Dekor savremenog doma uz pomoć sveća

Dekoracija svećama u savremenom domu, u velikoj meri se razlikuje od svega na šta ste do sada navikli.

Klasične 3 sveće u svećnjacima koje asociraju na period 50-tih i 60-tih godina prošlog veka, vraćene su u prošlost kojoj i pripadaju. Takođe dani tradicionalnih suženih sveća i verzija od belog voska u staklenim teglicama su takođe iza nas. Sveće se sve više udaljavaju od klasične fabričke proizvodnje i u domovima širom sveta mogu se videti primeri zanatlijskih veština kad je izrada sveća u pitanju.

Kombinacijom različitih vrsta voska, mešanjem mirisa i izglivanjem u kalupe šireg spektra dobijene su neverovatno interesantne varijante sveća koje mogu ukrasiti savremen dom. Sve veći broj "običnih " ljudi se takođe upušta u ovu avanturu, istražujući mogućnosti izrade sveća organskih oblika. Svojom kreativnošću oni izazivaju ideju o tome kako tradicionalna sveća treba da izgleda. Neretko savremene sveće više liče na skulpture vajara ili klesara, nego na sveće. Ponekad čak zahtevaju da ih pomirišete ili uzmete u ruku kako biste se uverili da je u pitanju vosak.

Korišćenje sveća kao ukrasnih umetničkih dela takođe dobija na popularnosti. Neke od njih ostaju upravo to, umetnost kojoj nije čak potrebno ni paljenje. Ovaj trend je i više nego očigledan na stranicama magazina o dizajnu enterijera. Postoji mnogo načina za prikazivanje dekorativnih sveća u savremenom domu, a mi vam ovom prilikom donosimo neke od najzanimljivih ideja.

MIKS GEOMETRIJSKIH I ORGANSKIH OBLIKA

Oblici šireg spektra su posebno popularni. Bilo da su u pitanju geometrijski ili organski, oni doprinose atraktivnom izgledu enterijera. Ljubitelje dizajna posebno privlači mešanje ovih oblika i stvaranje jedinstvenih struktura. Jednostavan način postizanja ovog kontrasta ogleda se u upotrebi sveća i držača za sveće.

ZANIMLJIVI SVEĆNJACI

Ako želite da izbegnete sigurnosne rizike otvorenog plamena, samostojeće sveće su one koje bi trebalo da izbegavate. U tom pogledu ono što će vam biti od koristi i dodati stil vašem domu su zanimljivi svećnjaci. Oni mogu varirati od vrlo jednostavnih fenjera do vrlo kompleksnih držača.

SVEĆE JEDINSTVENOG OBLIKA

Usled vrlo široke ponude sveća zaista je šteta sebe ograničavati na one klasičnog dizajna. Pronađite oblik i boju sveće koja će se poput istinskog umetničkog dela istaći u vašem domu. Svećama zanimljivih oblika nije potrebno mnogo da bi bile primetne, bilo da ih držite na vašem radnom stolu, polici ili kraj kamina. Trend koji se posebno izdvaja po pitanju izlivanja sveća je onaj koji ističe lepotu ženskog tela.

DEKORATIVNE TEGLE SA SVEĆAMA

Ako volite praktične varijante, vaš izbor mogu da budu male teglice sa svećama, pri čemu fokus treba da vam bude na dekorativnim varijantama. Ove teglice su zapravo same po sebi umetničko delo, koje sveća samo dodatno ističe u prostoru.

Ž.J.

Izvor: Decoist

Povezane teme