Kako uneti svetlije boje u dom, a ne preterati?

Koji je sjajan način da unesete svetlije nijanse u svoj dom, a da pritom ne preterate?

Ako vam nije prijatno da koristite jake nijanse na grandiozan način, počnite sa malim akcentima i takozvanim ključnim dodacima kao što je kućni tekstil. U ovu svrhu sve, počev od jastuka, pokrivača i prostirki, može biti uključeno kako bi se raspoloženje unutar enterijera značajnije promenilo. Posebno na početku nove sezone, jer je proleće izuzetno naklonjeno upravo svetlijim nijansama.

Koji su neki od omiljenih ukrasnih trikova za dodavanje svetlih boja u prostor? Verovali ili ne, ali lepota se, kao i uvek, krije na neočekivanim mestima – u svežem cveću, abažurima, pa i knjigama. Koristite sve ove “sitne” stvari kako biste svom domu dali svež i optimističan izgled. Uostalom, čemu drugom služe ove vesele boje?

Mnogi dizajneri se slažu da se sumorne, sive, pa i razblažene verzije teških zemljanih boja previše koriste. Ok, jasno je da i one mogu biti ljupke i dražesne, ali su mnogo češće zapravo tužne i znaju da izgledaju nekako zastarelo i “out”. No, to ne znači da su svetlije boje oslobođene ovakve reputacije. Zato se uvek trebate obratiti za pomoć različitim nijansama svojih omiljenih boja. Umesto krem i bež varijanti oslonite se na takozvanu hrskavo belu, a umesto svetlijih čokoladnih nijansi isprobajte još blažu verziju – boju peska.

Poigravanje bojama, posebno u prostorijama koje su i inače raspoložene za igru (poput, na primer, trpezarije ili predsoblja) je odličan teren za isprobavanje različitih kombinacija. Primera radi, ukoliko ste ljubitelj belog enterijera, dizajneri uvek savetuju da unutar kristalno čiste prostorije obavezno dodate i malo plave ali i narandžaste. Zaboravite broj “jedan” i oslonite se na "sveto trojstvo" dekoracije.

Rad sa različitim nijansama unutar svake komplementarne porodice boja takođe može stvoriti zanimljiv životni prostor. Posebno u mirnijim prostorijama, poput spavaće sobe. Ukoliko jednoj takvoj sobi dodate i malo zanimljive teksture, poput nameštaja od ratana, drvenih ormara, plišanog uzglavlja ili čupkavog tepiha od vune, imaćete pravu malu oazu mira i spokoja za tren oka.

Rad u okviru moderne palete boja ne samo da pomaže da se same sobe osećaju kohezivnim, već takođe pomaže u prelazima između prostorija. Primera radi, ako posmatrate svoj stan iz predsoblja i pritom možete da vidite sve ostale prostorije u domu, dobro bi bilo da pred svojim očima imate i istu porodicu boja koja se ponavlja, ali na različite načine u svakoj od njih.

Koji god od ovih savetaiskoristite, sigurni smo da nećete bitnije pogrešiti. Na kraju, najbitnije je da za svoj životni prostor odaberete one boje koje će ga modernizovati i načiniti svežim i elegantnim u danima koji slede.

photo: barlowandbarlow

Povezane teme