Život u potkrovlju površine 70 kvadratnih metara nikada nije bio tako sjajan

Biserno sivi zidovi, nameštaj od svetlog drveta i prozori koji osvetljavaju sve i daju karakter prostoru.

Minimalistička trezvenost i topao osećaj gostoprimstva čine se dva koncepta koja je teško usvojiti, ali pronalaze savršenu harmoniju u ovom stanu u Krakovu, u zgradi iz ranih 1900-ih u centru poljskog grada. Stan koji je renovirao Studio Loft Kolasinski odlikuje se sivim enterijerom i laganim nameštajem od drveta koji, iako tone u svoje korene u evropskim dizajnima 50-ih i 60-ih, na neki način podseća na japanski stil.

Najvažnija karakteristika stana su ovalni prozori koji označavaju prvo odredište smeštaja, penthaus iz 1911. godine u jedinoj zgradi koja je u celosti dizajnirana u stilu Art Nouveau.

Hladne i meke boje na zidovima koje se poigravaju sa vrlo laganim podovima od prirodnog drveta, mekim ćilimima koji daju toplinu i živahnost enterijeru, mekim osvetljenjem koje sve čini ugodnijim. Prilikom renoviranja Studio Loft Kolasinski doneo je važne odluke. Pitanje u tim slučajevima je: koji su detalji koje treba zadržati nepromenjene i koje detalje treba ukloniti bez da stan izgubi svoj karakter?

Počelo je funkcionalnom podelom prostorija: dnevni boravak sa kuhinjom, radna soba sa bibliotekom, spavaća soba i kupatilo. U dnevnoj sobi glavni junak je zaslepljujuća svetlost koja ulazi iz prozora prošlosti: ovalni prozor, nasleđe nouveau prošlosti imanja, postaje pažljivo i sunčano oko koje osvetljava sobu mešajući elemente ere i različite predloge i dajući tim strogim enterijerima toplotu doma.

Nameštaj sobe u nijansama sive sastoji se od važnog i udobnog kauča zaobljenih oblika, stola za kafu sa karakterističnog oblika i osnove u belom mermeru i mekom tepihu. Dnevni prostor prirodno se uliva u trpezariju, gde se nalazi vintage okrugli sto i ugaoni kutak, a zatim u otvorenu kuhinju sa elementima izrađenim od lakog drveta koji se savršeno uklapaju u nišu stvorenu ad hoc tokom radova na obnovi.

U stvari, ovaj prostor takođe ima funkciju kratkog deljenja otvorenog prostora, stvarajući veliki hodnik koji  vodi u spavaću sobu.

Krajnji rezultat je stan koji uprkos samo 70 kvadratnih metara površine daje osećaj prostranosti - takođe naglašen zidom od ogledala - i koji uprkos položaju „potkrovlja“ ima neobično visoke plafone, ali pre svega nudi osećaj vedrine.

Do gornjeg sprata možete doći zahvaljujući elegantnom stepeništu s početka prošlog veka sa originalnom ogradom u Art Nouveau i, mada su dva stila potpuno različita, javni prostor i enterijer su u prirodnom skladu.

 elledecor.com

Povezane teme