Monohromatski dekor čini da male sobe izgledaju veće

Svojim moćnim monohromatskim uticajem, takozvano "natapanje" doma određenom bojom smanjuje vizuelnu buku i čini da čak i male prostorije izgledaju veće.

Možda ste već čuli za colour drenching, ili natapanje doma bojama? Ukoliko niste, pojednostavićemo stvari i reći vam da tu zapravo radi o ulaganju u monohromatsku fantaziju. I da, dobro ste shvatili, to znači da će svaki zid, kao i mnogi predmeti (pa čak i instalacije u prostoriji), biti obojeni u istu nijansu. U zavisnosti od toga da li je ton koji odaberete nežni pastelni, duboki tamni, ili možda svetao i živahan, efekat može biti dramatičan i stimulativan ili smiren i opuštajuć, ali svakako nikada nije dosadan.

Natapanje bojama može raditi u svakoj prostoriji i naravno u različitim stilovima. U zavisnosti od arhitektonskih detalja sobe i ugrađenih elemenata, možete obojiti sve, od postolja do zidova, ormara, komoda, garnišna, plafona i ukrasnih detalja u istoj boji.

Međutim, možda ćete želeti da se odlučite za različite završne obrade. Jedna od proverenih kombinacija mat i sjajnih površina može stvoriti suptilan i privlačan kontrast, posebno kada su različiti materijali poput drveta, gipsa ili metala obojeni u istu boju.

Ako ste spremni da isprobate natapanje u svom domu, evo nekoliko saveta kako da primenite ovaj novi trend. Ono što je privlačno u vezi sa ovim pristupom, jeste besprekorni izgled koji nastaje kada se jedna boja primeni na svaku površinu. To je fantastičan trik koji dozvoljava da nespektakularni detalji poput radijatora ili previše istaknutih ugrađenih ormara jednostavno 'nestanu'.

Pogodno za svaku sobu: natapanje čini male sobe većim. Prilikom odabira boje, vaše lične preferencije će biti vaš glavni vodič, naravno. Ali takođe treba da uzmete u obzir koliko prirodnog svetla dobija soba, kao i nameštaj i druge elemente u prostoru. U sobama sa visokim plafonima, dobro je i njih prefarbati. Čak i ako se ograničite na zidove zajedno sa lajsnama, soba će odmah izgledati mirnije i urednije.

To važi i za sobe sa više vrata. Ako obojite ramove i vrata u istu boju (kao što su zidovi), ona će se bolje uklopiti a rezultat će biti soba koja izgleda mnogo prostranije. Sličan efekat se stvara ako lajsne obojite u isti ton kao i zid. Posebno u malim prostorijama, ovaj trik stvara iluziju visine, a to je nešto na šta se uvek možete osloniti.

Intenzivna tamnoplava, duboka bordo ili bogata šumska zelena - tamni tonovi obično ne čine da sobe izgledaju veće, ali stvaraju osećaj elegancije i intimnosti. Naročito kada se boja proteže od postolja do plafona. Trend takođe funkcioniše u jednostavnijim enterijerima gde se slobodno možete odlučiti i za nijanse poput meke plave ili žalfija zelene i njome prekriti sve - zidove, plafon, vrata, pa čak i nameštaj. Efekat će svakako biti senzualan i umirujući.

Monohromatski dizajn takođe savršeno funkcioniše i u kupatilima. Impresivan efekat se može postići sa pravim pločicama - sve u jednoj boji. Na primer, možete slobodno isprobati meku koralnu roze za svoje malo kupatilo i načiniti ga mnogo uzbudljivijim. Boja i oblik osvetljenja dodatno dolaze do izražaja kada se ograničite na samo jednu boju za sve površine. Čak i fuga može biti deo šeme sa opcijama u boji.

