Neka asimetrična dekoracija radi za vas!

Kako koristiti asimetriju u cilju postizanja savršenog izgleda enterijera?

Balans – ta čuvena reč koja nam pokazuje pravilan raspored takozvane “vizuelne težine” unutar prostora, a sve u cilju postizanja savršenog osećaja ravnoteže. Ravnoteža je nešto čime se intuitivno vodimo kada biramo nameštaj i njegovu postavku u domu, kao i druga umetnička dela odnosno dekoraciju za svoj omiljeni životni prostor.

Ali, koliko god simetrična ravnoteža delovala primamljivo i neodoljivo, njen pandan – asimetrija – takođe nudi neka zabavna rešenja koja mogu izgledati neverovatno dobro u enterijeru! Asimetrična ravnoteža uključuje upotrebu elemenata sa kohezivnim vizuelnim težinama da bi se stvorio vizuelno ugodan, dobro integrisan prostor, bez preslikavanja ili tačnog dupliranja.

Asimetrični enterijeri imaju tendenciju da se osećaju dinamičnijim i maštovitijim od simetričnih, ali takođe mogu biti teži za izvođenje jer asimetrija nije toliko intuitivna kao simetrija. Iz tog razloga, savladavanje asimetrične ravnoteže u sopstvenom unutrašnjem prostoru može biti izuzetno težak posao. U kontekstu dizajna enterijera, asimetrija je inherentno zanimljivija od simetrije iz prostog razloga što se radi o neočekivanom, nepredvidivom elementu.

Zbog tog faktora iznenađenja, našem mozgu treba više vremena da obradi i ceni asimetričan dizajn - a verovali ili ne, ljudski mozak generalno voli da bude izazvan upravo na taj način. Zato vam u nastavku teksta nudimo neka zanimljiva zapažanja na temu asimetrije koja biste definitivno trebali imati u vidu.

« 1 2 3 4 5 »

Povezane teme