Dragoceni saveti pri uređenju enterijera

Više slika

Više slika

Bez obzira da li uređujete svoj prvi dom ili peti po redu, morate da znate da svi veliki dizajni počivaju na detaljima. Vrhunski dizajneri daju savete i najbolje ideje za vaš enterijer.

KUPITE DVA KLJUČNA KOMADA GODIŠNJE

Pre nego što renovirate dom odjednom, dizajneri preporučuju da kupite dva kvalitetna komada nameštaja ili dva detalja godišnje. Neka to bude na primer, lampa ili novi ramovi za slike. Dobre stvari ne gube na svojoj vrednosti. I za 10 godina, to što ste kupili imaće jednaku vrednost.

INVESTIRAJTE U PRAVE STVARI

Ukoliko morate da vodite računa o vašem budžetu znajte da je neophodno investirati u glavne stvari. Dnevna soba nije dnevna bez troseda, spavaća nije spavaća bez kreveta, a trpezarija nije trpezarija bez stola. Dakle, kupujte samo najbitnije, ako ste ograničeni budžetom.

ODVOJITE ZONE BEZ OBZIRA DA LI IMATE OTVOREN PLAN PROSTORA

Napravite zone koje ćete odvojiti tepisima, policama za knjige, trosedom…Tako dobijate posebne celine u otvorenom prostoru. 

NE KUPUJTE NAMEŠTAJ SAMO U JEDNOJ PRODAVNICI

Ni slučajno ne smete kupiti ceo nameštaj od jednog proizvođača. Rizikujete da dobijete monotoni izgled eneterijera i izgubite svoj identitet. Nameštaj se kupuje na mnogim različitim lokacijama kako bi enterijer imao vaš lični pečat

VELIČINA NAMEŠTAJA

Vrlo je jednostavno. Velike garniture su za velike prostore, male su za male… Izmerite svoj prostor pre nego što nabavite garnituru, da se ne bi desilo da kupite sofu koja dimenzijama uopšte ne odgovara vašem prostoru.

VEŽBAJTE PRE NEGO ŠTO OTPOČNETE SA FARBANJEM

Pre nego što otpočnete da krečite, vodite računa da na četki ili jarcu imate jednaku količinu boje kako biste nanosili jednake slojeve svuda.

KORISTITE TAMNIJE NIJANSE U MRAČNIM ENTERIJERIMA

Možda vam deluje nelogično, ali mračnije enterijere treba da farbate zasićenim tonovima određene boje. To je zbog toga što će enterijeri koji nemaju dosta prirodnog svetla, bolje izgledati ako im dodate malo pigmenta. Soba će odmah izgledati misteriozno i romantično. Neće se sticati utisak da je prostor sam po sebi mračan.

NEKA VAM SVETLOST BUDE VODIČ

Kada krečite prostoriju, treba znati da se morate upravljati direkcijom sunčevih zraka. Koristite jasne boje na severnim stranama sobe, koje su prirodno tamnije, dok na zapadnim stranama prostorije treba koristiti tople tonove. Južni i istočni delovi prostorija su odlična opcija za plave ili bele tonove.

DODAJTE VOĆE

Sveže voće nije samo zdrava namirnica. Voće kao dekor donosi sveže kolorističke vibracije svakoj prostoriji.

MISLITE IZVAN STANDARDA

Dodajte neočekivane elemente u prostoriju kao što su na primer kamin ili kada, usred sobe.

KORISTITE NEOBIČNE DETALJE ZA ODLAGANJE STVARI

Ne plašite se da budete kreativni. Stare merdevine mogu biti trendy detalj za odlaganje stvari. Savršena su zamena za dosadnu policu.


KOMBINUJTE DRVO I BELO

Formula elegantnog eneterijera spavaće sobe je kombinacija drveta, bele boje i prirodnog svetla.

VAŠE FOTELJE NE MORAJU DA SE SLAŽU

Možete iskombinovati nekoliko različitih stilova stolica i tako dodati malo drame za vaš trpezarijski sto. Takođe, jedna fotelja u sasvim drugačijoj boji od ostatka nameštaja odlično začinjava atmosferu.

CENTRIRAJTE NAMEŠTAJ NA TEPIH

Ukoliko postavljate trpezarijski sto i stolice usred prostorije, vodite računa da tepih koji se nalazi ispod, bude dovoljno veliki da na njega može stati celokupan nameštaj.

KREIRAJTE PRIJATAN ULAZ U DOM

Vaš hodnik je prva stvar koju gosti vide kada kroče u enterijer. Kreirajte prijatnu atmosferu uz pomoć ogledala ili nameštaja koji nagoveštava šta ih očekuje u ostatku kuće.

SOBA IZGLEDA VEĆE KADA JE SVE U BELOM

Mali prostori izgledaju veće kada dominira bela boja.

