Kako su Džil i Džo Bajden dekorisali Belu kuću za praznike

Više slika

Više slika

Prva dama Sjedinjenih Američkih Država, Džil Bajden, s ponovom je predstavila ovogodišnju dekoraciju Bele kuće, objavljujući da je tema koju je ovoga puta odabrala nazvana "Mi narod"...

Svaka prostorija u Beloj kući dekorisana je tako da "predstavlja ono što nas spaja tokom praznika i čitave godine", izjavila je tokom govora koji je održala prilikom predstavljanja svoje novogodišnje dekoracije, stojeći pored porodica članova Nacionalne garde u čast pokojnog sina Boa, koji je i sam bio član garde.

Ukrasi koji su poput ogledala i reflektivna svetla mogu se videti u praktično svakoj prostoriji, pri čemu je gospođa Bajden pozvala posetioce da vide njih u Beloj kući i da otkriju sebe u "velikoj priči o Americi".

"Duša naše nacije oduvek je bila izražena izjavom 'Mi narod'. Baš to je inspirisalo ovogodišnju prazničnu dekoraciju - vrednosti koje mogu biti viđene u svakom od nas: vera u moguće, optimizam i jedinstveno. Sobu po sobu, predstavljamo ono što nas spaja tokom praznika i svakog drugog dana u godini", izjavila je Bajdenova.

"Iako možda slavimo različite praznike, pevamo različite pesme ili izgovaramo različite molitvne, naše zajedničke američke vrednosti konstantno traju. Neka nam obećanje maksime 'Mi narod' osvetli stazu prema Novoj godini i nastavi da nas spaja", dodala je.

Istočno krilo Bele kuće kao temu ima "Čast i sećanje", sadržeći zvona koja simbolizuju ujedinjenjujuću i isceljujuću moć muzike. Stubovi i grede lobija istočnog krila dekorisani su zelenilom i crvenim kardinalima, koji označavaju pristustvo voljenih koji više nisu sa nama. Prve jelke koje su predstavljene tokom ture Bele kuće prekrivene su ukrasima Zlatne zvezde, na kojima su ispisana imena poginulih članova garde. U istočnoj kolonadi, zimske breze, svetlucave lampice i ručno rađene drvene životinje evociraju osećaj mira koji nastupa nakon prvog snega jedne zime.

Biblioteka je dobila dekoraciju inspirisanu književnošću, istorijom i edukacijom, zajedno sa primerkom Deklaracije nezavisnosti. U Vermeil sobi, tema "Ljubaznost i zahvalnost" ovekovečena je gomilama poklona koji su deo Operacije Zahvalnost, neprofitne organizacije koja dostavlja darove vojnicima koji su na misijama daleko od svog doma, radnicima hitnih službi i porodicama vojnika. Ukoliko pogledate pažljivo, primetićete ilustracije porodičnih kućnih ljubimaca Bajdenovih, Komandera i Vilou.

China prostorija podseća nas na porodične tradicije koje se prenose s kolena na koleno kroz generacije, sa dekoracijom koja je inspirisana bakinim kuhinjskim alatima. U istočnoj sobi, tema "Priroda i rekreacija" počastvovana je snežnim jelama i prikazima nacionalnih parkova iz čitave zemlje. Dekoracija Zelene sobe inspirisana je prazničnim pesmama, sa sankama, zvončićima i sličnim detaljima u svom čitavom prostoru.

U Plavoj sobi, tema "Jedinstveno i nada" predstavljena je renderinzima zvaničnih ptica iz svim 57 država, teritorija i Distrikta Kolumbije. Ova prostorija dobila je najgrandiozniji dekor - 5.6 metara visoku jelku iz Pensilvanije. Crvena soba projektuje elemente komfora, mira i snage koju pronalazimo u veri, dok formalna trpezarija otelotvoruje ideju "Mi narod", kao obećanje budućim generacijama, sa ukrasima koji su kreirani kao autoportreti Nastavnika godine iz čitave zemlje, nastali kao delo njihovih učenika. 