Slično je i sa kuhinjom. Uredna kuhinja je uvek vizuelno prijatna - a natapanje može pomoći i ovde. Kada se ugradni ormari, zidovi i plafon sjaje u istoj boji, unutrašnjost izgleda harmoničnije. Istovremeno, stvara umirujuću pozadinu za sve uređaje na policama - čak i ako se odlučite za intenzivnu žutu ili šumsku zelenu.

Natapanje je takođe pogodno za sobe kroz koje samo prolazite, kao što su hodnici. U uskom prolazu, intenzivno šareni udar može efikasno odvratiti pažnju od ograničenog prostora. Novi trend boja takođe nudi odličan način da vizuelno podelite jednu sobu na različite oblasti. Na primer, možete sa stilom razlikovati radni ugao dnevne sobe farbanjem stola i police u istoj boji kao i zid.

Povezane teme

10.02.2024 Dekor

8 najčešćih grešaka u dekoraciji dnevne sobe

Naši stručni saveti vam pomažu da stvorite funkcionalan i estetski privlačan prostor, a naglasak je na pravilnom rasporedu nameštaja, odabiru boja i tekstura, kao i pravilnom balan...

07.02.2024 Dekor

Moderna i elegantna ogledala: savršena za dekorisanje predsoblja

Ogledala su popularni dekorativni elementi koji se uklapaju u bilo koju temu stila i ispunjavaju vaš prostor svetlošću, čineći ga većim i idealnim za male kvadrature.

04.02.2024 Dekor

Neodoljive vinil tapete u svim bojama i dezenima: savršen način da osvežite svoj dom

Saznajte zašto su vinilne tapete, vinil tapete ili jednostavno tapete od vinila idealna zidna obloga za vaš dom

01.02.2024 Dekor

Saveti za sezonsku dekoraciju doma

Ovaj vid dekoracije je više od puke estetike, jer prvenstveno pomaže da se naš životni prostor prilagodi kako našim svakodnevnim potrebama, tako i ritmu prirode.

29.01.2024 Dekor

Neka ove zime drva za ogrev postanu glavni dekor vašeg doma

Ako pronađete zanimljivo mesto za ogrev u vašem domu - na primer, pored kamina, ono će postati ključna tačka u vašem dizajnu enterijera.

26.01.2024 Dekor

Umetnost korišćenja drveta u savremenoj dekoraciji doma

Sami, ili kombinaciji sa drugim materijalima, drveni dekorativni detalji postaju bezvremensko rešenje za ulepšavanje postora za život.

23.01.2024 Dekor

5 načina za savršenu dekoraciju komode u spavaćoj sobi

Da bismo vam pomogli u dekoraciji ovog nepravedno zapostavljenog kutka u sobi, pripremili smo nekoliko saveta i trikova za ukrašavanje kako bi gornji deo vaše komode izgledao velič...

20.01.2024 Dekor

Prelepi cvetni aranžmani za ukrašavanje vašeg doma

Uređenje doma je prava umetnost, a cvetni aranžmani pružaju izuzetno svestran način da unesete notu romantike i elegancije u vaš prostor.

17.01.2024 Dekor

Vodič za unošenje živopisnih boja u neutralnu dnevnu sobu

Neki ljudi više vole da ovom prostorijom dominira jedna boja, dok drugi vole da vide više boja svuda unaokolo. Šta je uopšte bolji izbor - monohromatski dnevni boravak ili neutraln...

14.01.2024 Dekor

10 elegantnih boja koje se savršeno slažu sa plavom

Postoje mnoge nijanse plave koje su popularne, uključujući tamnoplavu, bebi plavu, nebesko plavu, tirkiznu i kraljevsko plavu. Nijansa koja najbolje funkcioniše zavisiće od osvetlj...

11.01.2024 Dekor

Japandi: savršeno nesavršeni način dekoracije doma

Postoji prirodna povezanost između skandinavskih i japanskih principa dizajna enterijera, od kojih oba vrednuju prirodne materijale i svetlost, jednostavnost, nedostatak nereda, sp...