Enterijer koji na savršen način meša moderan nameštaj sa starinskim arhitektonskim detaljima

Više slika

Više slika

Spajanje modernog nameštaja sa starinskim arhitektonskim detaljima može stvoriti intrigantan i harmoničan enterijer koji istovremeno slavi prošlost i sadašnjost.

Ovaj kontrastni pristup donosi jedinstvenu dinamiku prostoru, kombinujući svežinu savremenog dizajna sa autentičnošću i karakterom starih elemenata. Ako vaš prostor ima stari arhitektonski karakter, kao što su dekorativni drveni prozorski okviri, kamin, vitraži ili visoki plafoni, naglasite ih i pustite da zrače svojim šarmom. Ovi elementi pružiće autentičnost i istorijsku dubinu vašem enterijeru.

Koristite neutralne ili svetle boje na zidovima kako biste istakli starinske detalje i stvorili kontrast sa modernim nameštajem. Glazura ili dekorativne tehnike na zidovima mogu dodati slojevitost i teksturu prostoru. Izaberite nameštaj sa modernim i čistim linijama kako bi se istakao kontrast između starog i novog. Iznenadite goste postavljanjem modernih komada u blizini starih elemenata kao što su luksuzne fotelje ili minimalistički stolovi.

Ukoliko baš nemate ideju odakle da počnete, ovaj prelepi dom vam može poslužiti kao inspiracija. Naime, u slučaju ovog enterijera, zasvođena vrata i veliki prozor poslužili su kao osnova za renoviranje prostora. Dizajneri su ove lučne otvore iskoristili za povezivanje trpezarije sa kuhinjom i delom predsoblja, dok je kuhinjski deo proširen kako bi se napravilo dovoljno prostora za smeštaj centralnog ostrva od mermera.

Plafoni su podignuti kako bi se vizuelno i prostorno otvorio prostor prema zadnjem dvorištu, koje je uokvireno punim zidom sa čeličnim vratima. Centralni deo dnevne sobe je ostao gipsani kamin, dok su postojeće drveno stepenište i rukohvat kompletno restaurirani.

Zanimljiv dodatak enterijeru predstavlja krovni prozor koji je takođe pretrpeo neke izmene. Nekada četvrtastog oblika, ovaj prozor je sada dobio ovalnu formu kako bi odgovarao geometriji stepeništa. Glavni apartman zauzima drugi sprat gde se nalaze još i biblioteka i kućna kancelarija koja je zadržala svoje originalne lajsne i neverovatan pogled na ulicu.

Kombinacijom svih ovih starinskih elemenata i uvođenjem modernog nameštaja u celu priču, ovaj dom je uspeo da postane neverovatno udobno, toplo i ušuškano mesto za miran porodični život.

Povezane teme

09.05.2024 Enterijer

Kreiranje životnog prostora koji odražava vašu ličnost i stil

Stvaranje životnog prostora koji je u skladu sa vašom ličnošću i stilom nije samo praćenje najnovijih trendova u uređenju kuće; radi se o stvaranju okruženja koje se čini jedinstve...

07.05.2024 Enterijer

Kreativne ideje za personalizaciju stana bez velikih troškova

Pristupačne ideje za dizajn enterijera ne moraju da budu ograničavajuće, a svakako imaju potencijala da budu i jako kreativne i originalne.

05.05.2024 Enterijer

Moderni i elegantni stanovi u potkrovlju – i razlozi zašto ih volimo

Stanovi u potkrovlju postali su standard u urbanim sredinama. Osim činjenice da su jedino moguće rešenje u već prenatrpanim gradovima, oni su ujedno i savršeno mesto za stvaranje i...

03.05.2024 Enterijer

Nordijski dizajn može učiniti svaki mali stan velikim

Nordijski dizajn stvara prozračan prostor u kome se njegovi stanovnici mogu osećati opušteno, a gosti biti dočekani širokogrudom dobrodošlicom.

01.05.2024 Enterijer

5 saveta za luksuzniji izgled dnevnog boravka bez velikog troška

Sa strateškim planiranjem i pažnjom na detalje, možete transformisati svoj prostor u sofisticirano utočište koje izražava eleganciju bez velikih troškova.

29.04.2024 Enterijer

Trendovi u dizajnu enterijera: da li ih ponekada treba zanemariti?

Iako je primamljivo pratiti najnovije modne trendove, uključivanje elemenata koji održavaju svoju privlačnost tokom godina osigurava da dom ostane funkcionalan i moderan.

27.04.2024 Enterijer

Osvetlite svoj enterijer sa stilom: saveti za stvaranje udobnijeg doma

Bez obzira da li se trenutno bavite uređenjem malog stana ili jednostavno želite da poboljšate prirodno svetlo u svom domu, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da postignete sve...

25.04.2024 Enterijer

5 boja koje će pomoći da vaš enterijer izgleda skupoceno

Od bogatih, dubokih nijansi do mekih, suptilnih tonova, prave boje mogu poboljšati arhitektonske karakteristike vašeg doma i odražavati vaš lični stil.

22.04.2024 Enterijer

Enterijer koji se raduje Uskrsu

Uskrs je vreme obnove, radosti i proslave, a enterijer koji se raduje Uskrsu odražavaće tu atmosferu kroz svoj dizajn, dekoraciju i ambijent.

18.04.2024 Enterijer

Miks krem i braon nijansi: najbolje kombinacije za spavaću sobu

Kombinacija krem i braon nijansi nudi harmoničan spoj topline, svestranosti i vizuelne privlačnosti, što je čini popularnim izborom za stvaranje udobne spavaće sobe...

16.04.2024 Enterijer

Male dnevne sobe: ideje za transformaciju kompaktnih prostora

Sa savetima o višestrukoj funkcionalnosti, igri sa svetlom i prostorom, kao i izborom pravog nameštaja, vaša mala dnevna soba će postati omiljeno mesto za opuštanje i druženje u va...