Ovo je jedino pravilo dekoracije koje treba da znate kada mešate tonove drveta u svom domu

U svetu dizajna enterijera, postoje mnoge estetske odluke koje treba doneti prilikom uređenja doma.

Jedno od pitanja koje često izaziva dilemu je da li mešati različite vrste i tonove drveta. Možda ste skloni da se držite jedne završne obrade drveta, ali stručnjaci se slažu da je dodavanje raznolikosti ključno za stvaranje dubine i dimenzije u prostoriji.

Poznati dizajneri i dekoratori enterijera vole da dele svoje korisne savete o mešanju drveta u domu. Oni ističu da, iako može izgledati izazovno, mešanje različitih vrsta drveta je zapravo veoma jednostavno kada se pridržavate jednostavnog pravila. A ubedljivo ajbolji način za mešanje i usklađivanje drveta u istoj prostoriji je da se podtonovi poklapaju - to jest, da koristite tople, hladne ili neutralne tonove.

Najbolji načini za mešanje različitih tonova drveta u jednom domuphoto: iStock

Postoje tri osnovne porodice tonova drveta koje treba uzeti u obzir. Porodica toplih tonova uključuje drvo sa crvenim i narandžastim nijansama, poput trešnje, javora i hrasta. Porodica hladnih tonova obuhvata drvo sa plavom ili sivom bojom, dok neutralne nijanse drveta mogu izgledati i toplije i hladnije, ali obično imaju blago žut podton.

Važno je da identifikujete dominantni ton drveta u prostoriji, bilo da se radi o podovima ili velikom komadu nameštaja poput stola za kafu, komode ili ormara. Na osnovu toga, možete uskladiti slične tonove drveta kroz dekorativne akcente u prostoru.

Ovo dizajnersko pravilo je pouzdan vodič za mešanje i usklađivanje drveta u vašem domu. Korišćenje sličnih nijansi doprinosi kohezivnom izgledu prostorije. Međutim, valja istaći da, čak i ako volite izgled dva komada drveta u prostoru, a njihovi podtonovi se ne poklapaju, i to je sasvim u redu. U dizajnu nema strogo definisanih pravila, i ponekad je upravo eksperimentisanje ono što donosi najbolje rezultate.

Pravilno mešanje različitih tonova drveta u okviru jednog kuhinjskog prostoraphoto: iStock

Kao što stara dobra izreka kaže: ponekad treba raditi stvari koje ne bi trebalo raditi! Zato slobodno pustite mašti na volju, ali nikada ne gubite ove osnovne stvari iz vida. I naravno - dobro se zabavite!

Povezane teme

04.07.2024 Dekor

Roze akcenti u enterijeru

Prilikom ubacivanja roze akcenata u dizajn enterijera, postoje brojni rizici. Dovoljno je da se malo pretera, i dekor će se pretvoriti u predimenzioniranog dvojnika kuće za Barbike...

01.07.2024 Dekor

Najbolje boje za zavese

Pre nego što izaberete boju za vaše zavese, morate imati na umu nekoliko krucijalnih elemenata koji vam mogu pomoći da odlučite koja od njih najbolje pristaje vašoj sobi. Jedna od...

28.06.2024 Dekor

Savršeni tepisi za spavaće sobe

Pravi tepih može transformisati prostor, dodajući mu teksturu, boju i prijatnost. Bilo da preferirate minimalistički dizajn ili bogate, složene šare, izbor tepiha može značajno uti...

25.06.2024 Dekor

Lak način uvođenja zelene boje u spavaću sobu

Ova esencijalna boja nam donosi pregršt svojih nijansi na dlanu, dajući vam pri tom neverovatno mnogo mogućnosti i slobode da uredite svoj dom.

22.06.2024 Dekor

Luksuzna neutralnost: dekorisanje doma u bojama peska

Neki kažu da su boje peska “nova siva”, neki ih nazivaju “novim neutralnim”, no u svakom slučaju sigurni smo da ne postoji nijedna bolja nijansa za postizanje luksuznog izgleda ent...

19.06.2024 Dekor

Dobre, ali za izbegavanje: ove boje ne koristite u svojoj spavaćoj sobi

Stručnjaci za dekoraciju savetuju da ove boje zaobiđete u svojoj spavaćoj sobi. Ljudsko oko vidi milion različitih boja, ali je potrebno samo nekoliko nijansi da se naš um okrene u...

16.06.2024 Dekor

Dekor u vidu blistavih marokanskih pločica za vaš dom

Ako ste u potrazi za stilskom izrazom koji će enterijer vašeg doma ulepšati i učiniti dopadljivijim, pločice sa marokanskim dezenom su kao stvorene za to.

13.06.2024 Dekor

Umetničke slike kao dekor

Umetničke slike manje ili više poznatih autora, muzejski poster ili replika na zidu, ispuniće prostor vašeg doma stilom, učiniti ga vizuelno zanimljivim, a posmatraču omogućiti nep...

10.06.2024 Dekor

Izbegnite ovih 5 grešaka prilikom dekorisanja spavaće sobe

Naučite kako izbeći najčešće greške prilikom dekorisanja spavaće sobe i stvorite prostor koji je u isto vreme udoban, funkcionalan i estetski privlačan.

07.06.2024 Dekor

5 kreativnih načina za korišćenje vaza u kućnom dekoru

Uz malo kreativnosti, vaze mogu transformisati obične sobe u izvanredne prostore.

04.06.2024 Dekor

Savršene zidne tapete u kupatilima

Zidne tapete u kupatilu se vraćaju u velikom stilu, a zahvaljujući novim trendovima izgledaju drastično drugačije od svih stilova vezanih za prošlost.