju, iskorišćen je za osvetljavanje prostora. Ovo takođe važi za izbor boja i uzoraka tkanina na nameštaju – moderni elementi se koriste na nenametljiv način kako bi parirali očekivanim i sigurnim, strogim tradicionalnim elementima.

Pored toga, kontrast obojenog drveta takođe dodaje topao ton kako bi nadoknadio hladnije boje sobe. Na ovaj način u enterijeru sada vlada moderno-tradicionalna elegancija bez gužve, haosa i bespotrebnih detalja koji bi samo opterećivali celokupan prostor.

photo: meadowbankdesigns

Povezane teme