3 najčešće greške pri opremanju dnevne sobe

U svetu dizajna sve je moguće, a najviše greške.

Grešimo iz najrazličitijih razloga. Neki od nas su previše emotivni kada je stari komad nameštaja u pitanju, pa nam je potrebna večnost da ga zamenimo. Drugi jednostavno nemaju previše ukusa pa su skloni da u dnevni prostor trpaju gomilu stvari – od porodičnih fotografija na zidovima do konstantnih pokušaja da “ožive” ono što je već odavno izašlo iz mode. Sve to, nažalost, može uništiti dizajn čitave sobe, a ovo je naših top 3 grešaka koje je (svako od nas) bar jednom načinio pri opremanju dnevnog boravka.

Štedite na materijalu kada je nameštaj u pitanju

Zapamtite – nijedan trošak nije veliki kada je odabir pravog materijala za vašu fotelju, sofu ili stolicu u pitanju! Ako ćete već sedeti na tom nameštaju onda se potrudite da bar bude kvalitetan ali i udoban, ne samo zbog vas i vaše porodice, već i zbog svih onih koje planirate da pozovete u svoj prostor. Tapacirani nameštaj će vas možda koštati koji dinar više, ali zašto ne nabaviti nešto što će dugo trajati, zadržati kvalitet ali i stil u godinama koje dolaze?

Odaberite za sebe najudobniju sofu

Već smo pisali o idealnom izboru ugaonih garnitura, što samo pokazuje našu želju da vam pomognemo pri odabiru najprikladnije i najudobnije sofe za vaš dnevni boravak. Svesni smo da tu ima puno problema – od dvoumljenja oko ispravne tkanine odnosno materijala koji bi se savršeno uklopio sa ostatkom nameštaja, pa sve do idealne boje ili stila koji se (u najčešćem broju slučajeva) ne poklapa sa dekorom ostatka kuće. Dobra sofa je sinonim za udobnost pa je stoga treba tretirati kao osnovni komad koji treba birati sa posebnom pažnjom. Pre svega ostalog, obratite pažnju na visinu sedišta – nisko sedište je neudobno kako za sedanje tako i za ustajanje. Zatim, držite se jednostavnih proverenih formi koje se lakše stilizuju sa ostatkom sobe i nikada ne izlaze iz mode. I na kraju, dodatan oprez potreban je pri odabiru oblika i materijala jer bi i ove stavke trebale da budu vanvremenske i nadasve kvalitetne.

Previše mali ili previše veliki tepisi

Verovali ili ne, ali ovo je jedna od najčešćih grešaka, posebno u Srbiji. Bilo da se radi o premalom ili preglomaznom tepihu, loša veličina je nešto što može upropastiti čitav izgled dnevne sobe za tren oka. Mali tepih u ogromnoj sobi ili ogroman tepih u maloj sobi – to jednostavno ne može funkcionisati. Česta greška je stavljanje male prostirke ispod središnjeg stola ili sofe što ostavlja prazan prostor ispod važnih komada nameštaja. U ovom slučaju valjalo bi porazmisliti o odabiru većeg tepiha koji pokriva prostor sofe, centralnog stola i fotelje. S druge strane, kada odaberete veći tepih za malu sobu, to će najblaže rečeno progutati deo prostora, i učiniti da soba deluje još manje. Stoga – oprez!

Izvor: essentialhome

Povezane teme