Kućna galerija – saveti za pravilno postavljanje slika

Kako napraviti sopstvenu galeriju slika i razbiti dosadu belih zidova?

Salvador Dali je jednom izjavio kako je slikanje najiskrenija umetnost u kojoj nema mogućnosti da varaš, a po svemu sudeći ova izreka važi i kada je opremanje stana u pitanju.

Posebno onda kada se opremanje odnosi na kačenje slika. Dnevna, spavaća soba ili predsoblje – o kojoj god prostoriji da je reč, očekujemo da naša mala kućna galerija odmah izgleda tip-top, a stvari, nažalost uglavnom ne idu tako.

Jedna od osnovnih stvari na koju moramo pripaziti prilikom ovog poduhvata jeste pravilan izbor rama za sliku odnosno slike koje želimo postaviti. I dok umetnici insistiraju na tome da se ram bira samo u odnosu na sliku, dizajneri kažu da se on ipak mora kombinovati sa ostatkom nameštaja u prostoru.

U tom smislu, dozvoljeno je poigravanje sa različitim stilovima – vintidž grafike i crno bele slike, zajedno sa nešto efektnijim i (što da ne?) napadnijim ramovima koji će istaći originalnost i odlučnost domaćina.

U ostala pravila kačenja slika ubrajamo i to da centar slike uvek treba biti bar metar ipo od poda, a razmak između slika velikih dimenzija mora biti minumum pet centimetara. Nešto manji razmak dozvoljen je kada je u pitanju kačenje malih, porodičnih fotografija koje se obično grupišu bez obzira na to da li su iste ili različite veličine.

Nemojte pošto-poto juriti za simetrijom. Iako ona može biti umirujuća i davati osećaj uravnoteženosti, u najčešćem broju slučajeva brzo preraste u suvoparnost i dosadu. Ležernost i opuštenost ćete najlakše postići tako što ćete dozvoliti da poneki komad galerije “iskače” iz koloseka.

I za kraj, ukoliko vam niko nije javio – ekseri su davno prevaziđena stvar. Efekat klatna koji su oni stvarali zamenjen je upotrebom kukica svih dimenzija, koje lako mogu da se izbore kako sa najminijaturnijim tako i sa najglomaznijim umetničkim delom.

Foto: instagram

Povezane teme