Najbolje boje za zavese

Više slika

Više slika

Prozori su oči naših kuća...

Oni mogu postati još lepši i stilski uz malu pomoć zavesa. Svaki put kada kročite u prostoriju, prva stvar koju ćete primetiti jesu dominantne boje unutar nje i kakva je osvetljenost njenog enterijera. Savremeni naučnici i psiholozi zainteresovani za boje, nama otvaraju vrata tog sveta, i donose nam potpuno nov način razumevanja toga kako boje zaista utiču na naše živote, osećanja, domove i raspoloženje.

Pre nego što izaberete boju za vaše zavese, morate imati na umu nekoliko krucijalnih elemenata koji vam mogu pomoći da odlučite koja od njih najbolje pristaje vašoj sobi. Jedna od najvažnijih stavki sa kojom morate početi jeste sagledavanje celokupnog stila vaše prostorije, boje vaših zidova, poda, tepiha i nameštaja.

Samo jedan element može biti zvezda sobe, dok ostali mogu biti dobar dodatak celokupnom dekoru. Uzmite za primer ovo pravilo - ako soba poseduje živopisne boje zidova, tepiha ili predmeta, najbolje je opredeliti se za zavese koje poseduju neutralne tonove. Ili suprotno - ako su cela soba i njen nameštaj u neutralnim nijansama, zavese živih boja predstavljaju pravi izbor.

Predstavljamo vam listu tipova boja za zavese, i enterijere sa kojima se odlično slažu.

• Crvena boja stimuliše apetit, seksualne potrebe, energiju i čini ljude mnogo aktivnijim, tako da zavese crvene boje mogu biti savršene, kako za vašu kuhinju, tako i trpezariju, ili spavaću sobu. Međutim, veoma je važno znati da crvena boja može biti veoma prejaka i lako možete preterati, ili izraziti previše emocija.

• Narandžasta boja čini da mnogo lakše prihvatite promene, stvara osećaj komfora i pruža energiju. Ova boja može biti idealna u sobama u kojima se okupljaju svi članovi porodice. Narandžasta je posebno pogodna za kuhinje jer njena nijansa popravlja varenje i pruža komfor. Imajte na umu da naradžaste zavese nisu preporučljive u spavaćim sobama, zato što su previše stimulišuće.

• Žuta je veoma slična narandžastoj i pruža osećaj prijateljstva. Ako želite da se vaši gosti osećaju opuštenije i slobodno komuniciraju, dekorišite svoju sobu žutim zavesama.

• Zelene zavese su perfektne za spavaće sobe zato što je ova boja opuštajuća, omogućuje dobar noćni san, i kao dodatak svemu tome, čini da prostorija deluje mnogo prostranije. Ova boja ne pogoduje svima jer može iritirati određene ljude, u slučaju da je prostor njome prezasićen.

• Tirkizna podstiče aktiviranje unutrašnje harmonije i ona doprinosi smirivanju ljudi. Ova boja zavesa pogoduje prostorijama u kojima želite da se opuštate i odmorite nakon dugog radnog dana.

• Plava je umirujuća i blaga boja, koja pomaže u borbi protiv insomnije i nervoze, ali takođe doprinosi i koncentraciji. Upravo zbog su ovih karakteristika zavese plave boje perfektne za kačenje u radnim površinama vašeg domaćinstva i spavaće sobe.

• Ljubičasta boja zavesa će stvoriti blago roze svetlo koje poseduje umirujući efekat. Ova boja se idealno slaže sa svetlim elementima sobe i čini da ona oživi, održava vas budnim i energičnim.

• Roze i ljubičasta promovišu nežnost i osećaje ljubavi. Ljubičasta i roze takođe imaju dobar efekat na intimne odnose, tako da su roze zavese savršene za spavaće sobe.

• Zavese svetlo braon boje će pomoći kreiranju udobnog doma. Braon boja takođe pospešuje koncentraciju, ali zahteva svetle akcente u enterijeru, kako soba ne bi izgledala dosadno i prazno.

Sada ste potpuno informisani i spremni da istražite široki svet maloprodaje i potražite najbolje zavese koje odgovaraju baš vama.

N.Đ.

Povezane teme

16.02.2024 Dekor

Kako koristiti veštačke biljke za elegantno uređenje doma?

Veštačke biljke i lažno zelenilo su idealan način da svom domu dodate malo stila u bilo koje doba godine. Naravno, sve dok to radite s ukusom!

13.02.2024 Dekor

Otkrijte čaroliju dekoracije doma uz pomoć elegantnih jastučića

Dekorativni jastučići nisu samo mekane podloge za odmor, već i umetnički izraz koji može transformisati prostor i dočarati jedinstvenu priču svakog enterijera.

10.02.2024 Dekor

8 najčešćih grešaka u dekoraciji dnevne sobe

Naši stručni saveti vam pomažu da stvorite funkcionalan i estetski privlačan prostor, a naglasak je na pravilnom rasporedu nameštaja, odabiru boja i tekstura, kao i pravilnom balan...

07.02.2024 Dekor

Moderna i elegantna ogledala: savršena za dekorisanje predsoblja

Ogledala su popularni dekorativni elementi koji se uklapaju u bilo koju temu stila i ispunjavaju vaš prostor svetlošću, čineći ga većim i idealnim za male kvadrature.

04.02.2024 Dekor

Neodoljive vinil tapete u svim bojama i dezenima: savršen način da osvežite svoj dom

Saznajte zašto su vinilne tapete, vinil tapete ili jednostavno tapete od vinila idealna zidna obloga za vaš dom

01.02.2024 Dekor

Saveti za sezonsku dekoraciju doma

Ovaj vid dekoracije je više od puke estetike, jer prvenstveno pomaže da se naš životni prostor prilagodi kako našim svakodnevnim potrebama, tako i ritmu prirode.

29.01.2024 Dekor

Neka ove zime drva za ogrev postanu glavni dekor vašeg doma

Ako pronađete zanimljivo mesto za ogrev u vašem domu - na primer, pored kamina, ono će postati ključna tačka u vašem dizajnu enterijera.

26.01.2024 Dekor

Umetnost korišćenja drveta u savremenoj dekoraciji doma

Sami, ili kombinaciji sa drugim materijalima, drveni dekorativni detalji postaju bezvremensko rešenje za ulepšavanje postora za život.

23.01.2024 Dekor

5 načina za savršenu dekoraciju komode u spavaćoj sobi

Da bismo vam pomogli u dekoraciji ovog nepravedno zapostavljenog kutka u sobi, pripremili smo nekoliko saveta i trikova za ukrašavanje kako bi gornji deo vaše komode izgledao velič...

20.01.2024 Dekor

Prelepi cvetni aranžmani za ukrašavanje vašeg doma

Uređenje doma je prava umetnost, a cvetni aranžmani pružaju izuzetno svestran način da unesete notu romantike i elegancije u vaš prostor.

17.01.2024 Dekor

Vodič za unošenje živopisnih boja u neutralnu dnevnu sobu

Neki ljudi više vole da ovom prostorijom dominira jedna boja, dok drugi vole da vide više boja svuda unaokolo. Šta je uopšte bolji izbor - monohromatski dnevni boravak ili neutraln...