Menora koju je kreirala rezidentna stolarska radionica predstavlja novi dodatak dekoraciji ove godine, a napravljena je od drveta koje je uklonjeno sa Bele kuće tokom pedesetih, kada je predsednik Truman obavljao svoje renoviranje. Na kraju, kućica od đumbirovih kolačića oslikava Belu kuću i filadelfijsku Salu nezavisnosti, u kojoj su potpisani američki Ustav i Deklaracija nezavisnosti.

Prema navodima, Džil Bajden je još na proleće prošle godine počela da planira ovu dekoraciju, dok je zvanična tema odabrana u junu. Nakon proslave Dana zahvalnosti, više od 150 volontera provelo je bezbroj sati u kreiranju dekoracije za javne prostore Bele kuće, pri čemu je iskorišćeno 77 jelki, 83.615 prazničnih lampica, 25 klasičnih venaca i na hiljade girlandi, ukrasa i prikaza.

Povezane teme

10.02.2024 Dekor

8 najčešćih grešaka u dekoraciji dnevne sobe

Naši stručni saveti vam pomažu da stvorite funkcionalan i estetski privlačan prostor, a naglasak je na pravilnom rasporedu nameštaja, odabiru boja i tekstura, kao i pravilnom balan...

07.02.2024 Dekor

Moderna i elegantna ogledala: savršena za dekorisanje predsoblja

Ogledala su popularni dekorativni elementi koji se uklapaju u bilo koju temu stila i ispunjavaju vaš prostor svetlošću, čineći ga većim i idealnim za male kvadrature.

04.02.2024 Dekor

Neodoljive vinil tapete u svim bojama i dezenima: savršen način da osvežite svoj dom

Saznajte zašto su vinilne tapete, vinil tapete ili jednostavno tapete od vinila idealna zidna obloga za vaš dom

01.02.2024 Dekor

Saveti za sezonsku dekoraciju doma

Ovaj vid dekoracije je više od puke estetike, jer prvenstveno pomaže da se naš životni prostor prilagodi kako našim svakodnevnim potrebama, tako i ritmu prirode.

29.01.2024 Dekor

Neka ove zime drva za ogrev postanu glavni dekor vašeg doma

Ako pronađete zanimljivo mesto za ogrev u vašem domu - na primer, pored kamina, ono će postati ključna tačka u vašem dizajnu enterijera.

26.01.2024 Dekor

Umetnost korišćenja drveta u savremenoj dekoraciji doma

Sami, ili kombinaciji sa drugim materijalima, drveni dekorativni detalji postaju bezvremensko rešenje za ulepšavanje postora za život.

23.01.2024 Dekor

5 načina za savršenu dekoraciju komode u spavaćoj sobi

Da bismo vam pomogli u dekoraciji ovog nepravedno zapostavljenog kutka u sobi, pripremili smo nekoliko saveta i trikova za ukrašavanje kako bi gornji deo vaše komode izgledao velič...

20.01.2024 Dekor

Prelepi cvetni aranžmani za ukrašavanje vašeg doma

Uređenje doma je prava umetnost, a cvetni aranžmani pružaju izuzetno svestran način da unesete notu romantike i elegancije u vaš prostor.

17.01.2024 Dekor

Vodič za unošenje živopisnih boja u neutralnu dnevnu sobu

Neki ljudi više vole da ovom prostorijom dominira jedna boja, dok drugi vole da vide više boja svuda unaokolo. Šta je uopšte bolji izbor - monohromatski dnevni boravak ili neutraln...

14.01.2024 Dekor

10 elegantnih boja koje se savršeno slažu sa plavom

Postoje mnoge nijanse plave koje su popularne, uključujući tamnoplavu, bebi plavu, nebesko plavu, tirkiznu i kraljevsko plavu. Nijansa koja najbolje funkcioniše zavisiće od osvetlj...

11.01.2024 Dekor

Japandi: savršeno nesavršeni način dekoracije doma

Postoji prirodna povezanost između skandinavskih i japanskih principa dizajna enterijera, od kojih oba vrednuju prirodne materijale i svetlost, jednostavnost, nedostatak nereda, sp...