Saveti za odabir savršene palete boja u enterijeru

Verovali ili ne, ali izbor adekvatne palete boja za vaš enterijer je prilično lak posao...

Da pređemo odmah na stvar – savršena paleta boja koju ćete koristiti za opremanje svog doma prvenstveno mora da prati vas, odnosno da odgovara vašem stilu života. A ta boja se verovatno već i nalazi u vašem okruženju, samo je morate uočiti i “staviti sa strane”. Ako imate tapacirung sa šarama, šareni tepih ili veliko umetničko delo, uzmite boje koje volite iz šare – one će biti osnova koju ćete nadograditi na neutralnu boju zidova.

Pravi način da svaki prostor izgleda dobro bez mnogo rizika je korišćenje tamnijih vrednosti boja za pod, srednje vrednosti boja za zidove i svetlih vrednosti za plafon. Drugim rečima, svaki unutrašnji prostor replicira spoljašnji svet - spoljašnje okruženje je generalno tamnije ispod naših stopa (nivo zemlje), srednje vrednosti dok gledamo pravo ispred sebe (zgrade/drveće) i svetlije kada pogled podignemo visoko iznad (nebo).

Takođe, uvek je dobro početi sa formalnim delovima kuće. Konkretno, dnevni boravak, trpezarija i ulaz. Prvo izaberite šemu boja za te oblasti, a zatim povucite jednu boju iz šeme. Na primer, uzmite crvenu sofu i iskoristite je za akcenat u privatnijim prostorima kao što su dnevna soba, kancelarija ili spavaća soba. Slično možete uraditi i sa šarom tepiha u trpezariji.

Generalno, analogne šeme boja, odnosno boje jedna pored druge na krugu boja (kao što su plava i zelena) su ležernije i opuštajuće i najbolje funkcionišu u neformalnim ili privatnim prostorima. Ovo je dobra strategija za spavaću sobu, gde želite da se odmorite i oporavite.

Dizajneri savetuju dodavanje malo crne boje u svaku sobu. Crna boja pojašnjava ostale boje sobe, ali i ovde se možete voditi svojim ličnim preferencijama – za tek poneki crni detalj koristite crni abažur, saksiju ili vazu, dok za nešto veći efekat obojite kuhinjske ormariće u jaku crnu nijansu.

Koristite takođe i čuveno pravilo 60-30-10. Kada ukrašavate prostor, podelite boje na komponente od 60 procenata dominantne boje (zidovi), 30 procenata sekundarne boje (nameštaj) i 10 procenata akcentne boje (ostatak dekora). Ovaj odnos osigurava da su boje pravilno izbalansirane i da nećete napraviti neke kardinalne greške u opremanju.

Ukoliko imate neku svoju omiljenu boju, slobodno je možete naglasiti tako što ćete ispuniti mali prostor, poput kupatila, upravo tom nijansom. Slobodno budite kreativni - ako ukrašavate iskreno, drugi ljudi će to ceniti jer ste to vi, čak i ako oni nikada ne bi ukrasili svoju kuću na isti način. Možete učiniti da bilo koja boja izgleda dobro sve dok zaista odgovara vašem ličnom stilu.

Povezane teme

05.05.2024 Dekor

Pitali smo AI kako bi izgledala uskršnja dekoracija doma u Srbiji, a ovo su najbolji predlozi

Kao i svugde u svetu, tako je i kod nas proslava Uskrsa vreme kada domovi postaju oaze boja, mirisa i ukusa, dok se porodice okupljaju kako bi proslavile obnovu života i radost vas...

04.05.2024 Dekor

Upečatljiv viseći uskršnji venac: savršen način za prazničnu dekoraciju doma

Oplemenite svoj prostor ovog proleća uz jednostavan i šarmantan uradi sam projekat - viseći uskršnji venac

02.05.2024 Dekor

Uskršnja dekoracija u 5 koraka!

Kada su u pitanju ideje za uskršnje ukrašavanje, nema pogrešnog pristupa. Praznik možete proslaviti kroz cveće, prikaz omiljenih kolača i peciva, ali i zabavne uradi - sam ideje ko...

30.04.2024 Dekor

Ovog proleća priuštite sebi glamuroznu Uskršnju atmosferu

Proleće i Uskrs su tako dobra kombinacija, a uz par naših saveta glamurozna atmosfera u vašem domu je zagarantovana.

28.04.2024 Dekor

U susret Uskrsu: dekorišite vaš dom u klasičnoj beloj paleti

Bela izražava eleganciju, jednostavnost i čistoću, pa je idealna za stvaranje mirne i privlačne atmosfere u svakom prostoru.

26.04.2024 Dekor

Kako tapete menjaju dizajn spavaće sobe

Predstavljamo vam petnaest primera kako tapete mogu promeniti ambijent u jednoj spavaćoj sobi, koje će vam možda dati inspiraciju za vaš novi projekat redizajna.

25.04.2024 Dekor

Uskršnji dekor u zadnji čas – saveti za brzu prazničnu atmosferu

Uvek postoji par brzinskih trikova koji vam mogu pomoći kada je ukrašavanje životnog prostora u pitanju.

24.04.2024 Dekor

Kako kreativno obojiti jaja za Uskrs

Danas na tržištu postoji bezbroj jestivih boja za ukrašavanje jaja, pa tako farbanje jaja postaje prava umetnost i neretko vam je žao da na dan Uskrsa, isto razbijete i uništite so...

22.04.2024 Dekor

Prolećna čarolija u predsoblju: uskršnje uređenje za topli doček gostiju

Hodnik i predsoblje su prve tačke susreta sa prazničnom čarolijom. Upravo tu, na pragu našeg doma, stvaraju se neodoljivi prostori koji pozdravljaju goste s osećajem topline i rado...

19.04.2024 Dekor

Najlepše uskršnje dekoracije stola

Stiže nam Uskrs, a sa njim i nove ideje za dekoraciju trpezarijskog stola. Kako bismo što lepše proslavili ovaj poseban trenutak, dekoracija stola postaje ključni element koji doda...

17.04.2024 Dekor

Minimalistički uskršnji dekor

Ako imate decu, ili jednostavno negujete dete u sebi, verovatno planirate da dekorišete svoj dom za predstojeće uskršnje praznike. Iako je Božić tradicionalno praznik za koji se uk...