Zašto su smeđe boje idealne za dekorisanje enterijera?

Smeđa, kafena ili jednostavno - braon boja spada u jednu od najomiljenijih boja kada je opremanje doma u pitanju. I to sa dobrim razlogom!

Najpre, smeđa boja je u direktnoj vezi sa prirodom i plodnom zemljom. Posmatrano iz ugla psihologije boja, ova nijansa možda baš i nije najpovoljnija kada je kreativnost u pitanju, ali vas svakako neće izneveriti po pitanju udobnosti i komfora. Zato ne čudi što je u ovo ludo doba upravo trend zemljanih, prirodnih boja vaskrsao, a na čelu kolone je upravo braon sa svim svojim varijacijama!

Smeđa je neverovatna i klasična boja, koja se uklapa u skoro svaku paletu. Jedan od proverenih načina da ovu boju ugradite u svoj enterijer jeste da je pomešate sa svim drugim bojama koje se nalaze u prirodi kako biste dobili elegantan ali i neverovatno udoban izgled životnog prostora.

Za razliku od drugih boja, smeđa može da uradi dosta teških poslova u prostoriji, jer dobro funkcioniše sa skoro svakim materijalom. Drvo je, naravno, prva asocijacija, ali stručnjaci podsećaju i na nepregledne potencijale tekstila i kože. Ukoliko pravilno kombinujete različite tonove i materijale budite sigurni da ćete svom domu obezbediti puno zabavne teksture i slojevitosti.

S obzirom na to da se braon boja može naći svuda oko nas, lako je pronaći originalne i kreativne načine da se sve njene varijante uspešno istaknu u okviru jednog doma. Pomislite samo na izložene grede, okvire prozora, kožnu stolicu ili udobnu sofu kao i rustični stočić za kafu.

Smeđa u dubokoj, neutralnoj formi je osnovna boja u svetu dizajna, ali uvek valja imati u vidu da postoji mnogo nijansi braon boje koje bi trebalo detaljnije razmotriti ukoliko planirate da celoj sobi date braon ton. Ako ste zabrinuti zbog uparivanja braon boje sa pravim bojama za akcente, većina dizajnera se slaže da će (u zavisnosti od izgleda koji pokušavate da postignete) svaka boja odgovarati.

Čokoladno smeđe sofe, posebno tamnije, praktične su i neutralne. Osim toga imaju moć da zagreju potpuno belu sobu – trend koji je ovih dana opet aktuelan. Tamno braon se takođe dobro slaže sa mekšim bojama, kao što su svetlo plava i ružičasta, a zelena, siva pa čak i ljubičasta mogu poslužiti kao zanimljiv eksperiment na početku novog godišnjeg doba.

Na kraju, ako niste spremni da ceo svoj dom počastite ovom vanvremenskom bojom, savet je da slobodno isprobate druge sjajne načine za korišćenje tamnije boje u enterijeru. Tepisi, pomoćni stočići, ili čak tapete sa smeđom osnovom mogu pomoći da unesete toplinu ali i malo drame u svoj životni prostor.

photo: home-designing

Povezane teme