Predivna ručno ukrašena uskršnja jaja

Više slika

Više slika

Sa smislom za dezene i specifičnim okom za dizajn, samouka ilustratorka, Dinara Mirtalipova, kreira koloritna savremena umetnička dela, sa tradicionalnim preokretom…

Kao ekspresivni omaž svom tradicionalnom nasleđu, Mirtalipova inkorporira uzbečke folklorne motive u svoja dela, što se evidentno može primetiti u njenoj najnovijoj kolekciji ručno oslikanih uskršnjih jaja.

Koristeći finu četkicu za slikanje, Mitralipova ulepšala je drvena i porcelanska jaja veličanstvenim dezenima koji nas asociraju na tradicionalne zanate i običaje Uzbekistana. Dekorativne ptice, ornamentalni cvetovi i stilizovane grančice sa listovima koje krase svaku elipsastu figuru u sebi sadrže njenu karakteristično grafičku estetiku, uz fascinaciju florom i faunom njene domovine.

Pored predstavljanja specifičnih umetničkih uticaja, svako folklorno uskršnje jaje nudi vizuelno jedinstvene alternative u odnosu na tradicionalno obojena jaja. Za razliku od onih koja su dekorisana pastelnim bojama, onih sa crtežima bele boje ili šarenim nalepnicama u duhu praznika, Mirtalipovina kolekcija uskršnjih jaja kreirana je u živahnoj i istovremeno jednostavnoj paleti boja, koja se prvenstveno sastoji od više nijansi crvene i zagazito zelene boje, koje su savršeni kontrast crnoj ili beloj osnovi.

S obzirom na to da su uskršnji praznici u punom jeku, Mirtalipova je rasprodala čitavu svoju kolekciju kreiranu od porcelana, ali u svojoj Etsy prodavnici nudi brojne druge folklorne kreacije.

D.Ć.

Foto: Dinara Mirtalipova

Povezane teme

16.02.2024 Dekor

Kako koristiti veštačke biljke za elegantno uređenje doma?

Veštačke biljke i lažno zelenilo su idealan način da svom domu dodate malo stila u bilo koje doba godine. Naravno, sve dok to radite s ukusom!

13.02.2024 Dekor

Otkrijte čaroliju dekoracije doma uz pomoć elegantnih jastučića

Dekorativni jastučići nisu samo mekane podloge za odmor, već i umetnički izraz koji može transformisati prostor i dočarati jedinstvenu priču svakog enterijera.

10.02.2024 Dekor

8 najčešćih grešaka u dekoraciji dnevne sobe

Naši stručni saveti vam pomažu da stvorite funkcionalan i estetski privlačan prostor, a naglasak je na pravilnom rasporedu nameštaja, odabiru boja i tekstura, kao i pravilnom balan...

07.02.2024 Dekor

Moderna i elegantna ogledala: savršena za dekorisanje predsoblja

Ogledala su popularni dekorativni elementi koji se uklapaju u bilo koju temu stila i ispunjavaju vaš prostor svetlošću, čineći ga većim i idealnim za male kvadrature.

04.02.2024 Dekor

Neodoljive vinil tapete u svim bojama i dezenima: savršen način da osvežite svoj dom

Saznajte zašto su vinilne tapete, vinil tapete ili jednostavno tapete od vinila idealna zidna obloga za vaš dom

01.02.2024 Dekor

Saveti za sezonsku dekoraciju doma

Ovaj vid dekoracije je više od puke estetike, jer prvenstveno pomaže da se naš životni prostor prilagodi kako našim svakodnevnim potrebama, tako i ritmu prirode.

29.01.2024 Dekor

Neka ove zime drva za ogrev postanu glavni dekor vašeg doma

Ako pronađete zanimljivo mesto za ogrev u vašem domu - na primer, pored kamina, ono će postati ključna tačka u vašem dizajnu enterijera.

26.01.2024 Dekor

Umetnost korišćenja drveta u savremenoj dekoraciji doma

Sami, ili kombinaciji sa drugim materijalima, drveni dekorativni detalji postaju bezvremensko rešenje za ulepšavanje postora za život.

23.01.2024 Dekor

5 načina za savršenu dekoraciju komode u spavaćoj sobi

Da bismo vam pomogli u dekoraciji ovog nepravedno zapostavljenog kutka u sobi, pripremili smo nekoliko saveta i trikova za ukrašavanje kako bi gornji deo vaše komode izgledao velič...

20.01.2024 Dekor

Prelepi cvetni aranžmani za ukrašavanje vašeg doma

Uređenje doma je prava umetnost, a cvetni aranžmani pružaju izuzetno svestran način da unesete notu romantike i elegancije u vaš prostor.

17.01.2024 Dekor

Vodič za unošenje živopisnih boja u neutralnu dnevnu sobu

Neki ljudi više vole da ovom prostorijom dominira jedna boja, dok drugi vole da vide više boja svuda unaokolo. Šta je uopšte bolji izbor - monohromatski dnevni boravak ili neutraln...