Bazen od stakla filtrira sunčevu svetlost u novom izdanju stana u Brazilu

U luksuznom kvartu Itaim, u Sao Paulu, u Brazilu arhitekte Roderio Gurgel i Caio D'Alfonso završili su obnovu prostranog penthausa.

Njihov cilj je bilo stvaranje inspirativnog životnog okruženja. Adaptacija je bila fokusirana na niz bitnih modifikacija izgleda, sa novim materijalima i nameštajem koji pružaju sofisticiran celokupan izgled. Čelično stepenište kao i krov na kom se nalazi bazen od stakla služe kao osnovni elementi enterijera, pri čemu postaju jedinstveni i prepoznatljivi detalji ovog doma.

Renoviranje je povereno datim arhitektama, kako bi unutrašnjost bila pretvorena u moderan i udoban životni prostor. Boje, materijal i teksture su odabrani i pažljivo postavljeni da bi bio stvoren skladan enterijer sa zanimljivim vizuelnim detaljima. Novo dizajnirano čelično stepenište besprekorno se integriše sa kuhinjskom pločom od brušenog granita, a artikulacija između ova dva dela postaje skulpturalna žarišna tačka za dnevnu sobu.

U međuvremenu ritmička drvena ploča obavija prostor spavaće sobe, obezbeđujući mu jedinstven i vizuelno dobro organizovan prostor. Drvene ploče su u kontrastu sa cementnim podovima, pri čemu doprinose toplini u datom stanu. Glavna spavaća soba sadrži kožno uzglavlje i zelenu baršunastu fotelju, tople detalje koji u nju unose udobnost i greju inače vrlo hladno okruženje kojim vlada beton.

U kupatilu monolit sive boje krečnjaka dopunjuje monotonu atmosferu. Dnevna soba se nalazi na prvom spratu, neposredno uz spavaću sobu i sadrži u sebi veliki TV sa modularnim kaučem, gde vlasnici mogu da provode svoje slobodno vreme. Bazen od stakla koji se nalazi na spratu, vidljiv je od dole, a svojim postojanjem filtrira svetlost koja kroz njega prolazi u unutrašnjost. Istovremeno on podstiče radoznalost svih koji ulaze u dom da se popnu na gornji sprat.

Nameštaj u neutralnim tonovima i tepih u različitim nijansama zelene pojačavaju iznenađujuću atmosferu koja se stvara ispod bazena. Na gornjem spratu je istaknut toalet sa ekstravagantnim lavaboom od mermera u crvenom tonu, izrađen po meri u vidu plutajuće konstrukcije. Izvan stana, porodicu očekuje inspirativan pejzaž. Prostrana terasa nalazi se uz bazen i sadrži udoban prostor za sedenje i ljuljašku.

Ž.J.

Izvor: Designboom

Povezane teme