Saveti i ideje za korišćenje drvenih elemenata u kućnom dekoru

Isprobajte ove zgodne savete sledeći put kada planirate da svoj dom ukrasite raznim drvenim elementima...

Dani mešanja masivnih drvenih garnitura sada su prošlost. Domovi naših predaka imali su te teške komade nameštaja u svojim trpezarijama i dnevnim sobama iz prostog razloga što se radilo o nekakvom nepisanom pravilu za ukrašavanje enterijera koga su se svi pridržavali.

Ukoliko pogledamo sve pozitivne karakteristike jednog od najprirodnijih materijala – stvari postaju mnogo jasnije. Ne samo da se radi o visoko kvalitetnom materijalu koji svakom domu garantuje osećaj topline i besprekorne udobnosti, već je istovremeno i prilično lak za održavanje, dolazi u različitim oblicima, veličinama i nijansama, pa ga je samim tim i lako kombinovati do besvesti.

I upravo je dobra kombinacija ono što svakom prostoru omogućava da izgleda (i da se oseća) privlačnije i “organskije”, pa se postavlja pitanje – kako savršeno pomešati i uskladiti drvene akcente unutar jednog doma?

Izaberite prave nijanse za svoj dom

Ovo pravilo je od posebne važnosti kada je odabir podova i nameštaja u pitanju. Ukusi su različiti, pa je zato bitno u startu se odlučiti šta zapravo želite od enterijera jer to može u potpunosti promeniti izgled vaše sobe. Naš savet glasi: kada želite da kombinujete završne obrade, izaberite pod svetlih tonova i tamni nameštaj ili obrnuto. Hrast medenih tonova ili tamniji hrast? Ostareli beli look ili sjajna završna obrada? Birajte!

Koristite “tampon-zone"

Drvo na drvo ponekad može biti nezgodna kombinacija jer, priznaćete, nije baš uvek isplativo angažovati profesionalce koji će odrediti tačnu “dozu” drvenih elemenata u domu. Ali, za sve istinske ljubitelje drveta, ova opaska ne znači ništa, tako da – ukoliko i dalje želite da se okušate u ovom “drvenom” trendu onda imamo dobre vesti za vas! Jednostavno stvorite jednu ili više tampon zona. Primera radi, jedan kvalitetan tepih u odgovarajućoj nijansi, strateški postavljen između nameštaja i poda može razbiti monotoniju u dnevnom boravku za tili čas.

Ne preterujte

Verovatno ste već imali prilike da vidite enterijere gde jednostavno ima previše svega – previše tamnih ili svetlih boja drvenog nameštaja, previše završnih obrada, previše sitnih i krupnih elemenata, jednom rečju: previše drveta u svim mogućim varijantama, i to nesrećno upakovanog u jedan mali prostor. Čak i ako ste najveći fan drveta, predlažemo vam da pronađete pravu meru, odnosno da ne preterujete sa ovim materijalom. Ne samo da će ovakvi potezi rezultirati greškom u dizajnu enterijera, već će vam jednoličnost drvenog životnog prostora postati dosadna i frustrirajuća.

Dodajte dominantan komad

Korišćenje previše bilo čega retko je plus u enterijeru, a to uključuje i drvene elemente. Izaberite jedan ali vredan komad nameštaja i to u jednom dominantnom tonu drveta i dopunite ga odgovarajućim uzorkom na podu za dodatni efekat. Pokušajte da kombinujete pod sa uzorkom riblje kosti i komad nameštaja u nešto svetlijem tonu. Ovakve kombinacije su uvek pun pogodak!

Belo drveno čudo

Belo i drvo je još jedna magična kombinacija na koju se možete kladiti u svako doba dana i noći. Štaviše, ukoliko ste se odlučili da svoj enterijer oplemenite drvetom a jednostavno ne znate odakle da krenete – startujte slobodno sa ovakvom jednom elegantnom mešavinom. Ovo posebno važi za sve one koji raspolažu malim prostorom jer pakt između drvenih površina i kristalno bele boje nepogrešivo “otvara” male, nedovoljno osvetljene sobe.

photo source: a21.design

Povezane teme