Dekoracija doma žutom bojom: savršen način da prizovete sunčanije dane

Više slika

Više slika

Ovo su najbolji saveti za pravilno korišćenje žute boje u projektu dizajna enterijera.

Žuta boja je vesela, lagana i lepa, ali ponekad zna biti jako nezgodna - posebno ukoliko odlučite da je unesete u svoj životni prostor. Žute nijanse su savršene za sve one koji žele malo više optimizma, radosti i veselja, one nam pomažu da se osećamo vedrije i opuštenije u svom domu, a najbolja stvar od svega - savršeno se slažu sa većinom drugih boja. No, to ne znači da ove sunčane nijanse trebamo olako shvatiti! Evo šta bi sve trebalo razmotriti prilikom dekoracije doma žutom bojom!

Uzmite u obzir svetlost

Prirodno svetlo utiče na boju žute koju odaberete. Mekana limun žuta je savršena jer njeni tonovi dozvoljavaju prihvatanje intenzivne svetlosti - ovo je idealna nijansa za sve one koji imaju krovne ili velike prozore u svom domu jer će učiniti da dom procveta. Za nešto prigušenije prostore, savršen izbor su pastelno žute boje koje daju sjaj čak i u sumornim danima.

Spavaća soba sa žutim akcentnim zidomphoto: houzz

Učinite klasiku modernom

Uzmite u obzir klasiku i dodajte tradicionalne tonove žute svojoj kućnoj kancelariji. Njen sjaj i vedrina daće dovoljno osvetljenosti da podstakne produktivnost i bolju fokusiranost. Kada odlučujete sa kojim spektrom žute da idete, uzmite u obzir ovaj savet dizajnera: topla žuta ima narandžaste podtonove, a hladna žuta ima zelene. Izbor između tople ili hladne žute će uticati na druge završne obrade u prostoriji, kao što su drvo i metali.

Sloj "žuto na žuto na žuto"

Jedan od razloga zašto su okeani tako očaravajući je taj što različite plave nijanse plešu jedna sa drugom. Primenite ovaj princip tako što ćete integrisati različite tonove žute boje, od mekih pastelnih do dubokih senf nijansi - na taj način dodaćete posebnu dimenziju svom domu. Alternativno, uzmite sveobuhvatan pristup tako što ćete preplaviti prostor ovom svetlom bojom a zatim dodajte dekor bogat plavim, zelenim i ružičastim nijansama kako bi žuta zasijala. 

Dnevni boravak sa žutim akcentnim detaljimaphoto: houzz

Ublažite žutu zidnim dekorom

Pažljivo pokušavate da unesete žutu boju u svom dom? Kamuflirajte je. Žuta je moćna boja, tako da je važno voditi računa o njenom uticaju kada je koristite u dizajnu. Uzmite, na primer, žuti zid sa akcentima i stvorite kontrast tako što ćete preko njega postaviti umetnička dela. Ovo pomaže u balansiranju intenziteta boje i daje dodatno interesovanje.

Koristite žutu kao akcentnu boju

Žuti detalji imaju smisla ako ne želite da se posvetite potpuno žutoj sobi. To mogu biti zanimljive žute tapete, dekorativni jastučići, ukrasi u žutim nijansama, tepisi, prostirke, prekrivači ili posteljina u spavaćoj sobi. Živopisna, vedra limun nijansa se lepo slaže sa belom ili tamnoplavom - setite se toga kada birate akcente za svoj dom.

Udoban trpezarijski kutak sa žutim akcentnim detaljimaphoto: houzz

Povezane teme

10.04.2024 Dekor

Predivni ljubičasti akcenti u spavaćim sobama

Ljubičasta boja nam dolazi u predivnom spektru nijansi, od sasvim svetlih preko pastelnih pa sve do tamnih tonova koji unose dramatičan osećaj u prostor.

07.04.2024 Dekor

Najbolji dekorativni trikovi za sve koji žele da ugoste proleće u svom domu

Saznajte kako da iskoristite boje, teksture, biljke i druge elemente kako biste stvorili inspirativan i prolećni ambijent koji će vas okruživati ugodnom atmosferom i podsećati na l...

04.04.2024 Dekor

5 boja koje se savršeno slažu sa zelenom u spavaćoj sobi

Kombinovanje zelene sa određenim bojama može dodatno pojačati estetski utisak i stvoriti ugodnu atmosferu za odmor.

01.04.2024 Dekor

Dekorativni detalji koji će osvežiti svaki kutak u vašem domu ovog proleća

Inspirisan cvetanjem i bujanjem prirode, prolećni dekor dodaje dozu svežine, boje i vitalnosti u svaki kutak doma.

29.03.2024 Dekor

Oživite svoje predsoblje: inspirativne ideje za prolećnu dekoraciju

S obzirom na to da je predsoblje prostor koji drugim ljudima pomaže da odmah stvore neku sliku o ostatku našeg doma, dobro bi bilo da se najpre pobrinemo za njega i uredimo ga sa s...

26.03.2024 Dekor

8 jednostavnih načina da preuredite svoju spavaću sobu (bez dodatnih ulaganja!)

Preispitivanje načina na koji koristite nameštaj i razmatranje dekorativnih akcenata koje već posedujete može vam pomoći da se izvučete iz kolotečine, razvijete svoju kreativnost i...

23.03.2024 Dekor

Otkrivamo nekoliko kreativnih načina kako iskoristiti tepihe za dekoraciju doma

Uvek postoji tepih koji može da se uklopi u vašu sobu. Možda ne mislite tako, ali uvek će postojati tepih koji može da funkcioniše sa svim onim što radite sa ostatkom sobe.

20.03.2024 Dekor

Ovog proleća, dekorišite svoj dom na lep ali održiv način prateći ove trendove

Ove godine, bar kada je reč o prolećnoj sezoni, trendovi u dekoraciji doma kombinuju elemente prirode, modernu eleganciju i razigrane akcente kako bi stvorili harmonične i inspirat...

17.03.2024 Dekor

5 najlepših nijansi crne za dekoraciju spavaće sobe

Istražujemo različite načine kako crna boja može transformisati spavaću sobu, pružajući vam inspiraciju i savete kako da je koristite na najefektniji i najharmoničniji način.

14.03.2024 Dekor

5 jednostavnih načina da dodate više boja svom domu na početku proleća

Ovog proleća, umesto da se zadržimo na monotonim tonovima, pozivamo vas da istražite bogatstvo boja i da ih unesete u svoj dom na različite načine.

11.03.2024 Dekor

Transformišite vaš dom neutralnom dekoracijom (od sobe do sobe)

Uz kombinaciju mekih tekstura, sofisticiranog nameštaja i pažljivo odabranog dekora, neutralna dekoracija postaje simbol suptilne elegancije i udobnosti, pružajući domaćinstvu oazu...