Najbolje boje za zavese

Prozori su oči naših kuća...

Oni mogu postati još lepši i stilski uz malu pomoć zavesa. Svaki put kada kročite u prostoriju, prva stvar koju ćete primetiti jesu dominantne boje unutar nje i kakva je osvetljenost njenog enterijera. Savremeni naučnici i psiholozi zainteresovani za boje, nama otvaraju vrata tog sveta, i donose nam potpuno nov način razumevanja toga kako boje zaista utiču na naše živote, osećanja, domove i raspoloženje.

Pre nego što izaberete boju za vaše zavese, morate imati na umu nekoliko krucijalnih elemenata koji vam mogu pomoći da odlučite koja od njih najbolje pristaje vašoj sobi. Jedna od najvažnijih stavki sa kojom morate početi jeste sagledavanje celokupnog stila vaše prostorije, boje vaših zidova, poda, tepiha i nameštaja.

Samo jedan element može biti zvezda sobe, dok ostali mogu biti dobar dodatak celokupnom dekoru. Uzmite za primer ovo pravilo - ako soba poseduje živopisne boje zidova, tepiha ili predmeta, najbolje je opredeliti se za zavese koje poseduju neutralne tonove. Ili suprotno - ako su cela soba i njen nameštaj u neutralnim nijansama, zavese živih boja predstavljaju pravi izbor.

Predstavljamo vam listu tipova boja za zavese, i enterijere sa kojima se odlično slažu.

• Crvena boja stimuliše apetit, seksualne potrebe, energiju i čini ljude mnogo aktivnijim, tako da zavese crvene boje mogu biti savršene, kako za vašu kuhinju, tako i trpezariju, ili spavaću sobu. Međutim, veoma je važno znati da crvena boja može biti veoma prejaka i lako možete preterati, ili izraziti previše emocija.

• Narandžasta boja čini da mnogo lakše prihvatite promene, stvara osećaj komfora i pruža energiju. Ova boja može biti idealna u sobama u kojima se okupljaju svi članovi porodice. Narandžasta je posebno pogodna za kuhinje jer njena nijansa popravlja varenje i pruža komfor. Imajte na umu da naradžaste zavese nisu preporučljive u spavaćim sobama, zato što su previše stimulišuće.

• Žuta je veoma slična narandžastoj i pruža osećaj prijateljstva. Ako želite da se vaši gosti osećaju opuštenije i slobodno komuniciraju, dekorišite svoju sobu žutim zavesama.

• Zelene zavese su perfektne za spavaće sobe zato što je ova boja opuštajuća, omogućuje dobar noćni san, i kao dodatak svemu tome, čini da prostorija deluje mnogo prostranije. Ova boja ne pogoduje svima jer može iritirati određene ljude, u slučaju da je prostor njome prezasićen.

• Tirkizna podstiče aktiviranje unutrašnje harmonije i ona doprinosi smirivanju ljudi. Ova boja zavesa pogoduje prostorijama u kojima želite da se opuštate i odmorite nakon dugog radnog dana.

• Plava je umirujuća i blaga boja, koja pomaže u borbi protiv insomnije i nervoze, ali takođe doprinosi i koncentraciji. Upravo zbog su ovih karakteristika zavese plave boje perfektne za kačenje u radnim površinama vašeg domaćinstva i spavaće sobe.

• Ljubičasta boja zavesa će stvoriti blago roze svetlo koje poseduje umirujući efekat. Ova boja se idealno slaže sa svetlim elementima sobe i čini da ona oživi, održava vas budnim i energičnim.

• Roze i ljubičasta promovišu nežnost i osećaje ljubavi. Ljubičasta i roze takođe imaju dobar efekat na intimne odnose, tako da su roze zavese savršene za spavaće sobe.

• Zavese svetlo braon boje će pomoći kreiranju udobnog doma. Braon boja takođe pospešuje koncentraciju, ali zahteva svetle akcente u enterijeru, kako soba ne bi izgledala dosadno i prazno.

Sada ste potpuno informisani i spremni da istražite široki svet maloprodaje i potražite najbolje zavese koje odgovaraju baš vama.

N.Đ.

Povezane teme