Predivna ručno ukrašena uskršnja jaja

Sa smislom za dezene i specifičnim okom za dizajn, samouka ilustratorka, Dinara Mirtalipova, kreira koloritna savremena umetnička dela, sa tradicionalnim preokretom…

Kao ekspresivni omaž svom tradicionalnom nasleđu, Mirtalipova inkorporira uzbečke folklorne motive u svoja dela, što se evidentno može primetiti u njenoj najnovijoj kolekciji ručno oslikanih uskršnjih jaja.

Koristeći finu četkicu za slikanje, Mitralipova ulepšala je drvena i porcelanska jaja veličanstvenim dezenima koji nas asociraju na tradicionalne zanate i običaje Uzbekistana. Dekorativne ptice, ornamentalni cvetovi i stilizovane grančice sa listovima koje krase svaku elipsastu figuru u sebi sadrže njenu karakteristično grafičku estetiku, uz fascinaciju florom i faunom njene domovine.

Pored predstavljanja specifičnih umetničkih uticaja, svako folklorno uskršnje jaje nudi vizuelno jedinstvene alternative u odnosu na tradicionalno obojena jaja. Za razliku od onih koja su dekorisana pastelnim bojama, onih sa crtežima bele boje ili šarenim nalepnicama u duhu praznika, Mirtalipovina kolekcija uskršnjih jaja kreirana je u živahnoj i istovremeno jednostavnoj paleti boja, koja se prvenstveno sastoji od više nijansi crvene i zagazito zelene boje, koje su savršeni kontrast crnoj ili beloj osnovi.

S obzirom na to da su uskršnji praznici u punom jeku, Mirtalipova je rasprodala čitavu svoju kolekciju kreiranu od porcelana, ali u svojoj Etsy prodavnici nudi brojne druge folklorne kreacije.

D.Ć.

Foto: Dinara Mirtalipova

Povezane teme