5 razloga zašto drvo u enterijeru nikada neće izaći iz mode

Suzdržana paleta boja, prefinjena estetika i drvo u svim mogućim kombinacijama – ovo je dobitna kombinacija za stvaranje udobnog i sofisticiranog mesta za život...

Ali, da li ste se nekad zapitali zašto drvo ne prestaje da zadivljuje kada je dizajn enterijera u pitanju? Od kad je sveta i veka drvo je privlačilo pažnju graditelja i dizajnera. U poređenju sa čelikom ili betonom ono je jeftinije, lakše za obradu i održivije. Može se koristiti gotovo svuda i to kao element dizajna koji savršeno nadopunjuje svaki stil. Osim izdržljive, klasične lepote nameštaja od finog drveta, lako ga je zamisliti i na podovima, zidovima, plafonima, terasama kao i u ostalim varijantama dekora u celom domu. Savremeno, tradicionalno, rustično ali i moderno – samo kažite, drvo se savršeno meša u sve! A evo i razloga za to:

Drvo je ekološki prihvatljivo

Da, dobro poznata činjenica, drvo je daleko manje štetno od većine drugih dekorativnih materijala ili elemenata. Prerada drveta oslobađa mnogo manje emisije ugljenika koje inače mogu biti štetne po ljudsko zdravlje, a osim toga ima i neverovatne izolacione sposobnosti. Tako će ugradnja drveta u vaš enterijer osigurati brzo hlađenje ali i zagrevanje prostora. Takođe, drvo ima odličnu sposobnost apsorbovanja buke što će i vaš enterijer učiniti ne samo zdravijim već i mnogo prijatnijim za boravak.

Drvo je izuzetno trajno

Zapravo, drvo je jedan od najtrajnijih materijala što ga čini omiljenim u svetu dizajna. Dugoročno gledano, ono kao da je stvoreno da uštedi vreme, trud i novac koji bi inače bili utrošeni na česte popravke, renoviranje ili zamenu. Ako se pravilno čisti i održava, drvo može trajati mnogo godina, a danas je bar ta stavka umnogome olakšana s obzirom da je tržište preplavljeno brojnim fantastičnim proizvodima za zaštitu drveta.

Drvo je pristupačno

A ovo ćete potvrditi ukoliko (krajnje pošteno) na jednu stranu papira stavite sve prednosti korišćenja drveta u unutrašnjosti doma, a na drugu njegovu cenu. Svi vodeći svetski dizajneri tvrde da je drvo jedan od najjeftinijih materijala koji se može koristiti u dizajnu enterijera a mi nemamo razloga da im ne verujemo. Iako postoje i drugi jeftini materijali, činjenica je da ništa tako dobro ne ističe estetiku prostora od prirodnog drveta. Bez obzira na to da li raspolažete malim budžetom, ili ste u prilici da svom domu priuštite neko veće sezonsko renoviranje – drveni dizajn je idealan za otkrivanje najlepše strane vašeg životnog prostora.

Drvo je izuzetno prilagodljivo u estetskom smislu

Osim što spada u grupu najjeftinijih, drvo je i jedan od najsvestranijih materijala kada je u pitanju onaj vizuelni deo priče. Ne samo da je sa njim prilično lako raditi i dizajnirati ga, već se ono može iskoristiti na milion različitih načina u cilju postizanja različitih nivoa estetskog šarma ali i topline u kojoj je drvo neprikosnoveno! Ono se može ofarbati, oblikovati, osenčiti i na taj način stvoriti kako najjednostavnije oblike nameštaja tako i spektakularno ukrašene zidove i podove. Drugim rečima, kada se koristi na pravi način, drvo može u potpunosti promeniti određeno mesto.

Drvo je beskrajna inspiracija

Osim topline i mekoće koju unosi u prostor, drvo je jedini materijal koji se može načiniti sjajnim, poliranim... ma kakvim god vi poželite! Danas vam je na raspolaganju milion tehnika završne obrade, a čak i da odlučite da ga ostavite netaknutim – ono će opet delovati krajnje jedinstveno i odgovoriti svakom stilu, dekoru i tonu boje. Sa drvetom zaista nikad ne možete ostati bez inspiracije, posebno danas kada je dostupno u tako velikom broju boja, tonova i vrsta.

Povezane teme