10 “PEČATA” SKANDINAVSKOG UREĐENJA

Možda će vas iznenaditi, ali lepota skandinavskog dizajna nije bila priznata sve do 1950. godine...

Od tada ovaj evropski način uređenja je doneo priznanje mnogim skandinavskim dizajnerima. Skandinavski dizajn je popularan u skandinavskim zemljama, Danskoj, Norveškoj, Švedskoj i Finskoj. Ogroman i eklektičan ukus personifikuje ovo uređenje doma i karakteriše jednostavnost, funkcionalnost i minimalizam.

Šta možemo naučiti iz ovih jednostavnih i jedinstvenih evropskih uređenja i kako se se ono razlikuje od minimalizma u Americi?

Danas vam predstavljamo 10 jedinstvenih skandinavskih uređenja enterijera:

1. NEUTRALNE BOJE U ENTERIJERU

Mirne boje, tonovi svetlo plave, hladna siva, bela i krem se mogu primetiti u skoro svakom skandinavskom enterijeru, a možemo reći da je ova šema postala zaštitni znak skandinavskog stila. Ove boje su jedinstvene u skandinavskom minimalizmu, dok u američkom nisu uobičajene. Međutim, nisu svi skandinavski enterijeri ukrašeni mirnim, neutralnim bojama. Zapravo postoje dizajneri koji se koriste grafičkim i šarenim šemama. Bilo da volite ovakav prilaz ili mirne boje, na bilo koji način možete postići skandinavski stil u vašem domu.

2. BELI PARKET U DOMU

Za razliku od američkih domova, tepih nije česta pojava u evropskim enterijerima. Skandinavski dizajneri preferiraju korišćenje jednostavnog belog drveta, nekada i od poda do plafona. Razumno je zašto je tako popularno korišćenje belog drveta u enterijeru, jer kada pogledamo sobe dizajnirane tako, beli drveni podovi čine prostor otvorenijim, čistijim i prozračnim. Ako parket nije belo drvo, onda je svetle boje drveta – breza ili bor, u nekim slučajevima i kamene sive ploče. Imitirajte ovo, jer je to svakako dizajn od kojeg se nećete umoriti.

3. PUSTITE OBILJE SVETLOSTI U ENTERIJER

Ne postoji bolji način da propustite svetlo u enterijer, od korišćenja velikih prozora koji se prostiru od poda do plafona. Ovo je jedan od najčešćih skandinavskih načina uređenja, mada i prozori koji su manji nisu strani, dok god puštaju mnoštvo svetlosti u vaš enterijer.

4. LJUBAV PREMA PRIRODI

Skandinavci imaju ukorenjenu ljubav prema prirodi, koristeći svaku priliku da svoje vreme provedu u aktivnostima van kuće. Naravno tokom zime to se smanjuje, zato unose prirodu u svoj dom, korišćenjem brojnih biljaka i nameštajem koji imitira prirodu kroz rustično drvo.

5. BELI ZIDOVI U ENTERIJERU

Ovo je dizajn koji ikonizira skandinavsko uređenje – beli zidovi, starinski satovi, kristalni lusteri, bela posteljina i šarenoliki detalji. Svi vidimo zašto je ovakav dizajn kopiran širom Evrope, jer ono personifikuje i odražava mirnoću. Ako je ovo uređenje koje volite, onda ćete morati da kupite i po neki antikvitet. Ovo može biti veoma lako da se replikuje. Ofarbajte svoj komad nameštaja tako da izgleda rustično.

6. SAUNA

Ovo možda nije poznato, ali saune su deo skandinavskog načina života. One su ukorenjene u skandinavskoj kulturi. Procenjuje se da postoji dva miliona sauna samo u Finskoj. Zato uskočite u ovu kulturu i imajte sopstvenu privatnu saunu.

7. OBLIK I FUNKCIONALNOST

Funkcionalnost sa sigurnošću vlada u svim skandinavskim domovima. Uređenje doma se bazira na otvorenom prostoru, svetlosti i protoku koji omogućava lako mimoilaženje u domu. Život na severu potražuje funkcionalnost, nisu potrebni teški dekorativni elementi, samo ono što bi bilo korisno. Možda bi svi trebali uzeti lekciju iz ovog jednostavnog načina života i ukloniti neke od naših nepotrebnih dekoracija.

8. SKANDINAVSKI NAMEŠTAJ

Bez obzira na njihovu deceniju, jedno je sigurno – akcenat se baca na visoko-kvalitetne materijale i detalje. Jednostavno, ali ipak umetničko, nameštaj sa jednostavnim ravnim linijama u kombinaciji sa minimalnim ukrasima dobija mnog na značaju u enterijeru. Njihov nameštaj je predmet umetnosti, a trajaće do kraja života. To je razlog zašto i dalje postoji veliki izbor antikviteta.

9. JEDNOSTAVAN KAMIN

Zime znaju biti duge na severu, pa je kamin obavezan. Ovi kamini su funkcionalni i trebalo bi da obezbede toplinu i mesto za kuvanje. Naravno u novijim domovima ne treba da se brine toliko o funkcionalnosti, tako da kamin postaje centralni detalj u prostoriji. Isplanirajte svoj kamin u uglu vašeg enterijera. Ovo je skandinavski „pečat“ za razliku od Amerike koja svoje kamine većinom postavlja u sredinu.

10. EKO ENTERIJER

Zajedno sa svojom ljubavi i jakom željom da spasu prirodu, savremeni Skandinavci poseduju neke od svetski poznatih „zelenih“ tehnologija. Skandinavci su pomogli eko prijateljskim pokretima, jer ne samo da govore o ovom načinu života, oni ga i žive. I svako od nas bi trebao da se ugleda na ovakvo uređenje.

Svakako je primamljivo kada vidite sve ove prelepe domove i prirodne stavove koje Skandinavija nudi.

Da li su svi spremni da unesu parče Skandinavije u svoj dom?

N.O.

Povezane teme