Enterijer koji nas tera da se ponovo zaljubimo u neutralne nijanse!

Više slika

Više slika

Dekoracija neutralnim bojama oduvek je bila popularna - bilo da je to pitanje trenda ili puka slučajnost.

Lako je izabrati bele, bež ili sive tonove boje, mekani nameštaj i dodatke jer je lako živeti sa njima i idu uz skoro sve. Ali loša strana je što neutralna šema boja može na kraju izgledati pomalo sivo, sumorno, da ne kažemo dosadno.

Srećom, s vremena na vreme, pojave se ovako lepi i udobni enterijeri da nas podsete kako neutralno može izgledati apsolutno zapanjujuće i biti izjava sama po sebi ako se uradi ispravno. Neutralne boje savršeno rade sa organskim oblicima i prirodnim materijalima jer na taj način obezbeđuju snažnu vezu sa prirodom koju, s druge strane, automatski i unose u zatvoren prostor.

Dizajneri vole da se drže umerenih zemljanih tonova i materijala sa visokom teksturom kako bi neutralni prostori bili dinamičniji i živopisniji. Drugim rečima, ukoliko ste ljubitelj neutralnih, uvek morate pronalaziti načine da svom enterijeru dodate malo drame, bilo da se radi o dnevnom boravku, kuhinji ili kupatilu.

Korišćenje prirodnog dnevnog svetla kao dela unutrašnje šeme je takođe jako važno, tako da ako postoji bilo koji način da se od toga napravi veći posao, onda to svakako vredi učiniti. Toplo ili hladno neutralno će izgledati bolje ili lošije u zavisnosti od toga da li imate sobu okrenutu ka severu ili jugu.

Ako ukrašavate mračnu sobu okrenutu prema severu ili sobu koja nema mnogo prirodnog svetla, izaberite toplije neutralne nijanse. Ako pak imate sobu ispunjenu svetlom, okrenutu prema jugu, možete se odlučiti za bilo koju boju koju volite, ali prvenstveno uzmite u obzir hladnije nijanse jer one uravnotežuju prirodnu toplu sunčevu svetlost.

Odabir samo jedne pažljivo promišljene neutralne nijanse može da bude dobar izbor jer će upravo to dati više prostora za naglašavanje svih kontrastnih akcenata. Ukoliko vam se takav prostor učini previše napornim, oslonite se na teksturu.

Ona je, pored svega navedenog, od vitalnog značaja kada je u pitanju dizajn neutralnog enterijera. Koristite je zato u obliku taktilnih tkanina, drveta i kamena da dodate fizičku udobnost i vizuelni interes prostoru. To će sprečiti da se prostor oseća ravnim ili jednodimenzionalnim.

Povezane teme

02.12.2023 Enterijer

10 pametnih načina da mala dnevna soba postane veća

Mala dnevna soba ne mora da bude zagušljiva, pa samim tim definitivno ne treba praviti kompromise u pogledu stila i boja za najbolji vizuelni izgled.

30.11.2023 Enterijer

Šareni tonovi u kombinaciji sa drvetom unose toplinu, udobnost i poseban stil u svaki enterijer

Kombinacija šarenih tonova sa drvetom može rezultirati enterijerom koji je istovremeno bogat teksturama i paletom boja, pružajući prijatan kontrast i usklađenost.

28.11.2023 Enterijer

Mala spavaća soba može biti lepa ukoliko joj obezbedite ovih 5 stvari

Spavaće sobe su sjajni prostori za kreativnost sa dizajnom i dekoracijom. To je zato što postoji mnogo mogućnosti za igru sa bojama, šarama, nameštajem, osvetljenjem i razmerom. Al...

26.11.2023 Enterijer

Do luksuznijeg predsoblja u samo 7 jednostavnih koraka

Ulaz je neka vrsta najave za ostatak vašeg doma, pa ga samim tim ne smemo zanemariti već ga trebamo obogatiti upečatljivim elementima koji stvaraju ugodnu dobrodošlicu.

24.11.2023 Enterijer

Tamni podovi u enterijeru: savršen način da unesete malo drame u svoj dom

Oni koje se ne plaše eksperimentisanja, i odaberu taman pod, uživaće u sofisticiranom i elegantnom, ali i toplom izgledu svojih novouređenih prostorija.

22.11.2023 Enterijer

Stilizovanje enterijera za hladnije dane: saveti za stvaranje tople atmosfere

Stvaranje tople i ugodne atmosfere za hladnije dane je izuzetno važno kako biste se osećali prijatno i udobno u svom domu tokom zime. Zimski dekor enterijera donosi čarobnu atmosfe...

20.11.2023 Enterijer

Greške koje pravimo pri uvođenju skandinavskog stila u dizajn enterijera

Moderan, minimalistički i udoban – to je skandinavski kućni dekor. Njegove oštre linije i čiste ravne površine navode vlasnike kuća (pa čak i dizajnere) da ga prigrle svom snagom,...

16.11.2023 Enterijer

Praktični saveti za korišćenje ogledala u dizajnu enterijera

Ogledala mogu učiniti da soba izgleda veća. Strateški postavite ogledalo i ono može trenutno da „proširi“ prostoriju, stvarajući iluziju više prostora i unoseći više svetlosti. To...

14.11.2023 Enterijer

Ispunite svoj enterijer energijom: koristite tople boje za povećanje produktivnosti

Pokazalo se da tople boje, odnosno nijanse crvene, narandžaste i žute stimulišu čula, nudeći i udobnost i inspiraciju. Drugim rečima, dodavanje toplijih nijansi ima pozitivan učina...

10.11.2023 Enterijer

Ispoštujte ovih 7 pravila i enterijer će raditi za vas!

Dizajn enterijera je često shvaćen samo kao estetski aspekt našeg doma, ali njegova važnost seže mnogo dublje od toga. Ono što može izgledati kao jednostavan izbor boje zidova ili...

08.11.2023 Enterijer

Najtopliji trendovi u dizajnu enterijera 2024.godine

Pratili smo najbolje u industriji enterijera i primetili nekoliko ponavljajućih trendova u uređenju doma i uzbudljivih novih talasa koji dolaze! Svet dizajna enterijera će svakako...