PRAVILO BROJA 3

Aranžirajte dekorativne predmete uvek tako da ih ima po tri u nizu. Bilo da se radi o vazama, svećama, cveću. Stručnjaci kažu da je neophodno da ih bude 3.

MENJAJTE DEKOR NA VAŠEM STOČIĆU

Kada je u pitanju dekor stočića koji obično stoji ispred sofe, vodite se time da centralni dekor bude dominantan, kao naprimer cvetni aranžman ili zanimljiva činija, a zatim dodajte manje dekorativne predmete okolo.

KOMBINUJTE STILOVE

Napravite eklektik look kombinujući raznorazne stilove. Ubacite šarene jastučiće raznih tekstura. Kombinujte svilu, pliš, vunu, somot…

NE ZABORAVITE TAVANICE I ZIDOVE

Za ekstra stilsku dozu, koristite tapete kojima možete ukrasiti zidove ili čak tavanice.

DODAJTE ZELENILO

Donesite prirodu u vaš dom! Obavezno unesite saksije sa sobnim biljkama koje će vašem prostoru dati život.

NEMOJTE SLEPO PRATITI TRENDOVE

Zapamtite da novo, ne znači uvek bolje. Nekada i stari tepih može poslužiti kao savršen dekor za postojeći nameštaj. Iskoristite raspar stolice koje ne trebaju vašim prijateljima, odlično će se ukolopiti u trpezarijski dekor.

KOMBINUJTE TEKSTURE

Igrajte se materijalima. Ne plašite se da kombinujete i eksperimentišete. Koristite metal i drvo, sjajne i mat površine, pliš i moher. Napravite kontrast u vašem enterijeru.

PRONAĐITE BALANS

Eklektika ne znači “bebe i žabe”. Vodite računa da se ne zanesete sa kontrastima.

N.V.T.

 

 

Povezane teme

10.04.2024 Enterijer

Ukrasite svoj enterijer – odaberite zavese po svojoj meri

Kakve zavese potražiti kako bi enterijer našeg doma izgledao privlačno i pružao nam ugođaj koji zaslužujemo?

08.04.2024 Enterijer

Stan u kom dominiraju boje i teksture

Kada ste dizajner enterijera koji takođe dizajnira proizvode, vaš dom čini savršeno mesto za eksperimentisanje sa dekorom.

06.04.2024 Enterijer

Tamnoplava u enterijeru: inspirativne ideje i saveti za stilizovanje vašeg prostora

Tamnoplava je svestrani i vremenski testirani izbor boje za dizajn enterijera, sposobna da transformiše prostore u privlačne i stilizovane oaze.

04.04.2024 Enterijer

7 principa dobrog dizajna enterijera

Savladavanje ovih principa osnažuje dizajnere da transformišu prostore u inspirativne refleksije i stila i svrhe. Zašto i vi ne biste postali jedan od njih?

02.04.2024 Enterijer

Najbolje kombinacije boja za moderni enterijer

Odabir prave kombinacije boja ne odnosi se samo na njihovo mešanje i usklađivanje, radi se o stvaranju prostora koji odražava vašu ličnost uz održavanje ravnoteže između udobnosti...

31.03.2024 Enterijer

Narandžasta boja u dnevnom boravku: najbolji način da pozdravite proleće!

Zahvaljujući svojim živahnim tonovima, narandžasta se često koristi kao ključni element za dodavanje svetlosti i topline prostoru.

29.03.2024 Enterijer

Moderan dizajn enterijera: mali komadi koji imaju veliki uticaj

Uključivanjem elegantnih personalnih dodataka u vaše životne prostore, možete podići ukupni izgled i osećaj vašeg doma dok izražavate vaš jedinstveni stil i ličnost.

27.03.2024 Enterijer

Udobnost i stil: kako tkanine mogu transformisati vaš dom?

Pravi tekstil može da unese ličnost, toplinu i karakter u svaku prostoriju, pretvarajući obične prostore u udobna, prijatna utočišta.

25.03.2024 Enterijer

Najnoviji trendovi u luksuznom dizajnu enterijera: savršenstvo elegancije i stila

Sa fokusom na detalje, raspored prostora i elegantnu paletu boja, naš sveobuhvatni vodič pruža stručne uvide za stvaranje prostora koji odražavaju ekskluzivnost i prefinjen ukus.

23.03.2024 Enterijer

5 stvari koje dizajneri enterijera nikada ne rade u svojim domovima

Postoji intrigantna dinamika koja se dešava kada dizajneri enterijera postavljaju svoje lične izbore i estetske standarde nasuprot onima koje primenjuju u radnom okruženju.

21.03.2024 Enterijer

Udobnost i praktičnost u enterijeru: kreativni saveti za harmoničan dom

Bez obzira da li želite da unesete toplinu u svoj dom ili da maksimalno iskoristite prostor, ovi saveti će vam pomoći da stvorite idealan ambijent za svakodnevno uživanje.