Drugo ime za ovaj enterijer je smelost, proverite zašto!

Više slika

Više slika

Uzeti dom koji je lišen ličnosti, boje i teksture, i udahnuti mu novi život je nešto što svima nama donosi beskrajnu radost.

Smešten u urbanom delu Vankuvera, ovaj zadivljujući dom u modernističkom stilu imao je svojevrstan jaz između spoljašnjosti i unutrašnjosti. Obimno renoviranje koje je trajalo čak godinu dana dovelo je do toga da dom dobije novu i uzbudljivu ličnost. Vlasnici ovog ljupkog doma su od dizajnera tražili da budu hrabri, eksperimentalni i stvore originalan enterijer koji nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Ovo je primer dekoracije enterijera koji bi svako od nas želeo da sledi, zar ne? Na kraju krajeva, naši domovi treba da odražavaju ono što želimo da vidimo u svetu. U ovom slučaju, to je značilo smelost, puno boje i toplinu. A šta biste vi uneli u svoj dom, šta je ono što bi savršeno odgovaralo vašem životnom stilu i svakodnevnim potrebama?

Čak i ukoliko niste spremni da u ovolikoj meri eksperimentišete sa smelim i živahnim bojama, verujemo da postoje određeni detalji (takozvani akcenti) koje biste rado postavili na strateškim pozicijama. Umetnička dela, dekorativni jastuci, pokrivači ili ćilimi - sve su ovo mali, ali svakako vredni pažnje detalji koji vam daju slobodu da menjate prostor onako kako želite. 

Radite u okviru analognih ili komplementarnih boja. Sve je u tome da eksperimentišete i vidite šta najbolje odgovara vašem stilu i prostoru. Počnite sa svojim akcentima ili umetničkim delima, a zatim možete ići više. Promenite klasičnu belu boju zidova ili plafon u neku zabavnu nijansu, čak i takav mali potez će potpuno promeniti izgled vašeg doma.

Možete da unesete iste nijanse svuda sa tepisima, umetničkim delima, stolicama, zavesama, a da zatim dodate tačku na "i" korišćenjem malih ukrasa i drugih dodataka. Ako se plašite da koristite smele boje, pomešajte one koje se dopunjuju, a ne one koje su u velikoj suprotnosti jedna drugoj (primera radi roze i narandžastu ili plavu i zelenu).

Ako se posao uradi kako treba, sve boje se mogu mešati. Sve je u pravom balansu između uzorka, teksture i materijala. Uvek pokušajte da dodate treću neutralnu boju u smeliju paletu kako biste doneli malo balansa u bilo koju mešavinu. Na primer, crno-smeđi životinjski print u centru bele ili slonovače može biti odlično rešenje za dnevni boravak.

Ukoliko u svom domu imate pretežno neutralnu paletu, dobar savet je da polako unosite smele boje (obično kroz umetnost ili dekor) kako biste stvorili interesovanje bez dominacije. Koncentrišite se na evoluciju jedne boje u drugu, a ne na dve boje koje se bore za pažnju - zatim ugrađujte te tonove u ostatak enterijera kako bi sve delovalo usklađeno i dobro promišljeno. 

Pustite boje da teku kroz vaš dom - to stvara posebnu priču i vodi vaše oko od sobe do sobe. Možete kreirati svoj sopstveni stil i naterati druge da ga isprate onako kako ste vi zamislili - od jedne fokusne tačke do druge. Uostalom, cilj je da budete smeli ali i da se dobro zabavite!

Povezane teme

10.04.2024 Enterijer

Ukrasite svoj enterijer – odaberite zavese po svojoj meri

Kakve zavese potražiti kako bi enterijer našeg doma izgledao privlačno i pružao nam ugođaj koji zaslužujemo?

08.04.2024 Enterijer

Stan u kom dominiraju boje i teksture

Kada ste dizajner enterijera koji takođe dizajnira proizvode, vaš dom čini savršeno mesto za eksperimentisanje sa dekorom.

06.04.2024 Enterijer

Tamnoplava u enterijeru: inspirativne ideje i saveti za stilizovanje vašeg prostora

Tamnoplava je svestrani i vremenski testirani izbor boje za dizajn enterijera, sposobna da transformiše prostore u privlačne i stilizovane oaze.

04.04.2024 Enterijer

7 principa dobrog dizajna enterijera

Savladavanje ovih principa osnažuje dizajnere da transformišu prostore u inspirativne refleksije i stila i svrhe. Zašto i vi ne biste postali jedan od njih?

02.04.2024 Enterijer

Najbolje kombinacije boja za moderni enterijer

Odabir prave kombinacije boja ne odnosi se samo na njihovo mešanje i usklađivanje, radi se o stvaranju prostora koji odražava vašu ličnost uz održavanje ravnoteže između udobnosti...

31.03.2024 Enterijer

Narandžasta boja u dnevnom boravku: najbolji način da pozdravite proleće!

Zahvaljujući svojim živahnim tonovima, narandžasta se često koristi kao ključni element za dodavanje svetlosti i topline prostoru.

29.03.2024 Enterijer

Moderan dizajn enterijera: mali komadi koji imaju veliki uticaj

Uključivanjem elegantnih personalnih dodataka u vaše životne prostore, možete podići ukupni izgled i osećaj vašeg doma dok izražavate vaš jedinstveni stil i ličnost.

27.03.2024 Enterijer

Udobnost i stil: kako tkanine mogu transformisati vaš dom?

Pravi tekstil može da unese ličnost, toplinu i karakter u svaku prostoriju, pretvarajući obične prostore u udobna, prijatna utočišta.

25.03.2024 Enterijer

Najnoviji trendovi u luksuznom dizajnu enterijera: savršenstvo elegancije i stila

Sa fokusom na detalje, raspored prostora i elegantnu paletu boja, naš sveobuhvatni vodič pruža stručne uvide za stvaranje prostora koji odražavaju ekskluzivnost i prefinjen ukus.

23.03.2024 Enterijer

5 stvari koje dizajneri enterijera nikada ne rade u svojim domovima

Postoji intrigantna dinamika koja se dešava kada dizajneri enterijera postavljaju svoje lične izbore i estetske standarde nasuprot onima koje primenjuju u radnom okruženju.

21.03.2024 Enterijer

Udobnost i praktičnost u enterijeru: kreativni saveti za harmoničan dom

Bez obzira da li želite da unesete toplinu u svoj dom ili da maksimalno iskoristite prostor, ovi saveti će vam pomoći da stvorite idealan ambijent za svakodnevno uživanje.